avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inregistrarea convorbirii telefonice cu un superior
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inregistrarea convorbirii telefonice cu un superior

Speta este in felul urator. Eu trebuia sa imi mai iau un numar de zile de concediu deoarece este sfarsit de am, motiv pentru care am facut o cerere in acest sens. Seful meu mi-a spus ca este in concediu dar nu este nici un fel de problema deoarece eu pot sa duc concediul la aprobat la seful cel mare fara semnatura lui (desi era necesara) deoarece el este de acord. Seful cel mare nu a raspuns la telefon asa ca am comunicat cu acesta prin mesaje, spunandu-mi sa las cererea la biroul dumnealui deoarece el este de acord.
A venit prima zi de concediu, seful cel mare liber, raportul la biroul dumnealui ne semnat de nimeni, nimeni nu raspunde la telefon. Eu ne stiind ce sa fac deoarece nu stiam daca sunt sau nu in conceciu am inceput sa dau telefoane. Seful meu direct mi-a spus la telefon ca nu isi mai aduce aminte sa fi discutat cu mine ceva dar se va interesa sa vada daca sunt sau nu in concediu, in timp ce seful cel mare nu raspunde deloc la telefon.
La scurt timp masuna si imi spune ca a discutat cu seful cel mare si ca ambii sunt de acord ca eu sa raman in concediu. Eu pentru a avea o aorecare garantie ca nu voifi tras la raspundere in cazul in care cineva se razgandeste, am inregistrat convorbirea telefonica.
Ma intereseaza daca este ilegal ceea ce am facut. Eu am inregistrat convorbirea cu seful meu deoarece amconsiderat ca acesta doreste sa faca un abuz fata de mine, respectiv sa imi spuna ca sunt in concediu iar la urma sa ma traga la raspundere pentru faptul ca nu am venit la munca. (exista o situatie conflictuala intre noi). Inregistrarea ma poate ajuta in caz de nevoie la seful cel mare ca sa nu imi pierd locul de munca, dar vreau sa stiu daca amincalcat legea prin actiunea mea.
Va multumesc mult pentru atentie.

Poate ca povestea este prea complexa. AM tinut sa o spun pentru a se putea intelege circumstantele in care am inregistrat convorbirea telefonica.
Pe mine ma intereseaza sa siu doar daca este legal sau nu ceea ce am facut.(in caz contrar o voi sterge)


[ mesaje conexate ]
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
trandafir2, moderator
Foarte interesant. Cu alte cuvinte, si per a contrario, daca patronul sau seful isi va inregistra salariatii in secret ca sa dovedeasca, vezi doamne, la o adica, ca are dreptate intr-un eventual conflict, inseamna ca inregistrarea este "PERFECT LEGALA". Nu, nu este asa!

@bozzont, cititi cu circumspectie sfaturile primite mai sus, pentru ca nu este exclus sa va bateti singur cuie in talpa, iar cand veti reveni aici, pe forum, sa intrebati "Si acum ce sa fac ...?", cei care v-au dat sfaturile de mai sus, s-ar putea sa nu mai va raspunda.

@bozzont, pentru dvs lucrurile dpdv LEGAL stau asa:
Art. 148. — (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale [...]
Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) și (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.

Cu alte cuvinte, cererea si aprobarea concediului de odihna se rezolva prin hartii scrise si facute in termen si nu prin inregistrari ilegale, justificate printr-un asa zis interes legitim, care in fapt nici nu exista.


Multumesc domunle Trandafir2 pentru raspuns.
Ideea ca acest concediu despre care vorbeam eu nu este concediul programat ci o diferenta de concediu calculata ca urmare a orelor suplimentare. Acest concediu se da obligatoriu in anul in curs, fara programare ci doar ca urmare a unei cereri scrise.
Eu am fost in concediu medical o perioada ca urmare a unor probleme de sanatate iar cand am revenit la munca seful meu direct ( nu seful mare) mi-a cerut sa imi iau acest concediu pana de craciun pentru a putea avea oameni disponibili pe perioada sarbatorilor.
Eu am respectat ceea ce mi-a spus dumnealui doar ca luni cand eu nu stiam daca e sa vin la munca sau sa stau acasa.
Daca veneam la munca si ulterior concediul era aprobat era o problema deoarece eu nu am voie sa vin la munca in afara orelor de program decat la dispozitia scrisa a sefului, ne fiind platit in alte conditii si de asemenea pentru orice accident s-ar fi intamplat in acea perioada eram direct raspunzator, iar daca nu veneam la munca si concediul nu se aproba de asemenea eram tras la raspundere deoarece am lipsit nejustificat.
Ce eram sa fac in aceasta situatie?
Din ce spuneti dvs... bozzont a scris:
[...] Seful meu mi-a spus ca este in concediu dar nu este nici un fel de problema deoarece eu pot sa duc concediul la aprobat la seful cel mare fara semnatura lui (desi era necesara) deoarece el este de acord. Seful cel mare nu a raspuns la telefon asa ca am comunicat cu acesta prin mesaje, spunandu-mi sa las cererea la biroul dumnealui deoarece el este de acord.
...de unde reies doua aspecte, unul ca daca regulamentul prevede o avizare de la seful direct, dvs trebuia sa insistati sa-si puna semnatura pe cerere anterior sa plece in concediu sau sa va semneze cineva care-i tine locul, si al doilea aspect, daca seful cel mare a raspuns prin mesaje ca este de acord, nu vad ce ar mai fi de discutat si de probat in conditiile in care ati depus cererea la secretariat.
(ca sa nu mai spun ca o corespondenta prin email ar fi fost mult mai eficienta din toate pdv)

