avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rapire de minor, sau nu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rapire de minor, sau nu

Ma numesc Radu.Milea am fost si sunt inca casatorit cu R.A.L Pe scurt :data de 28 oct 2015 de comun acord cu sotia hotaram sa faca o excursie cu fiul nostru de 5 zile in Italia la sora ei
Mergem la notar facem o declaratie notariala in care se specifica durata excursiei cu avionul bilet dus intors la sugestia sotiei facemnm declaratia pe o perioada de 1 an
i conduc la aeroport pleaca trece 1 zi nu ma suna ,sun eu mi se comunica de sotie ca ea va ramane in italia cu copilul se va ocupa ea de cresterea copilului iar eu sa fac ce vreau ,m am deplasat imediat in italia nu am fost primit in casa de sora ei am stat in strada cu baiatul si sotia 30 min am incercat sa o induplec sa se intoarca ,ea raspunzandu mi ca i treb timp dar defapt ea vroia sa castige timp am plecat in Romania vorbeam cu baiatul in fiecare seara .apoi am avut acordul ei sa fac revelionul cu baiatul la o distanta de 100 km de domiciliul unde sta in italia la nepoti mei am inapoiat baiatul apoi am continuat sa vb cu el in fiecare seara in vacanta dfe vara mi la incredintat 10 zile din 90 apoi a plecat inapoi cu el pt ca inca mai avea procura pana pe 29,10 2016 acu 2 saptamani am cerut sa fac revelionul si craciunul cu copilul nu mi la mai dat motivand ca daca vreau treb sa merg la un judecator in italia sa dau o declaratie ca aduc copilul inapoicea ce nu am fost de acord sa dau acea declaratie stiind ca iar nu mai pot avea copilul cand vreau ne am certat la telefon am amenintato ca anunt protectia copilului din italia .astazi m am trezit cu mandat postal de la judecatoria falticeni in care mi se solicita divortul si decaderea din drepturile parintesti ce sa fac?cum treb sa ma comport ?va multumesc anticipat de raspuns
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 16:23, 20 Decembrie 2016
Se poate divorța în România. Trebuie să specificați ce se solicită exact în cererea de chemare în judecată, în afară de divorț și de măsurile privind copilul. Având în vedere durata de ședere a copilului în Italia, practic acesta având reședința obișnuită în Italia, competența în ce privește măsurile asupra copilului este a instanței din Italia, cu excepția cazului în care se cere instanței din România judecarea și a acelor aspecte. Ar fi bine ca în chestiunea privind autoritatea părintească, a locuinței copilului etc, să se pronunțe instanța din România.
În orice caz, ar trebui să apelați la un avocat, care să vă ajute în acest caz.
emilio50 a scris:

astazi m am trezit cu mandat postal de la judecatoria falticeni in care mi se solicita divortul si decaderea din drepturile parintesti.

Stați liniștit în privința așa zisei decăderii din drepturile părintești.
Un părinte(fosta soție) nu are calitatea procesuală de a cere ca celălalt părinte să fie decăzut din drepturile părintești.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2016
Dapix, utilizator
in declaratia de divort cere sa ramana copilul la ea sa platesc pensie alimentara sa ramana la numele actual
pot deschide actiune de rapire de minor?
emilio50 a scris:

la sugestia sotiei facemnm declaratia pe o perioada de 1 an

Sugestia dovedeste ca a fost un lucru premeditat si ati cazut in "capcana".

Cred ca exista posibilitatea revocarii procurii/declaratiei notariale de iesire a minorului din tara.

Daca ar fi fost trimisa autoritatilor de frontiera atunci nu ar mai avut posibilitatea sa plece cu minorul in Italia.

Pe de alta parte declaratia notariala are o valabilitate limitata de un an iar pentru ca nu s-a finalizat divortul ar fi trebui sa aduca minorul in Romania la expirarea valabilitatii declaratiei.

Avand in vedere ca nu exista acordul tatalui privind stabilirea resedintei minorului in alt stat se poate lua in considerare faptul ca minorul este retinut in alta tara fara acordul acestuia.

Astfel se poate considera ca este vorba despre o rapire internationala de copil/minor.

Apelati la ajutorul unui avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2016
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu el fara acordul lui? gabriel7358 gabriel7358 Buna ziua,,,eu locuiesc in Italia,impreuna cu familia mea (sotia si doua fete minore de 12 si 9 ani),,,si in ultimul timp nu ma mai inteleg cu sotia,,,si as ... (vezi toată discuția)
Custodie minor Alexandrucls320 Alexandrucls320 Buna seara ....cu mult respect as dorii sa aflu daca se poate cateva informatii importante in care sunt implicat ....Sunt in proces cu ex concubina mea pentru ... (vezi toată discuția)
Voi avea custodia copiilor? Pristavu Pristavu Buna ziua suntem căsătoriți de 8 ani nunta am facut-o in Romania dupa nunta ne-am transferat în Italia avem 2 copii minori un baiat de 4 ani și o fetiță ... (vezi toată discuția)