Buna ziua,
As dori sa ma ajutati cu un sfat .Sunt proprietara unei case situata intr-o curte comuna in care se mai afla inca un imobil. Proprietara celuilalt imobil a decedat si doresc sa cumpar si cealalta casa pentru copilul meu. Decedata a facut un testament in favoarea sotului, casa fiind bun personal al acesteia , nu au copii si nici rude. M-am inteles cu vecinul sa cumpar casa dar acesta din cauza veniturilor foarte mici nu poate sa faca nici cadastrul si nici succesiunea pentru a putea vinde casa. Doreste banii sa isi cumpere o casa mai mica si ne da actele sa ne descurcam noi. Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie pentru a ma asigura ca daca dau banii,chiar si un avans, sa fiu sigura ca pot cumpara aceasta casa?
Succesiunea o poate face fara cadastru dar nu poate vinde fara cadastru si certificat energetic.
Promisiune bilaterala de v/c nu puteti face atata timp cat nu are certificat de mostenitor.
Ii puteti acorda un imprumut (din avans) pentru intocmirea certificatului de mostenitor, cadastrului si altor formalitati (va trebui sa plateasca si un impozit pe vanzare de 3% din pret) dar nu va garanteaza nimeni ca dupa ce intra in posesia acestuia nu va vinde unui posibil cumparator care i-ar oferi mai mult.
Toate sumele imprumutate vor trebui precizate in promisiune/contract deoarece veti face transfer bancar.
Poate exista si alte solutii, asteptati si alte opinii.
O alta solutie ar fi daca se afla in termenul de optiune succesoarala (adica de 1 an de la decesul sotiei) sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii la notar si sa incheiati un contract de vanzare al mostenirii. Appi se va dezbate succesiunea dupa decedata, mostenitor este sotul cu mentiunea in certificatul de mostenitor ca vi s a vandut intreaga mostenire. Cu certificatul si vanzarea mostenirii faceti cadastru si intabulare si va inscrieti dreptul de proprietate.
Din pacate in ambele variante trebuie dezbatuta succesiunea. Mortul nu poate vinde.
Succesiune
maria dinca
Buna seara.
As dori raspunsul unui notar public.
Am urmatoarea situatie:
In urma decesului bunicii au ramas mostenitori 4 frati care nu au facut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Intabulare
someru
As dori sa stiu daca pe baza unui act de vanzare -cumparare pt. o casa la tara(plus terenul aferent) aflat in posesia unui singur parinte(celalalt fiind ... (vezi toată discuția)