avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie

Buna ziua.
Am o nelamurire in legatura cu succesiunea. In speta cazul sta in felul urmator.
Tatal a decedat mai bine de 3 ani, detin un testament urmat de un antecontract v/c cu clauza de intretinere. Suntem 2 frati, dar celalalt frate a deschis succesiunea in instanta, dar nu am avut nici un termen deoarece instanta a aunulat cererea depusa si s-a dezinvestit de caz(sentinta definitiva).
Stiind ca testamentul cat si reductiunea liberalitatilor excesive se prescriu dupa 3 ani, pot in acest caz sa ma adresez unui notar pentru a obtine un certificat de mostenitor, deoarece problema e ca nu am utilitati in casa(apa, gaze)
Va rog sa-mi raspundeti cum e mai bine ca sa termin cat mai repede.
Cu multumiri.
Testamentul cuprinde si un legat cu privire la un bun imobil?
Bunul imobil respectiv, face totodata si obiectul antecontractului de vanzare?
Da eu sunt legatarul, si pe urma a urmat antecontractul.de v/c .....
In problema dvs sunt mai multe aspecte care trebuiesc clarificate, un aspect este faptul ca exista posibilitatea ca legatul dvs sa fi devenit ineficace, printr-o revocare voluntara implicita (tacita) a testatorului, tocmai in baza intentiei sale ulterioare de instrainare a imobilului, pentru care s-a incheiat si acel antecontract de vanzare, dupa cum spuneti dvs.

Alte aspecte sunt - Dvs ati acceptat mostenirea in termen? Dvs ce doriti acum, sa va prevalati de testament sau de antecontractul de vanzare? Antecontractul este incheiat la notar sau sub semnatura privata? Pentru antecontractul respectiv s-a platit si o anumita suma? Ce suma, raportat procentual la valoarea totala a bunului imobil? Data, cand s-a facut antecontractul? Care era termenul pentru incheierea contractului final si ce anume contract trebuia incheiat, mai precis (conteaza foarte mult)? Cand s-a deschis succesiunea?

Daca raspundeti la toate aceste intrebari, este posibil sa primiti lamuriri asupra situatiei dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cel mai recent testament assyst assyst Buna ziua Am si eu o problema care m-a cam dat peste cap. Anul trecut am facut un antecontract de vanzare cumparare cu plata avansului de aproximativ 97% din ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumparrare fare dezbatre succesiune costystef costystef Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : in anul 1998 bunicii materni au vandut cu contract vanzare-cumparare 1000 mp teren intravilan si o constructie ... (vezi toată discuția)
Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)