avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... impacarea este posibila?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

impacarea este posibila?

Buna seara,

In cazul unui furt de laptop banuiesc ca art 229 alin 1 pct b imi puteti spune daca partile se pot impaca?

Impacarea in acest sens elimina raspunderea penala? Adica nu va aparea in cazier?

In acest caz sesizarea din oficiu ce inseamna?
Daca se retrage plangerea prealabila facuta pe partea vatamata se poate ajunge la impacare?
Cel mai recent răspuns: Bencipici , utilizator 08:18, 15 Decembrie 2016
impacarea la furt este posibila doar pe timpul efectuarii urmaririi penale si pe durata etapei de camera preliminara pana la citirea actului de sesizare a instantei.

In tot acest timp va puteti impaca sau puteti face un acord de mediere penala cu persoana vatamata, ajutat de un mediator autorizat in acest sens.

Dupa citirea actului de sesizare a instantei, daca nu aveti impacare sau acord de mediere la dosar, veti fi cel mai probabil condamnat, in functie de caz.
Retragerea plângerii prealabile se poate face în tot cursul procesului penal ,
până la pronunţarea unei hotărâri definitive,iar împăcarea doar până la citirea actului de
sesizare a instanţei.


Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.




Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.



Sa aveti grija nu cumva sa moara persoana vatamata ca atunci nu aveti cu címe sa va impacati
Bencipici a scris:

Sa aveti grija nu cumva sa moara persoana vatamata ca atunci nu aveti cu címe sa va impacati


In concret, ce sa faca?
Sa se grabeasca cu impacarea!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efecte retragere plangere penala alin.zaharia alin.zaharia Buna ziua! Va rog daca se poate, as avea nevoie de o clarificare in ceea ce priveste un proces penal in care sunt parte vatamata. Astazi se va citi actul de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate retrage plângere penală pentru înşelăciune? citizenlaw citizenlaw Bună ziua! În 2014 am fost victimul unei înşelăciune şi am depus plângere penală. Acum câteva zile am primit un citat că trebuie să mă prezint ... (vezi toată discuția)
Acord mediere in caz de furt pauldorin87 pauldorin87 In ce conditii pot face un acord de mediere,pt un dosar furt ajuns in instanta?.ma intereseaza daca cu aceasta mediere trebuie sa fie de acord si partea ... (vezi toată discuția)