Ionescu C. a scris:
Buna seara.
Am divortat de fostul meu sot si cu copilul nostru ne-am mutat in chirie si el a rămas in casa noastră comuna. La 2 luni dupa divort s-a mutat in casa noastră prietea lui cu un copil in conditiile in care partajul nu aavut loc,adică si eu am aceasi drepturi ca si el in casa.in aceasta situatie am dreptul sa solicit ca "prietena" sa părăsească locuinta? Sau pot sa solicit chirie fiindcă locuiește in casa mea?
Si a doua întrebare,daca eu cu copilul stăm in chirie si el in casa,legea poate sa îl oblige sa plătească jumătate din chirie,adică partea copilului?
Mulțumesc.
Partajul neavand loc, locuinta este bun comun si, in consecinta, domnul nu poate aduce pe cineva sa locuiasca in incinta fara acordul coproprietarului; coproprietarul - adica dvs. - isi poate da acordul sau nu sau poate conditiona acordul de plata unei chirii.
In ceea ce priveste al doilea aspect, dvs. se intelege ca ati parasit de buna voie locuinta; puteati sa ramaneti impreuna cu copilul insa cel mai probabil ati avut motivele dvs. sa nu o faceti. Obiectiv vorbind, insa, acest aspect reprezinta vointa proprie; asa incat nu vad cum i-ati putea solicita fostului sot - cu sorti de izbanda - sa va plateasca macar o parte din chirie; nu se pune problema "partii copilului" deoarece chiriasul sunteti dvs. iar copilul e minor; astfel, cu sau fara copil, tot atat plateati chirie.
Nu se intelege de ce nu ati facut partaj si de ce nu s-au stabilit detaliile acestea in cadrul divortului. Poate ar ajuta la o mai buna intelegere a spetei.