Nu poate decide copilul, judecătorul decide, dar după 10 ani legea prevede că poate fi audiat și întrebat cu cine dintre părinți ar dori să rămână, iar judecătorul poate ține cont, sau nu, de cele spuse de minor, deoarece trebuie să hotărască în interesul său superior.
Buna dimineata,
Daca minorul are peste 10 ani va fi audiat in camera de consiliu, de catre judecator, si se va tine seama si de optiunea sa la luarea deciziei privind stabilirea domiciliului acestuia.
Autoritatea parinteasca va fi tot comuna, doar la stabilirea domiciliului se va tine seama si de optiunea sa luandu-se hotararea in functie de interesul suprem al minorului.
Ascultarea minorului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie ori de cate ori instanta trebuie sa decida o masura cu privire la acesta.
Optiunea minorului va fi avuta in vedere alaturi de celelalte probe care vor fi administrate in cauza, urmand ca locuinta minorului se fie stabilita in urma examinarii unui ansamblu de criterii de apeciere cum sunt:
-varsta minorului,
- conditiile materiale si morale pe care fiecare dintre cei doi parinti le poate asigura acestuia pentru o buna dezvoltare fizica, morala si intelectuala,
-atasamentul fata de minor al parintelui dar si al minorului fata de parinte,
-interesul si grija manifestata fata de minor in timpul casatoriei dar si dupa separarea in fapt a sotilor, precum si orice alte imprejurari legate de interesul minorului, fara ca niciunul din criterii sa fie absolutizat sau altul sa nu fie luat in seama.
Divort cu minor
C.Geta
am un copil minor de 2 ani si doresc sa divortez.mai am o luna in care primesc indemnizatie de somaj.as vrea sa merg la parintii mei,bineinteles ca imi doresc ... (vezi toată discuția)