Buna ziua
Am primit de la ANAF o somatie de executare silita pentru neplata unor impozite ale unei firme din Germania unde am fost administrator intre anii 2004-2005. Am cerut informatii suplimentare si mi s-a spus ca trebuie sa platesc si ca mi se va pune sechestru asigurator si apoi se va trece la executarea bunurilor. Voi depunde o contestatie la aceasta actiune, dar mi s-a spus ca se poate trece la executare chiar si in cazul contestatiei.
Va rog sa-mi spuneti daca in perioada imediat urmatoare pot ceda sau vinde auto personal, si daca pot ceda partea din apartamentul la care sunt coproprietar. Deasemenea, in cazul in care se poate, va rog sa-mi spuneti ce actiuni se pot face in cazul in care nu as avea bunuri in proprietate.
Mentionez ca am fost administrator de drept, nu de fapt, si ca mi se pare cel putin aberant sa mi se trimita aceasta solicitare dupa 12 ani. E vorba de 41000 ron.
Multumesc.
Dacă e veche de 12 ani, puteți invoca prescripția prin contestarea executării.
Mașina este bine să o vindeți urgent la o persoană străină, nu să o cedați unei rude, cât timp încă nu este pusă sub sechestru asigurator.
Apartamentul la fel, dacă-l cedați unei rude prin donație, va fi scos la licitație și vândut, dar îl puteți vine rapid unui străin cât încă nu este pus sub sechestru asigurator, și să vă mutați în chirie.
`
În lipsa bunurilor, o să va poprească 33% din salariu sau pensie, în cazul că nu vi se va admite contestația, și respectiv prescripția.
Mi se pare cel putin abuziv sa se solicite recuperarea unor datorii dupa o perioada de 12 ani, timp in care nu am primit notificari. Credeti ca exista sanse de reusita pentru contestatie, avand in vedere acest temei? Se pot instraina bunurile daca inca nu s-a pus sechestru, nu trebuie pentru asta certificat fiscal?
Va multumesc pentru raspuns.
Doar invocarea prescripției vă mai poate salva de la executare, iar în cazul datoriilor către ANAF prescripția decurge după 5 ani, deci după 12 ani datoria ar putea fi teoretic prescrisă.
Dar numai 15 zile aveți termen de a formula contestația, apoi nu mai puteți face nimic dacă trece termenul.
Ce nu are sechestru se poate vinde la liber, că doar de asta se pune sechestru asigurator, să aibă siguranța că nu veți înstrăina bunurile.
Depinde și cât de repede vă mișcați cu înstrăinarea bunurilor valorice.