avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara, cerere introdusa de minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara, cerere introdusa de minor

Buna ziua.
Am 16 ani si parintii mei sunt despartiti de cand aveam 1 an.Am ramas in grija mamei si tatal meu trebuia sa-mi plateasca pensia alimentara.
Mama a plecat in Italia sa munceasa si sunt in grija bunicilor.
Tatal meu s-a casatorit are alti copii si mie mi-a platit doar maxim 10 pensii alimentare.
As vrea sa-mi plateasca pensia alimentara, dar bunicii nu vor.
Le e teama ca dandu-l in jedecata, el v-a zice ca nu stau cu mama si ma va lua la el.
De curand am luat legatura cu el si i-am zis de pensie dra mi-a raspuns ca nu are bani.
Ideea este ca avand 16 ani il pot da in judecata fara mama mea ?
eventual sa ma duc cu matusa /
Ce se intampla daca refuza in continuare ??
Mulrumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:06, 30 Decembrie 2016
Fiind minoră încă, până la 18 ani nu aveți calitate procesuală privind pensia de întreținere.
Mama dvs este în drept să-l execute silit pentru pensie. În afară de mama nu vă poate nimeni ajuta în ce privește recuperarea pensiei.
Când veți împlini 18 ani îl veți da în judecată în calitate de majoră.
Pentru a-l obliga sa plateasca pensia restanta, mama se poate adresa unui executor judecatoresc. Poate recupera astfel, pensia restanta pe ultimii 3 ani.
Ce puteti cere dvs in instanta e majorarea pensiei, dat fiind faptul ca pensia s-a stabilit in urma cu 15 ani, probabil e f mica.

În conformitate cu dispozițiile art. 41 Cod civil, minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitate de exercițiu restrânsă, având posibilitatea încheierii unor acte cu încuviințarea tutorelui, precum și încheierea de unul singur de acte de conservare și de administrare care nu îl prejudiciază. Având în vedere faptul că prezenta acțiune se înscrie între cele care pot fi promovate de minorul cu capacitate de exercițiu restrânsă, acesta fiind beneficiarul întreținerii și deci titularul dreptului de a promova acțiunea, exercitarea acțiunii de către o altă persoană decât beneficiarul prestației de întreținere este nelegală, terța persoană neavând calitate procesuală activa în sensul art. 36 din Codul de procedură civilă.

Detalii: [ link extern ]
Multumesc !
cerand pensia alimentara are dreptul sa ma ceara in grija lui, motivand ca mama fiind plecata din tara nu are grija de mine ?
Eu sunt crescut de bunicii materni
DonuCC a scris:

cerand pensia alimentara are dreptul sa ma ceara in grija lui, motivand ca mama fiind plecata din tara nu are grija de mine ?

Normal că are acest drept să ceară, dar având deja 16 ani judecătorul o să vă audieze, și dacă vă exprimați împotrivirea de a vă muta la el, judecătorul va ține cont.
Nu o să vă mute forțat domiciliul la tata, decât dacă vreți.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2016
Dapix, utilizator
Nu vreau sa fii dezamagit, dar chiar crezi ca un astfel de om te-ar vrea incat sa ceara sa locuiesti la el ? Unul care a platit 10 pensii in 15 ani si acum ca i-ai cerut bani , " nu are" ?
Esti practic un strain pt el, pt nevasta-sa si pt copiii lor. Chiar crezi ca te vrea la el in casa ?
Bunicii tai sunt naivi, saracii.
Cereti-i pensie in instanta si executati-l silit.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minorul de 15 ani poate depune actiune in instanta Lisa Lisa Lisa Lisa daca minorul cu domiciliul lal mama are 15 ani, , poate face el singur actiune in instanta pentru pensie alimentara de la tata, sau trebuie mama sa formuleze ... (vezi toată discuția)
Vreau să obțin pensie de întreținere de la tata, dar sunt minoră - am 17 ani. pot să îl dau eu în judecată? Miha_Ela17 Miha_Ela17 Buna, vreau sa imi dau tatal in judecata pentru pensia de intretinere .Am 17 ani si sunt in clasa a XI.a Mama a zis ca nu se baga ,deci intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara formulata de un minor Marina97 Marina97 Buna ziua!! In urma cu 7 ani ,parintii mei au divortat,in urma divortului eu am fost incredintata mamei,tatal meu fiind oblgat la plata unei sume de 50 ... (vezi toată discuția)