avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Virament salarii pe card bancar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Virament salarii pe card bancar

Buna ziua,
Am o intrebare!
Tocmai mi-a spus un coleg ca s-a decis la Curtea Constitutionala ca viramentul salariilor pe card nu este constitutionala.Aveti idee de asa ceva?
Stiti ceva despre acest lucru? Se interzice plata salariilor prin card bancar?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 18:40, 12 Martie 2010
Da, salariatul nu poate fi obligat de angajator sa primeasca salariul pe card.
Afirmati ca deja salariatul poate opta pentru plata salariului in numerar insa, din cate am citit eu, este vorba deocamdata despre un proiect de lege aprobat de Guvern si trimis Parlamentului in procedura de urgenta. Eu personal deduc de aici ca trebuie sa asteptam pana cand proiectul va fi aprobat si de Parlament, va fi emisa Legea, se va publica in M. Of. Va rog sa imi raspundeti daca este corect ceea ce am inteles sau de cand devine valabila propriu-zis reglementarea. Va multumesc!
am si eu o intrebare in plus:
Nu cumva decizia de necostitutionalitate (respectiv actul normativ declarat necostitutional) se refera DOAR la bugetari? ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
smeagull, utilizator
DeciziaC.C. nr.859/2009 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 5-8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 149/2007 privind aprobarea unor măsuri în domeniul finanţelor publice


Prevederile de lege criticate au urmatoarea redactare:
-Art.5 : “Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice din subordinea acestora, indiferent de sistemul de finantare, vor lua masurile necesare pentru plata drepturilor salariale ale personalului prin intermediul cardurilor.”;
- Art.6 : “(1) Trecerea la plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor pentru institutiile publice cu sediile in municipii si orase, prevazute la art. 5, se va face pâna la data de 31 martie 2008.
(2) Salariatii institutiilor publice cu sediile in mediul rural, prevazute la art. 5, beneficiaza, la cerere, de plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor. ”;
-Art. 7 : “(1) Institutiile de credit prin care se efectueaza platile prevazute la art. 5 sunt selectate de ordonatorii de credite, in conditiile legii.

(2) Salariatii pot opta pentru plata pe card a salariilor prin intermediul altor institutii de credit decât cele selectate in conditiile alin. (1). ”;
-Art.8 : “Institutiile publice sau, dupa caz, categoriile de persoane pentru care institutiile publice sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt stabilite prin ordin al ministrului economiei si finantelor, la propunerea ordonatorilor principali de credite. ”

CURTEA CONSTITUTIONALA
in numele legii

DECIDE:

Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si constata ca prevederile art. 5—8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 149/2007 privind aprobarea unor masuri in domeniul finantelor publice sunt neconstitutionale in masura in care din acestea se intelege ca plata drepturilor salariale prin card este obligatorie.


Smeagull are dreptate, neconstitutionalitatea a vizat prevederile platii cu cardul la bugetari
Se poate insa extinde rationamentul, dupa parerea mea, pentru identitate de ratiune, si la domeniul privat .( a se vedea motivarea cererii)
gabriela_ne a scris:

Buna ziua,
Am o intrebare!
Tocmai mi-a spus un coleg ca s-a decis la Curtea Constitutionala ca viramentul salariilor pe card nu este constitutionala.Aveti idee de asa ceva?
Stiti ceva despre acest lucru? Se interzice plata salariilor prin card bancar?

Multumesc!


Valabila pentru salariatii la stat.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Plata pe card obligatorie?? images images Intrebarea mea: angajatorul poate obliga sau forta angajatul sa accepte plata salariului pe card? Daca angajatorul nu are dreptul sa faca acest lucru si ... (vezi toată discuția)
Salariu pe card 18bubu 18bubu buna ziua!la o firma privata angajatorul poate obliga in vreun fel angajatul sa-i plateasca salariul pe card?multumesc=D> (vezi toată discuția)
Plata salariu pe card goiaemil goiaemil buna ziua, Lucrez in invatamant si doresc sa aflu daca contabila din unitatea unde lucrez ma poate obliga sa primesc bani pe card eu dorind sa ii primesc bani ... (vezi toată discuția)