avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - renuntare drepturi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - renuntare drepturi

Buna ziua,

In cazul in care unul dintre parinti decedeaza si suntem 2 frati, putem sa renuntam la mostenire si sotul supravietuitor sa preia intreaga mostenire ?
Cel mai recent răspuns: gorjdesign , utilizator 12:43, 18 Decembrie 2016
nu e de dorit, la mostenire pot veni ceelelate rude din clasa II-IV de mostenitori, fratii si parintii parintelui decedat, veri primari...
Mi se pare total aiurea ca este reglementat astfel. Exista vreo posibilitate prin care sotul supravietuitor sa preia intreaga mostenire ? Daca se face un testament are vreo relevanta?
gorjdesign a scris:

In cazul in care unul dintre parinti decedeaza si suntem 2 frati, putem sa renuntam la mostenire si sotul supravietuitor sa preia intreaga mostenire ?


Puteți să renunțați la moștenire, dar soțul supraviețuitor NU va culege întreaga moștenire dacă există moștenitori din clasele subsecvente.
Soțul supraviețuitor este chemat la moștenire în concurs cu oricare dintre clasele de moștenitori legali.
Și dacă vrea te miri ce rudă (în linie colaterală până la gradul IV inclusiv) ceea ce ziceți dvs./descendenții că nu vreți, atunci ...puteți să-i dați și-o lumânare să zică bogdaproste pentru cadoul nesperat.


Mi se pare total aiurea ca este reglementat astfel.


Ce vi se pare aiurea? Că legea cheamă la moștenire pe următorii (clasele II-IV) dacă dvs., cei dintâi chemați (descendenții/clasa I) spuneți fiecare că nu vreți?

A renunța = a alege să NU vrei să fii moștenitorul celui la moștenirea căruia ești chemat.
E ca și cum ați spune: da, sunt fiul părintelui meu, dar NU VREAU să fiu și moștenitorul acestuia. Are cineva ceva împotrivă?

Nu. Nici măcar legea, căci e spune: Am înțeles voința dvs. Cine urmează? (frate/soră, nepot de frate/soră etc. până la văr primar, inclusiv).
Asta e toată „aiureala”.


Exista vreo posibilitate prin care sotul supravietuitor sa preia intreaga mostenire?


Da. Există.
Acceptați moștenirea (soț supraviețuitor și 2 descendenți) și o împărțiți imediat, cândva, mai târziu sau poate niciodată. Partajul se poate face și în modalitatea atribuirii întregului (bun, bunuri) către unul dintre moștenitori în schimbul unei sulte (pe care nu vă obligă nimeni să o luați).

Însă, dacă ar fi să mă întrebați, nici partajul nu l-aș face în modalitatea atribuirii către soțul supravietuitor dacă nu a trecut la vârsta ... dorințelor năpârlite. Iertare, dar s-au mai văzut și bătrânei intrați în vara indiana a hormonilor și văduve vesele de-o seamă cu ăl mai mic dintre copiii decedatului etc.

Firesc ar fi să stim ce urmăriți de fapt. Ba chiar e bine să-i spuneți avocatului și de ce vreți ceea ce vreți. (care este motivația internă, a dvs., subiectivă). Fiindcă acolo unde dvs. vedeți o singură cărare, noi, avocații putem vedea ...o autostradă cu 12 benzi. Totul este să știm unde vreți să ajungeți.


Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2016
romascanu, moderator
Am inteles si va multumesc mult pentru toate informatiile primite .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare succesiune Borzah Borzah Buna ziua, am si eu o intrebare, o nelamurire.Eu am o sora, mostenim 3 sfert dintr-o jumatate de imobil impreuna, dar nu vrem asta, vrem sa renuntam la partile ... (vezi toată discuția)
Mostenire- cum se imparte?? andreistan andreistan Spuneti-mi va rog cum se imparte urmatoarea mostenire: [b]Cel care a lasat mostenirea[/b](defunctul) are un [b]frate(decedat[/b] inaintea lui)care are un[b] ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)