Cu privire la... bozzont a scris:
[...] La scurt timp masuna si imi spune ca a discutat cu seful cel mare si ca ambii sunt de acord ca eu sa raman in concediu. Eu pentru a avea o aorecare garantie ca nu voifi tras la raspundere in cazul in care cineva se razgandeste, am inregistrat convorbirea telefonica.
[...]
Eu am inregistrat convorbirea cu seful meu deoarece amconsiderat ca acesta doreste sa faca un abuz fata de mine, respectiv sa imi spuna ca sunt in concediu iar la urma sa ma traga la raspundere pentru faptul ca nu am venit la munca. (exista o situatie conflictuala intre noi). Inregistrarea ma poate ajuta in caz de nevoie la seful cel mare ca sa nu imi pierd locul de munca, dar vreau sa stiu daca amincalcat legea prin actiunea mea.

...reiese ca ati hotarat si inregistrat convorbirea inainte de a sti ce anume urmeaza sa va spuna seful direct prin telefon, si cum nu aveati de unde sa stiti ce contine o convorbire viitoare, ma gandesc ca ati inregistrat mai multe convorbiri, nu una. Asa este? Oricum nu conteaza nici asta prea mult.

Ce conteaza este ca toata problema dvs se invarte in jurul unor raporturi de munca viciate prin comunicarea defectuoasa si prin relatia conflictuala cu seful direct.
Dvs nu o sa va pierdeti locul de munca de la chestiunea asta, deci practic, strict la cererea de concediu respectiva, inregistrarea nu va ajuta prea mult, iar daca va fi sa va pierdeti locul de munca din alte motive generate de starea conflictuala cu seful direct, oricum nu puteti opune o inregistrare veche care are un alt obiect de discutie. Nu stiu daca puteti intelege!
Cred ca folosirea acelei inregistrari nu poate decat sa va dauneze, chiar si numai in relatiile de munca cu seful direct, seful mare si restul. Parerea mea.

Deasemenea, am rezerve cu privire la afirmatia dvs cum ca "Acest concediu se da obligatoriu in anul in curs, fara programare ci doar ca urmare a unei cereri scrise." pentru ca exista text de lege care spune ca "În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual."

Cred ca despicam prea mult firul in patruzeci pentru o chestiune destul de simpla si anume, ati facut inregistrarea respectiva, o aveti si nimeni nu stie despre ea, si avand in vedere ca Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate asa cum spune legea, nu vad cine sa faca plangere daca nimeni cu stie despre fapta.


Este perfect legal.
Din articolul citat nu rezulta ca ar fi infractiune. Ma rog, poate rezulta din alte articole.

Dar un lucru trebuie retinut: faptul ca nu este infractiune nu este acelasi lucru cu a fi in avantajul celui care a facut inregistrarea. O data pentru ca se pot supara sefii, a doua oara pentru ca poate fi vazuta de un judecator drept viciere a relatiilor de munca, a treia oara pentru ca inregistrarile pot fi usor trucate si nu sunt automat acceptabile drept probe (valide).

Deci poate sa nu fie pedepsit penal, dar va avea necazuri pe partea de dreptul muncii sau disciplinar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Decembrie 2016
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Inregistrare audio-video fara acordul celui inregistrat Hermes2016 Hermes2016 Buna ziua, Nu intru in detalii. Ma intereseaza un singur lucru si anume daca din punct de vedere legal am dreptul sa fac inregistrari audio-video in spatiu ... (vezi toată discuția)
Plangere penala- pot constitui probe inregistrarile facute fara stirea persoanei? camy20 camy20 buna seara Poate sa-mi spuna cineva daca cu ajutorul unei sau mai multor inregistrari cu telefonul mobil(nu discutie telefonica ci cu reportofonul ... (vezi toată discuția)
Inregistrari audio Adry90ana Adry90ana Buna seara. O intrebare in legatura cu niste inregistrari audio. Mi-am inregistrat colegii la serviciu cu telefonul mobil. Aveam niste suspiciuni in ... (vezi toată discuția)