avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema

Salutare,

Intampin urmatoarea problema : de loua luni lucrez la o firma unde mi s-a facut contract pe perioada nedeteminata . La aceasta firma, detin o functie de conducere . De curand am fost anunat ca in termen de maxim 2 luni trebuie sa-mi gasesc un alt job. Nu mi s-a cerut in schimb sa-mi scriu demisa chiar daca in contract este specificat preaviz de 30 de zile. Nu mi s-au dat motive, nu am avut plangerii din partea nimanui, reclamatii etc , singurul lucru de care am fost acuzat a fost lipsa de compatibilitate intre mine si directorul general . Aceasta "lipsa de compatibilitate " nu a fost justificata in nici un fel .
Se poate ca un angajatorul sa dea afara un om , fara motiv , atata timp cat acesta are contract nedeterminat si refuza sa plece ?

Astept sfaturi.

Multumesc,
:worthy:
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
chyp, utilizator
Cel mai recent răspuns: chyp , utilizator 22:21, 4 Septembrie 2009
Angajatorul poate sa-ti desfaca contractul de munca fie prin desfintarea postului( cu somaj), fie disciplinar. Eu cred ca se doreste o despartire amiabila de acolo si termenul comunicat verbal de 2 luni. Daca ai nervi de otel si vrei sa ramai in firma chiar daca exista acele incompatibilitati cu dir. gen. nu le da motive sa te sanctioneze si nu au ce face, poate chiar reusesti sa lucrezi la "compatibilitate".

intradevar , este destul de greu sa iti gasesti un nou job, mai ales in aceasta perioada. Poate nu ar strica sa ai o discutie serioasa cu conducerea unitatii si sa te lamuresti dupa ce ai de facut.
In ultima instanta , daca nu vei pleca de buna voie, angajatorul are 2 posibilitati:
1. desfinteaza postul si astfel daca indeplinesti conditiile legale beneficiezi de somaj si vei primi si minim un salariu compensator;
2. vor incerca sa-ti gaseasca chichite si vor incerca sa-ti desfaca CIM fie ca si abatere disciplinare, fie ca nu corespunzi postului.
Apropo, care a fost perioada de proba stabilita prin CIM?
Daca "loua luni" inseamna doua luni , avand post de conducere, esti in perioada de proba, deci te pot concedia.

Art. 31. [perioada de probă]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.

(4. 1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi
.

Data fiind situatia faptul ca ti-au oferit 2 luni sa-ti gasesti un alt job dovedeste ca sunt educati.

Daca vrei sa ramai in firma (pe principiul daca voi nu ma vreti eu va vreau... dar parca a ramas fara cap autorul acestei cugetari ;) ) :
- te poti prevala de faptul ca nu ai primit notificare scrisa , asa cum cere legea , deci habar n-aveai ca ei au decis sa inceteze colaborarea cu tine - poate trec cele 90 de zile de proba si atunci concedierea e ceva mai dificila si iti aduce si minim un salariu compensator - in functie de CCM la nivel de ramura
- poti contesta in instanta nelegalitatea deciziei

Sfatul meu : daca esti in perioada de proba apreciaza disponibilitatea lor de a-ti oferi un ragaz de 2 luni si dirijeaza-ti energia pe cautarea unui job bun. Daca si-au pus in cap sa te concedieze o vor face!
Buna ziua,

In contract nu e stipulata nici o perioada de proba. Verbal mi s-au spus 3 luni, urmand ca apoi sa renegociem salariu. Deja sunt in a 3-a luna de la angajare si mai am 2 sa imi gasesc un alt job. Dar avand in vedere piata este destul de greu.
Nu am primit nici o instintare , nimic. Nici nu am fost pus sa imi fac demisia.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
chyp, utilizator
2007_rozi a scris:

intradevar , este destul de greu sa iti gasesti un nou job, mai ales in aceasta perioada. Poate nu ar strica sa ai o discutie serioasa cu conducerea unitatii si sa te lamuresti dupa ce ai de facut.
In ultima instanta , daca nu vei pleca de buna voie, angajatorul are 2 posibilitati:
1. desfinteaza postul si astfel daca indeplinesti conditiile legale beneficiezi de somaj si vei primi si minim un salariu compensator;
2. vor incerca sa-ti gaseasca chichite si vor incerca sa-ti desfaca CIM fie ca si abatere disciplinare, fie ca nu corespunzi postului.
Apropo, care a fost perioada de proba stabilita prin CIM?

Buna ziua,

In contract nu e stipulata nici o perioada de proba. Verbal mi s-au spus 3 luni, urmand ca apoi sa renegociem salariu. Deja sunt in a 3-a luna de la angajare si mai am 2 sa imi gasesc un alt job. Dar avand in vedere piata este destul de greu.
Nu am primit nici o instintare , nimic. Nici nu am fost pus sa imi fac demisia.

Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
chyp, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediere chyp chyp Salutare, \" Intampin urmatoarea problema : de doua luni lucrez la o firma unde mi s-a facut contract pe perioada nedeteminata . La aceasta firma, detin o ... (vezi toată discuția)
Probleme loc de munca nou maryus22 maryus22 M-am angajat recent pe data de 29 noiembrie 2012 la o benzinarie.Toate bune si frumoase pana am aflat asa zisele reguli interne,eu m-am angajat pe postul de ... (vezi toată discuția)
Cine te apara daca esti dat afara fara motiv???? veronik veronik Daca esti dat afara fara un motiv, ti se cere sa predai responsabilitatile altcuiva si ti se sugereaza ca pt tine se va gasi o solutie de salarii compensatorii ... (vezi toată discuția)