avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparere teren cand actele proprietarului sunt cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparere teren cand actele proprietarului sunt cu probleme

Buna ziua. Am gasit pe cineva care vinde un teren. Am ajuns la notar, dar acolo s-a descoperit o greseala pe titlul de proprietate - numele fostului proprietar (de la care actualii proprietari cumparasera cu 10 ani in ruma) era scris gresit. Proprietarii nu au reusit sa il gaseasca - asteptam de un an si notarul nu ne-a dat alta solutie decat sa mergem sa ne interesam pe la primarie - unde din pacate e plin de idioti incompetenti, fara suparare, unul mai facut gramada decat altul. habat n-au ce e cu viata lor.

Ma gandesc sa facem un act de mana intre noi si proprietari (o doamna vaduva si fiul ei care locuieste in oras si nu are nicio pretentie). Doamna nu vrea decat sa vanda si sa plece din sat pt ca nu mai face simgura cu gospodaria si cu terenul.

Daca facem noi intre noi, fara sa implicam autoritatile, un act de mana, ce valoare are? Exista vreo posibilitate de a ne acoperi cumva incat sa ne trezim cu vreo solicitare ulterioara, eventaul proprietarii sa se razgandeasca sau mai stiu eu ce. Imi puteti da un model de vreo hartie?

Sansele sa obtina actele corecte sunt minime iar doamna nu vrea decat sa vanda si sa plece...ir noi ne dorim foarte mult terenul pentru gradina si livada.

Ce ma sfatuiti? Se poate face ceva de mana?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Radu70 , utilizator 10:41, 3 Ianuarie 2017
Ati verificat inscrisurile la ocpi ?
LA MULTI ANI 2017!
Pentru a se stabili cu certitudine daca exista acea greseala de care pomeniti , este necesar sa se faca o verificare a inscrisurilor originale la primarie si la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara cu actul de identitate al titularului trecut in titulul de proprietate.
In situatia cand se constata eroarea materiala in notarea numelui gresit in titlul de proprietate, acesata se poate indrepta printr-o hotarare a comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din judetul respectiv, daca sunt greseli de natura notarii suprafetei gresite, atunci doar printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
Inscrisurile sub semnatura privata sunt legale, dar nu va avantajeaza.
Toti notarii respecta aceeasi lege, si contractul de vanzare cumparare se intocmesc dupa acte si documente originale.
Va sfatuiesc sa sfatuiesc sa cumparati terenul care este inscris in cartea funciara.
Cumparati numai cu toate actele in regula ,greseala s-ar putea sa nu fie tocmai greseala .
Lasati vanzatorul sa puna toate actele in regula ,doar el vrea sa vanda .
Daca titlul de proprietate nu exista iar actele sunt in neregula pe acte va vinde ce? Si sa demonstrati ca acel teren va apartine asta va costa timp,timp din viata ;exista posibilitatea ca actualul proprietar sa vanda si terenul din acte si o sa fiti prinsi intr-un proces in justitie.
Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2017
mottofreee, utilizator
la multi ani!
fiind teren extravilan, presupun ca nu a fost intabulat. deci cautarea la OCPI nu are rost. Insa notarul care a incheiat ultima vanzare - cumparare TREBUIE SA AIBA INTREAGA DOCUMENTATIE ASUPRA LUI. Si este competent sa constate/ indrepte eroarea materiala. La solicitarea scrisa a unei parti interesate, cum este actualul proprietar. Daca dosarul vanzarii a fost arhivat, el se gaseste, dupa cate stiu, la Judecatoria teritoriala unde notarul respectiv a fost arondat.
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2017
adriandimitriu, utilizator
Terenul fiind extravilan, nu se poate face vanzare fara a fi facuta o oferta publica la primarie pentru cei care au drept de preemtiune. Fara inscrierea terenului in Cartea Funciara nu se poate face oferta, deci orice vanzare este nula.
Parerea mea ar fi nu dati banii degeaba. Daca vanzatorul vrea sa vanda trebuie sa rezolve problema actelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren trecut in registrul agricol roxaP roxaP Am descoperit acum acest forum, care mi se pare foarte interesant. As avea nevoie de un sfat in legatura cu vanzarea unui teren ale carui acte de proprietate ... (vezi toată discuția)
Cum pot afla informatii in legatura cu imobilele unei persoane care a decedat? Luca90 Luca90 Buna ziua, vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu o informatie. In urma cu 3 ani a decedat unul dintre parinti, si a ramas fiul lor major precum si ... (vezi toată discuția)
Un mic ajutor la vanzarea unui teren extravilan adrian73 adrian73 Buna ziua, am o nelamurire> bunici mei ( de fapt , numai bunica mai traieste), au un pamant extravilan, cu titlu de proprietate. acest titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)