va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitorla un credit acordat de BRD .
in mai 2006 am contract un credit de nevoi personale de la BRD , iar din 2010 cand am ramas fara serviciu nu am mai reusit sa platesc la timp, ba mai mult decat atat din ianurie 2013 nu am mai reusit sa platesc deloc .
avand in vedere ca creditul in acest moment se afla la o firma de recuperare , care imi trimit o data la 6 luni cate o scrisoare de informare acasa , spuneti-mi va rog daca conf.legislatiei in vigoare vis-a -vis de data contractarii creditului si timpul scurs de atunci , nu ar fi trebuit sa se fi prescris acesta datorie?
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive ! In cazul dvs ,daca exista o hotarare judecatoreasca cu privire la incuviintarea executarii si dvs nu ati mai efectuat plati de mai bine de 3 ani , se poate invoca prescriptia . Dar , daca nu a fost incuviintata executarea , atunci termenul de 3 ani va curge de la data scadenta a contractului ( 26.05.2016 - 25.05.2019 ) . Acum depinde ce documente v-au fost furnizate cu privire la executarea dvs .
inca nu am fost preluat de catre un executor judecatoresc in vederea executarii silite.
din 2010 sunt preluat de catre o firmade recuperari creante , carora le-am efectuat plati pana in ian.2013 si de atunci nu am mai platit nimic deoarece nu am avut bani.
sa inteleg ca putem vorbi despre prescriptie doar atunci cand exista o hotarare judecatoresca de executare silita si trec minim 3 ani de la acesta?
din raspunsurile pe care le-am mai primit de la alti colegi , acestia sustin ca daca au trecut mai mult de 10 ani de la contractarea imprumutului , iar in ultimii 3 ani nu s-au efectuat plati creditul se prescrie.
ma puteti edifica cum e corect?
stiti cumva un articol de lege pentru a studia cu exacitate ?
Cum spuneam , termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita sau de la ultima plata voluntara ( orice plata atrage dupa sine recunoasterea datoriei ) . Acum totul tine de cum se interpreteaza norma juridica , cu privire la momentul " cand se naste dreptul de a obtine executarea silita " si de cum isi argumenteaza acest drept creditorul .Creditorul , conform graficului de rambursare , poate solicita executarea dvs pana la data scadenta a creditului ( inclusiv ) iar calculul prescriptiei va avea aceasta data ca data de plecare ( 3 ani de la data de 26.05.2016 )
Mai multe detalii o sa gasiti in Noul Cod de procedură civilă ( Articolul 706 ) .
Fiecare rata era termen de prescriptie separat. Cand a fost cesionat fiemei de reciperari, sigur a fost decalarat scadent anticipta, asa ca termenul de prescriptie curge de la agest termen.
In orice caz, instanta decide ca e prescris sau nu, asa ca daca se incepe executarea dvs silita, contestati executarea in termen de 15 zile si invocati prescriptia. Contestatia se depune la judecatorie.
Executare silita
anttonnio
buna ziua ,
1. va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitorla un credit acordat de BRD .
in mai 2006 am contract un credit de nevoi personale de la BRD , ... (vezi toată discuția)
Prescriere
Dracko
Am un contract de credit din anul 2006, completat cu un act additional in 2011, iar ultima rata platitat a fost in noiembrie 2011. Banca m-a cautat 2-3 luni ... (vezi toată discuția)