avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparere teren cand actele proprietarului sunt cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparere teren cand actele proprietarului sunt cu probleme

Buna ziua. Am gasit pe cineva care vinde un teren. Am ajuns la notar, dar acolo s-a descoperit o greseala pe titlul de proprietate - numele fostului proprietar (de la care actualii proprietari cumparasera cu 10 ani in ruma) era scris gresit. Proprietarii nu au reusit sa il gaseasca - asteptam de un an si notarul nu ne-a dat alta solutie decat sa mergem sa ne interesam pe la primarie - unde din pacate e plin de idioti incompetenti, fara suparare, unul mai facut gramada decat altul. habat n-au ce e cu viata lor.

Ma gandesc sa facem un act de mana intre noi si proprietari (o doamna vaduva si fiul ei care locuieste in oras si nu are nicio pretentie). Doamna nu vrea decat sa vanda si sa plece din sat pt ca nu mai face simgura cu gospodaria si cu terenul.

Daca facem noi intre noi, fara sa implicam autoritatile, un act de mana, ce valoare are? Exista vreo posibilitate de a ne acoperi cumva incat sa ne trezim cu vreo solicitare ulterioara, eventaul proprietarii sa se razgandeasca sau mai stiu eu ce. Imi puteti da un model de vreo hartie?

Sansele sa obtina actele corecte sunt minime iar doamna nu vrea decat sa vanda si sa plece...ir noi ne dorim foarte mult terenul pentru gradina si livada.

Ce ma sfatuiti? Se poate face ceva de mana?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Radu70 , utilizator 10:41, 3 Ianuarie 2017
Trebuia sa incercati la alt notar intocmirea actelor.
Incheierea unui act de mana nu este ilegal dar nu va asigura transferul de proprietate, nu se poate intabula in cartea funciara dreptul de proprietate iar in viitor nu se va putea vinde sau intra in masa succesorala. Se va putea intra in posesie doar printr-o hotararea jud definitiva care sa tina loc de act de proprietate.
Incercati la alt notar. In fapt, in ce consta greseala? Celelalte date de identificare erau corecte,CNP, adresa?
Foarte, foarte clar nu stiu in ce consta greseala. Stiu ca notara din comuna unde am fost ne-a zis ca e gresit, a cautat prin arhive poate are ea un original de 10 ani in urma, n-a gasit si ne-a trimis sa incercam poate ne ajuta cineva la primarie. Fiul doamnei a fost si in oras sa intrebe la alt notar si n-a reusit nimic. Asteptam de un an un rezultat. Doamna ne-a chemat iar acum vreo 2 luni sa ne intrebe daca mai suntem interesati pt ca ea vrea sa vanda. S-a mai interesat fiul doamnei de aunci si nu are nici un rezultat. Totusi, am putea cumpara iar ei sa mai caute uterior solutii cu un act intre noi? Cum ne putem asigura ca nu ne vor cere terenul inapoi si sa ramanem cu banii luati? Ei spun ca nu se va intampla, dar eu stiu ce nepot poate sa mai apara...in afar de doamna si fiul ei, singurul la parinti, mai poate aparea cineva? Doamna si fiul pot da o declaratie ca nu se vor razgandi? Are vreo valoare?
Pe numele cui este in prezent terenul, doar al doamnei sau si al sotului? Sotul traieste? Daca nu, au facut succesiunea? Nu ati precizat daca este intravilan sau extravilan dar banuim ca este extravilan, caz in care trebuie respectata o snumita procedura de anuntare a vanzarii la primarie.
In extrasul de carte funciara apar ambii soti?
Terenul este pe numele doamnei si al sotului, decedat de cativa ani. Nu au schita cadastrala actualizata si asta s-ar fi rezolvat imediat daca titlul de proprietate era corect. Nu au facut nici un alt document pentru ca pana la finalul anului trecut nu se gandise sa vanda. Terenul este extravilan - arabil.
Aveti cunostinta daca au succesiunea facuta dupa sot?
Fara cadastru nu pot vinde prin notariat. Daca este dat in arenda arendasul are drept de preemptiune. Fiind teren agricol trebuie vandut conform legii, afisare la primarie, sa aiba cadastru, etc.
Daca nu are actele in regula va sfatuiesc sa nu va complicati.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren trecut in registrul agricol roxaP roxaP Am descoperit acum acest forum, care mi se pare foarte interesant. As avea nevoie de un sfat in legatura cu vanzarea unui teren ale carui acte de proprietate ... (vezi toată discuția)
Cum pot afla informatii in legatura cu imobilele unei persoane care a decedat? Luca90 Luca90 Buna ziua, vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu o informatie. In urma cu 3 ani a decedat unul dintre parinti, si a ramas fiul lor major precum si ... (vezi toată discuția)
Un mic ajutor la vanzarea unui teren extravilan adrian73 adrian73 Buna ziua, am o nelamurire> bunici mei ( de fapt , numai bunica mai traieste), au un pamant extravilan, cu titlu de proprietate. acest titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)