avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare apartament cu procurator ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare apartament cu procurator de fonduri

Buna seara,

Astazi am achizitionat impreuna cu prietena mea un apartament. Suntem necasatoriti, iar din actul notarial reiese ca dobandim apartamentul in indiviziune si cote parti egale

In acest contract pe langa cei 2 vanzatori ( sot + sotie) si cei 2 cumparatori ( eu si prietena mea, necasatoriti ) apare si tatal prietenei mele in calitate de " procurator de fonduri" care ii doneaza fiicei lui o anumita suma( 36000 RON)


Doamna notar care a incheiat contractul nu a stiut sa ma lamureasca daca donatia tatalui prietenei mele in calitate de procurator de fonduri influenteaza cumva partajarea bunului sau dreptul meu de proprietate in caz de separare

Apartamentul a fost cumparat prin intermediul unui credit ipotecar. Parintii mei si ai prietenei mele au contribuit in cote parti egale (36000 RON fiecare parte), dar tatal prietenei are nevoie de declaratie de avere, asadar a trebuit sa se "descarce" de suma pe care i-a donat-o fiicei sale.


Valoarea apartamentului este de 308935 RON, din care banca ne-a acordat credit pe suma de 248 710 RON , urmand ca restul sa fie achitati de catre noi,cumparatorii, din surse proprii (55 715 RON).

In contractul de vanzare- cumparare este stipulat ca donatia tatalui fetei este de 360000 de lei si ca ea ii accepta cu recunostinta ( din acest lucru inteleg ca reiese ca eu am contribuit cu diferenta pana la 55715 RON adica 19715 RON, din moment ce donatia parintilor mei nu este stipulata). Doamna notar spune ca daca ar stipula in contract ca si contributia parintilor mei este de 36000 RON ar depasi suma de 55715 RON

Intrebarea mea este daca aceasta donatie influenteaza dreptul de proprietate in cazul separarii sau suma de 50% care mi s-ar cuveni in urma vanzariii apartamentului .

Mentionez ca desi parintii mei au contribuit cu aceeasi suma(360000 RON), dar nu au avut nevoie de declaratie de avere, nu au fost mentionati in contract ca " procuratori de fonduri".

Ce pot face in aceasta situatie ca acest contract sa fie echitabil atat pentru mine cat si pentru prietena mea ?


Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:14, 22 Decembrie 2016
optiondenied a scris:

( din acest lucru inteleg ca reiese ca eu am contribuit cu diferenta pana la 55715 RON adica 19715 RON, din moment ce donatia parintilor mei nu este stipulata).


Intelegeti gresit, se intelege ca 36000 au fost pusi la dispozitie de parintii prietenei iar diferenta de 19715 de dvoastra impreuna cu prietena.

Daca si parintii dvoastra au contribuit cu 36000 in contract trebuia stipulat acest lucru.
36x 2 =72 000, diferenta pana 55715 nu apare pe nicaieri? Sau au fost folositi pentru acte?
Diferenta pana la 55715 nu apare nicaieri. Actele au avut costuri suplimentare. In jur de 6000 de lei. Dar nici acest lucru nu este mentionat. Iar chitantele sunt pe numele prietenei
actul de vanzare-cumparare l-ati citit doar pe prima pagina sau si pe verso? la final de tot sunt trecute sumele platite la notar si numarul chitantelor cu care s-au achitat taxele notariale pentru fiecare operatiune in parte. daca actul de vanzare este pe numele dumneavoastra si al iubitei dumneavoastra, iar chitanta este pe numele sotiei, nu va afecteaza cu nimic. daca vreti, puteti merge la notar si incheiati un act unilateral prin care recunoaste fiecare in parte cu ce suma a contribuit.
Daca ati dat avans de 55000 si parintii au contribuit cu 72000, unde e diferenta? Parintii cum v-au dat banii? Unde i-au avut?
Actul asa scris va este dezavantajos intr-un eventual viitor. De ce chitantele sunt pe numele prietenei, cine a platit notarului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma numesc Mihai, sunt din Targoviste si am si eu o intrebare. Parintii prietenei mele ne-a facut act de vz.-cu. cu uzufruct la amandoi ... (vezi toată discuția)
Cum poate un imobil sa nu faca obiectul partajului in caz de divort? Ema_cumparator Ema_cumparator Buna ziua, Sunt casatorita de 11 ani si am impreuna cu sotul meu, doi copii minori. Pana acum noi am locuit si in strainatate o perioada si nu ne-am ... (vezi toată discuția)
Bun propriu, sau nu danageo danageo Buna ziua! Impreuna cu sotul meu am achizionat un apartament. In actul de vanzare-cumparare este precizat faptul ca banii sunt donatie de parintii mei mie, ... (vezi toată discuția)