avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare restante
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare restante

Buna ziua!

Avem un locatar care nefiind membru a asociatiei de proprietari, refuza sa plateasca contributia la fondul de reparatii si fondul de reabilitare. Conform legii 23o/2oo7 si hotararii Adunarii Generale vrem sa incepem procedurile de recuperare pe cale judecatoreasca. Locatarul a primit deja 2 instiintari referitor la restante si penalizari, dar spune ca un avocat i-a recomandat sa nu platesca nimic catre asociatie,ca nici o lege nu-l obliga....

Problema este urmatoare: apartamentul nu este intabulat si este pe numele de fata a mamei persoanei care locuieste si in prezent in apartament, acesta fiind singurul mostenitor, proprietara apartamentului fiind decedata.

Am inteles de la cineva cu cazuri asemanatoare ca la proces ni se va cere sa demonstram pe numelem cui este apartamentul respectiv,sau faptul ca locatarul este mostenitorul legal a defunctei,pentru care trebuie sa aducem si 2 martori, apartamentul fiind pe numele de fata a proprietarei decedata,altfel avem sanse slabe sa castigam procesul...

Ce este de facut in acest caz ca sa castigam procesul si sa recuperam restantele?...Ca martor nimeni nu vrea sa se implice ca sa nu aiba conflicte ulterioare cu locatarul respectiv.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 20:57, 18 Martie 2017
Doar proprietarul imobilului poate fi chemat in judecata ori mostenitorii acestuia daca este decedat. Trebuie sa faceti dovada calitatii procesuale pasive a paratului , respectiv ca acesta este unicul mostenitor. Aveti nevoie de copia cerificatului de deces al defunctei, cu care veti merge la Camera notarilor publici pentru a afla daca s-a dezbatut succesiunea . Faceti o adresa la Directia taxe si impozite pentru a va comunica cine figureaza la rol . Puteti sa-l chemati in judecata pe mostenitor si solicittai certificat de grefa cu care dovediti ca aveti proces pe rol si veto face demersuri la autoritati. Puteti solicita adrese pentru informatii si prin intermediul instantei.
Chiar daca nu este membru in asociatie are obligatia sa depuna o copie a actului de proprietate. Daca nu le-a depus trimiteti politistul de proximitate sa ii solicite documentele in baza carora ocupa apartamentul.
Notificati oficial locatarul cu obligatia achitarii debitului in evidenta,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Daca locatarul refuza sa isi asume responsabilitatea achitarii debitului,parcurgeti procedura prin madiator
Daca nici prin mediator nu se solutioneaza,asociatia de proprietari urmeaza sa dispuna aplicarea disp art 50 din L nr 230/2007 recuperare prin instanta,atentionand instanta ca locatarul nu este proprietarul de drept al bunului imobil care este decedat ,dar este unic responsabil pentru debitul acumulat
Locatarul nu poate fi dat in judecata daca nu are calitatea de proprietar.

Daca nu a fost dezbătută succesiunea, atunci asociatia trebuie sa faca partajul si apoi sa pretinde cotele restante.

Ar tb sa urgentati demersurile caci un astfel de dosar dureaza f mult si e posibil ca unele restanțe sa se prescrie.

Apelați la un avocat caci nu va veti descurcă singuri.
Primul pas - inscrierea privilegiului asociatiei la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara -
inscrierea privilegiului este gratuita.

Odata privilegiul inscris, mostenitorul preia mostenirea cu tot cu creante.

Al doilea pas - chemarea in judecata - prin avocat
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2017
eliasav, utilizator

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie de catre asociatie de proprietari vasilemb vasilemb Un locatar este dator la Asociatia de Proprietari, dar apartamentul este pe numele altcuiva. Cine trebuie actionat in judecata? Ce garantie avem ca si ... (vezi toată discuția)
Privilegiul imobiliar elga50 elga50 Am urmatorul caz: - un apartament in care locuieste sotul mostenitor; - la apartamentul respectiv s-au inregistrat restante fara speranta de a mai fi ... (vezi toată discuția)
Restantier la intretinere fara acte pe proprietate SConstantin SConstantin Buna seara, Solicit ajutorul unei persoane care s-a mai confruntat cu asemenea situatii. Sunt locatarul unui bloc unde un apartament are o restanta de ... (vezi toată discuția)