avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act Aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act Aditional

Buna ziua .
Lucrez si eu la o anume firma , care mi-au facut un act aditional pe care l-am si semnat (totul era bine si frumos atunci) care zice :
- sa participe la cursul de "operator masini unelete cu comanda numerita " organizat de sc etc
- sa obtina certificatul de absolivre ( nu mi-au dat nimic desi sa terminat cursul acela 3 de 3 luni ) , in caz contrar urmand sa achite contravaloarea cursului plus cea a cheltuielilor ocazionate de formarea profesionala pe durata cursului, in cuantum de 4000 rom.
-sa lucreze la S.C etc timp de 3 ani de la terminarea cursului achitandu-se de sarcinile primite conform contractului de munca .
In acceasta perioada angajatul nu va putea avea initiativa incetarii contractului de munca .
In cazul in care angajatul nu respecta obligatia asumata conform mai sus , respectiv paraseste din propia initiativa , se obliga sa plateasca societatii sc etc suma de 9.450 ron, reprezentant valoarea formarii profesionale si cheltuielile ocazionate de formarea si perfectionarea profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada de 3 ani stabilita conform prezentului act aditional .
Prezeentul act aditional face parte integranta din contractul individual de munca nr 4724/8.09.2016 si intra in vigoare de la data semnarii .

Va rog cine are rabdare sa citeasca ....am scris exact ce scrie in actul aditional . Trebuie sa spun ca eu nu am primit nici o diploma sau etc . Ceva de genul instruire la locul de munca pana acum . Azi le-am zis ca nu mai vreau sa merg , nu s-au tinut de cuvant ca imi vor creste salariul , si mi-am gasit ceva mai bun .
Voci din firma spun ca nu au ce sa-mi faca ....e doar o sperietura sa ne tina acolo pe cei noi . Va rog , please help . Au dreptul sa-mi ceara 9000 ron , chiar daca nu mi-au dat nici o diplomna, absolut nimic ....??
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2017
Vladutwow, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:13, 3 Ianuarie 2017
Ati sustinut sau nu un examen in urma cursurilor urmate?
Cum au fost sustinute cursurile teoretice, in sala, au fost prezentate cu retroproiector, ati primit mape cu suportul de curs (pe format hartie, CD-uri, etc.)?
Sau nea Dorel dadea din gura pe langa CNC-u si arata cu degetul pe monitor care-i axa x si care-i y?
Cate ore aveati pe zi cursuri teoretice si cate practice?

Diploma are recunoastere nationala?
Din cele spuse de dvs.ar fi vorba de contractul de calificare profesionala art.202 Codul Muncii)sau de contractul de adaptare profesionala(art.204 Codul muncii),daca v-ati asumat in scris o obligatie este riscant sa nu o respectati.
Hei vad ca stiti de cnc :D 4 ore faceam practica cu un angajat , si alte 4 ore teorie cu programatorii(unul dintre programatori ne-a spus inainte sa-si dea demisia ca actul aditional e doar sa ne tina la firma, sa ne sperie , ca nu e nici o firma angajata sa ne specializeze)Daca vrem sa pleca, sa plecam linistiti. .Teoria a fost sustinuta intr-o camera mica , cateodata aveau proiector la ei , cateodata nu . Depinde , uneori uitau laptopul sau nu conta, alta data stateam la tigara cu ei etc etc . Ne-au povestit de mai multe masini cnc cu programe diferite , fiecare programator in parte (cu vreo 3 am facut )ne-au dat si ceva suport de curs luat de pe google . :) Si da , ne si aratau axa x y , doar ca nu se prea pricepeau oamenii :)) tot timpul chemau pe angajatul mai vechi ca dc nu merge "chestia aia" :))
De diploma nu stiu daca are recunoastere nationala , oricum nu are nici o logica , pe mine m-au pus la rectificare , la fel si pe restul strunguri freze, nici-unul cnc . SI NU AVEM NICI O DIPLOMA PRIMITA. In contract suntem trecuti "manipulator marfa" ca cica nu ne poate trece din prima "operator CNC"

Am dat ceva examen "cica" cu angajatul de la practica , ne-a dat sa facem o piesa , pe care ne-a dat note pe o hartie , si in functie de note , seful mare ne-a repartizat la masini mai grele sau mai usoare . Nu am semnat nimic sau etc . A fost doar asa un examen dupa ce am terminat cursul , sa vada daca am prins ceva sau nu . Neimportant , gen , sunt cu dumneavoastra in masina si imi spuneti sa schimb viteza , sa vedeti daca stiu :)
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2017
Vladutwow, utilizator
Ideea principala este daca firma este autorizata sa organizeze cursuri de calificare.
Daca nu este autorizata atunci diplomele nu reprezinta altceva decat o hartie care demonstreaza urmarea unui curs de calificare la locul de munca.
Firma nu poate cere plata cursurilor propriilor angajati sustinute de catre alti angajati.
Doar daca angajatii "profesori" au fost platiti suplimentar s-ar putea lua in considerare recuperarea unor costuri.

Art. 202
(1) Contractul de calificare profesională este cel în baza căruia salariatul se obligă să urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobândirea unei calificări profesionale.
(2) Pot încheia contracte de calificare profesională salariaţii cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi, care nu au dobândit o calificare sau au dobândit o calificare ce nu le permite menţinerea locului de muncă la acel angajator.
(3) Contractul de calificare profesională se încheie pentru o durată cuprinsă între 6 luni şi 2 ani.

Art. 203
(1) Pot încheia contracte de calificare profesională numai angajatorii autorizaţi în acest sens de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
(2) Procedura de autorizare, precum şi modul de atestare a calificării profesionale se stabilesc prin lege specială.

Art. 204
(1) Contractul de adaptare profesională se încheie în vederea adaptării salariaţilor debutanţi la o funcţie nouă, la un loc de muncă nou sau în cadrul unui colectiv nou.
(2) Contractul de adaptare profesională se încheie odată cu încheierea contractului individual de muncă sau, după caz, la debutul salariatului în funcţia nouă, la locul de muncă nou sau în colectivul nou, în condiţiile legii.

Art. 205
(1) Contractul de adaptare profesională este un contract încheiat pe durată determinată, ce nu poate fi mai mare de un an.
(2) La expirarea termenului contractului de adaptare profesională salariatul poate fi supus unei evaluări în vederea stabilirii măsurii în care acesta poate face faţă funcţiei noi, locului de muncă nou sau colectivului nou în care urmează să presteze munca.
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2017
cyan, moderator
Mda , nu au ce sa-mi faca .

Alte discuții în legătură

Demisie in cazul contractului aditional de formare profesionala Yonut321 Yonut321 Buna ziua, anul trecut(2011) in noiembrie m-am angajat la o firma ca lacatus mecanic eu avand diploma de operator calculator am incheiat cu firma un contract ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, se poate considera ca este formare profesionala si deci sa fie angajatul obligat sa semneze act cu clauza de a nu parasi firma pe o anumita ... (vezi toată discuția)
Cursuri calificare Daniela2172 Daniela2172 Buna Ziua, ma poate ajuta si pe mine cineva cu o lamurire referitor la cursurile de calificare ce pot fi facute in cadrul unei intreprinderi si sunt valabile ... (vezi toată discuția)