Stimată Adresă!
Am fost atacat (verbal, în scris) într-un grup de Facebook printr-un fel de "circulară" (mesaj care era adresat către 8-10 participanţi din grupul respectiv), de nişte neadevăruri, minciuni (pe care pot să le dezmint, combat/contra-argumentez si să demonstrez netemeinicia calomniilor şi injuriilor aduse la adresa mea cu probe, dovezi, documente contradictorii!!!)
De acest participant la „circulara” am fost inculpat/acuzat in mod josnic şi nefondat de următoarele:
a) că eu personal mi-am şters postul meu de pe pagina mea de Facebook (care nu este adevarat, pe care pot să dovedesc, şi i-am şi trimis dovezile)
b) că "mă ascund de frică" (doar pentru faptul că se întâmpla să fiu tocmai atunci la lucru/serviciu - in perioada când a inceput să mă calomnieze)
c) că sunt un "ziarist de nimic," şi ar trebui să fiu la "sanatoriu"
d) că sunt "laş şi fricos" (susţinând afirmaţia, că am şters postul meu, care nu e adavărat, fiindcă se află şi acum acolo, pe site)
e) că sunt un "renegat", "laş" şi "peior/cameleon",
f) că sunt "mercenar de partid" (care nu e adevarat, fiindca nici nu sunt membru de partid, şi nici angajat la unul)
e) că sunt "făţarnic" şi "am problemă la cap"
f) că sunt un "nepretenţios" "clovn mărunt"
e) şi că eu am "agitat rahatul întotdeauna"
Stimată Adresă!
Întrebarea mea este, dacă pe baza Noului Cod Penal am posibilitatea de a chema in faţa instanţei persoana care m-a insultat și calomniat în mod josnic, nefondat şi agresiv în faţă de vreo 8-10 colegi de grup?
Cu mulţumiri anticipate:
Simon I.
Da, legea civila va recunoaște dreptul la un astfel de proces.
Din punct de vedere istoric putem spune ca infractiunile de calomnie și insulta au cam luat sfârșit în a fi considerate infracțiuni atunci când legea nu a mai permis sesizarea instantei penale direct de către partea vatamata.
De la modificarea legii pentru mine a fost clar ca a dispărut din codul penal sub aspectul aplicării sancțiunii penale.
Dacă sunteți scutit de taxa judiciara de timbru nu aveți probleme deosebite pentru deschiderea procesului civil.