avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cultivarea terenului altuia, pomana sau infracțiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cultivarea terenului altuia, pomana sau infracțiune?

Buna seara! In cazul în care o persoană cultiva un teren despre care stie cu certitudine ca nu este al său nedesfiintandu-i sau stramutandu-i semnele de hotar, săvârșește infracțiunea de tulburare de posesie?
Cel mai recent răspuns: ContSters342250 , utilizator 21:25, 1 Ianuarie 2017
NCP Art. 256
Tulburarea de posesie
(1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Atat timp cat persoana in discutie ocupa terenul fara drept legal si fara acordul proprietarului,se poate pune in discutie savarsirea unei fapte sub incidenta penala



Buna ziua,

Pentru un raspuns de forum:

Tulburarea de posesie este incriminată în noul Cod într-o formulare simplificată; s-a
renunţat la incriminarea tulburării de posesie atunci când aceasta nu s-a comis nici prin violenţe sau ameninţări şi nici prin strămutarea sau desfiinţarea semnelor de hotar, ceea ce inseamna ca, la prima vedere, in cazul dvs nu se poate retine aceasta infractiune pentru ca fapta, asa cum este descrisa prin norma penala, nu exista.

Totusi, nici pomana nu se poate numi, in unele cazuri. Desigur, trebuie analizata atent si in concret situatia dvs pentru a putea da curs unor astfel de demersuri. As vrea sa va pun in vedere urmatoarele articole din Codul Civil, pe care (poate) le-ati putea invoca cu succes in instanta, cu ajutorul unui avocat bun - este vorba despre cele privitoare la faptele juridice licite generatoare de obligatii:

Gestiunea de afaceri - Există gestiune de afaceri atunci când, fără să fie obligată, o persoană, numită gerant, gestionează în mod voluntar şi oportun afacerile altei persoane, numită gerat, care nu cunoaşte existenţa gestiunii sau, cunoscând gestiunea, nu este în măsură să desemneze un mandatar ori să se îngrijească în alt fel de afacerile sale.

Imbogatire fara justa cauza - Cel care, în mod neimputabil, s-a îmbogăţit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană, dar fără a fi ţinut dincolo de limita propriei sale îmbogăţiri.

Exista si alte remedii juridice pentru a iesi dintr-o astfel de situatie, fara a atinge latura penala.

Un An Nou cu succese!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cvasicontractul bobams bobams care este art din noul cod civil legat de cvasicontract, sau care este corespondenta art. 986 vechi cod civil in noul cod civil? multumesc (vezi toată discuția)
Care ar fi cea mai buna cale de atac in instanta in cadrul stabilirii masei succesorale? chckcarmen chckcarmen Mii de scuze pt. lungimea textului, am sperat sa va evit cautarea unor articole. Suntem 2 frati, amandoi stabiliti in strainatate de peste 15 ani. Tata a ... (vezi toată discuția)
Imbogatirea fara just temei gyoni8 gyoni8 Buna ziua, Care sunt conditiile de admisibilitate a unei actiuni promovata pe principioul imbogatirii fara justa cauza? Daca aveti, imi puteti comunica si ... (vezi toată discuția)