avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza medico-legala modalitati plata
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza medico-legala modalitati plata

La multi ani! Expertiza anatomo-patologica ceruta de autoritati intr-un caz de omor,deoarece intarzie sa apara din cauza neefectuarii prompte a platii de catre autoritati,poate fi efectuata plata de persoana fizica interesata?Cam despre ce suma ar fi vorba? Unde ma pot adresa pt aceasta ,si daca efectuarea platii catre INML poate grabii rezultatul expertizei,deja trecand 8 luni.De adaugat ca nu stiu exact si precis ce au cerut autoritatile ,in ce consta exact aceasta expertiza.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:42, 2 Ianuarie 2017
Procurorul de caz prin politistul caruia i s-a incredintat efectuarea cercetarilor preliminare a(u) fixat obiectivele pentru expertiza care a afost incredintata IML fiind vorba de omor. Din lipsa de fonduri suficiente, probabil, plata pentru efectuare expertizei nu a fost efectuata inca de catre parchet/ politie. La data incredintarii expertizei catre IML, politistul de caz putea sa va prezinte alternativa de a achita costul expertizei, partea interesata de grabirea activitatilor vizand expertiza, urmand ca recuperarea costurilor expertizei sa se realizeze de la partea care va pierde procesul.
Costul expertizei se achita in contul IML teritorial, suma fiind stabilita de catre institut printr-o evaluare, in functie de obiectivele expertizei (complexitate, numar de obiective, eventuale analize de laborator care trebuie efectuate, etc.) de catre IML.
Puteti lua legatura cu politistul si sa-i propuneti plata costurilor expertizei de catre dvs. Nu este obligatoriu ca sa se obtina grabirea intocmirii raportului de expertiza, lucrarea urmand a fi abordata in functie de volumul de lucru la momentul respectiv al expertilor existenti in cadrul IML teritorial, pe specializari si de data virarii banilor pentru efectuarea expertizei.
Multumesc frumos pt raspunsul prompt si lamuritor.De cererea expertizei adresata INML de catre criminalisti,eu nu am cunostinta initial,cum nu am stiut nici ca se face cercetare penala pt omor,eu nefiind contactata de nici o autoritate.Eu ca fiica a victimei,am facut o adresa INML -ului care efectuase autopsia,stiind la acel moment ca a fost o moarte subita,am cerut niste explicatii in legatura cu niste vanatai la nivelul gurii cadavrului mamei mele,observate dupa ridicarea de la INML.Acestia,inml ,mi-au raspuns in scris ,si m-au indrumat catre DGPMB deoarece dumnealor au cerut o expertiza ,si ca atare d-lor dupa iesirea rezultatului ,imi vor da acestia informatiile necesare.In urma acestui raspuns,m-am adresat institutiei respective cu o petitie,si abia dupa aceasta am fost contactata de criminalisti pt declaratie,detalii,etc.Nici la momentul declaratiei mele nu am stiut ca este vb de omor,acest lucru nefiindu-mi comunicat.Abia dupa ce am solicitat printr-o cerere consultarea dosarului,odata cu asta am aflat acest lucru,citind in dosar si vizionand plansele foto de la fata locului.De fiecare data cand am intrebat de expertiza,mi s-a spus ca dureaza,dar niciodata nu mi-a fost propus ca pot efectua eu plata costurilor acesteia.
Probabil a fost vorba de o autosesizare a institutiilor statului legat de anumite indicii.
Fiind vorba de cercetare preliminara nu a fost luata legatura cu urmasii victimei, dar s-a solicitat o expertiza medico-legala.
Dvs. urma sa fiti contactata daca in urma concluziilor expertizei IML se dispunea inceperea unei anchete penale, in cadrul careia vi ia declaratii.
Si in cazul cercetarii preliminare, inainte/ dupa obtinerea expertizei IML puteati fi contactata pentru anumite lamuriri. Nu s-a considerat necesar de catre politist sa fiti audiata, motiv pentru care politistul nu v-a prezentat alternativa cu plata expertizei de catre dvs.
Deocamdata, nefiind disponibile concluziile expertizei IML, poate fi vorba de suspiciune de omor, nu de o certitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum contest raportul de expertiza medico legala dani82 dani82 Buna ziua Am urmatoarea situatie In urma unei interventii chirurgicale, pacientul operat a decedat, Constatarea medico legale efectuata de catre Institutul ... (vezi toată discuția)
Expert parte iris141 iris141 Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu clarificari referitoare la rolul expertului parte in cazul efectuarii unei expertize criminalistice (accident rutier) ... (vezi toată discuția)
Procedura expertiza grafoscopica Nina1 Nina1 Buna ziua Care este procedura realizarii unei expertize grafoscopice?Care sunt pasii ce trebuiesc urmati dupa ce in fata instantei s-a dat \"specimen de ... (vezi toată discuția)