Sunt inculpat intrun dosar de inselaciune cu nr...............,si ma judec cu el de aproximativ 1 an de zile(in conformitate cu art.344 al.2 din legea 135/2010),pana la momentul de fata nu am avut posibilitatea de a ma impaca cu partile vatamate,as dori daca se poate sa ma lamuriti,eu acum am facut rost de bani si doresc sa restitui prejudiciul,exista vreo posibilitatea de a mi se inlatura fapta penala?
Art. 132-Cod penal
Împăcarea părţilor Împăcarea părţilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală şi stinge şi acţiunea civilă. Împăcarea este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii.
Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea produce efecte şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
Eu acum am urmatorul termen pe data de 03.01.2017,acum dispun de suma pentru achitarea prejudiciului,dispun de un avocat din oficiu care mia spus ca indiferent de achitarea prejudiciului,pedeapsa mi se va reduce la o treime,de aceea eu va intreb pe dvs,este posibil sa mi se inlature fapta penala?
Impacarea sau un acord de mediere v-ar salva sa zicem asa.... Dar atat impacarea cat si acordul de mediere ar trebui sa fie incheiate pana la momentuL citirii actului de sesizare a instantei. Trebuie sa vedeti daca s-a dat citire actului de sesizare a instantei in cazul dvs.
Daca nu s-a dat citire actului de sesizare a instantei puteti initia impacarea de unul singur sau puteti initia mediere si astfel un mediator va poate ajuta sa achitati cat mai repede prejudicul luand contact cu persoana vatamata si discutand cu aceasta conditiile de plata a prejudiciului si de inlaturare a raspunderii penale pentru dvs.
Daca s-a citit actul de sesizare impacarea nu mai pote fi facuta. Dar, uneori, cu titlu exceptional poate fi facut un acord de mediere, si in functie de judecator se poate dispune incetarea procesului penal, deci se poate da o solutie prin care rapsunderea penala nu se mai aplica (sunt cazuri de acest fel in practica, atat pe fond cat si in apel). Asta ar insemna ca in acordul de mediere sa specificati anumite chestiuni care sa invedereze judecatorului ca ati depus diligente sa faceti rost de prejudiciu si sa incheiati un acord de mediere inainte de data de 15.07.2016 (pentru ca incepand cu aceasta data s-a limitat acordul de mediere la ziua citirii actului de sesizare). In concluzie, cu un acord de mediere, in care sunt facute anumite mentiuni, puteti scapa de pedeapsa penala, dar depinde de optica judecatorului pentru ca el este suveran. In cel mai rau caz, achitarea prejudiciului prin mediere ar putea consitutie o circumstanta atenuanta si astfel limitele pedepsei se diminueaza cu 1/3.