avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire accident
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire accident

Buna ziua,
In data de 29.10.2016 am fost victima unui accident rutier.Am sfarsit cu ambele picioare rupte si operate.Medicul prevede in jur de 110-120 zile de ingrijiri.La volan era sotia mea, iar masina si asigurarea ii pe numele socrului meu.Mentionez ca intr-o depasire a pierdut controlul si ne-am rasturnat fara ca lovim alti participanti la trafic.
intrebare: Pot obtine despagubiri de la RCA, intr-un proces civil fara sa imi acuz sotia sau sa ii fac rau???
Cel mai recent răspuns: Cristian901 , utilizator 21:40, 4 Martie 2017
Poli'ia vine la locul accidentului face m[sur[tori, constat[ri ;i ]ntocme;te un dosar penal, in rem, suspect fiind so'ia dvs. Se va stabili vinov['ia si ve'i fi chemat s[ dati o declaratie in fața procurorului sau a polițistului. În declarație veți menționa că că aveți pretenții civile de la asigurator dar nu aveți pretenții de natură penală. Având în vedere că mașina era asigurată pe numele altcuiva și era proprietatea altccuiva și nu a soției dvs, s-ar putea ca asiguratorul să vă despăgubească dar în același timp să se îndrepte împotriva șoferului vinovat (soția dvs.). Mai întâi, cel mai bine cred că este să vă duceți la asigurator si să negociați direct pentru a evita un sir de procese care presupun cheltuieli de timp, nervi și bani.
Reușita depinde și de data la care s-a produs accidentul și de legislația în vigoare în momentul respectiv, așa cum a menționat dl. Laszlo precum și de cele constatate de poliție, nu cunoaștem amănunte dar accidentul putea să se datoreze și administratorului drumului public (dacă era zăpadă, polei, gropi nesemnalizate, lucrări etc ).
După cum se vede, răspunsul pt problema dvs necesită mai multe informații. Deocamdată , dacă vine poliția, veți declara că nu depuneti plângere penală și nu aveti pretenții de natură penală iar pretențiile de natură civilă le veți exprima în viitor.
Pana la implinirea a 90 de zile de la data accidentului puteti fii chemat sa dati declaratia despre care s-a mai facut vorbire de alte persoana care v-au dat diverse informatii. La 110 - 120 de zile de ingrijire medicala dosarul va ramane in latura penala.
Intrucat nu a fost implicata vreo alta masina si sotia dvs recunoaste vinovatia e posibil sa nu se faca nici o expertiza trhnica auto. In aceste conditii e important declaratia dvs sub ce forma o dati.
Daca cumva va sicanat in timpul depasirii masina pe care o depaseati atunci cu siguranta se va face expertiza si pe aceasta cale se va stabili cine este de vina.
hudro a scris:

La 110 - 120 de zile de ingrijire medicala dosarul va ramane in latura penala.

In cazul in care sotul nu depune plangere penala, poate sa aiba si 300 zile sau infirmitate sau paralizat, dosarul penal se claseaza!
Va rog sa nu duceti victima in eroare cu informatii "false".
Aveți amândoi dreptate însă trebuie făcute niște precizări. Până la 90 de zile îngrijiri medicale, dosarul nu este penal decât dacă victima depune plângere prealabilă. Dacă sunt mai mult de 90 de zile atunci dosarul devine automat penal. Dacă victima dă o declarație în fața organelor de cerc penală că nu dorește să se judece cu autorul accidentului și nu are pretenții penale de la acesta altfel spus îi oferă ”iertarea” dar are doar pretenții civile pentru a acoperi cheltuielile prilejuite de accident, dosarul penal se închide (se clasează cauza) și se poate merge pe civil mai departe.
Qubik a scris:

Aveți amândoi dreptate însă trebuie făcute niște precizări. Până la 90 de zile îngrijiri medicale, dosarul nu este penal decât dacă victima depune plângere prealabilă. Dacă sunt mai mult de 90 de zile atunci dosarul devine automat penal. Dacă victima dă o declarație în fața organelor de cerc penală că nu dorește să se judece cu autorul accidentului și nu are pretenții penale de la acesta altfel spus îi oferă ”iertarea” dar are doar pretenții civile pentru a acoperi cheltuielile prilejuite de accident, dosarul penal se închide (se clasează cauza) și se poate merge pe civil mai departe.

Mai precis:
La accidente cu victime, se deschide un dosar penal automat!
In cazul in care victima nu depune plangere penala in termen de 90 zile de la data accidentului sau depune plangere, dar zilele de ingrijiri medicale date de medicina legala este pana la 90 zile, dosarul se claseaza cu NUP ( neinceperea urmaririi penale ).

Alte discuții în legătură

Accident-vatamare corporala ely86 ely86 In urma cu o saptamana am provocat un accident de circulatie in urma caruia victima a suferit o fractura de femur stang si fractura incheietura mana ... (vezi toată discuția)
Asiguratorul rca nu plateste despagubirea pentru vatamare corporala horean horean Buna ziua, in urma unui accident auto rezultat cu o vatamare grava , care a necesitat mai mult de 60 de zile (s-a vindecat pana la urma) a intervenit impacarea ... (vezi toată discuția)
Accident rutier Dash Dash Buna seara, Am suferit un accident rutier in urma caruia nu am avut nici o zi de spitalizare dar mai multe zile de recuparari medicale (30 de zile). As dori ... (vezi toată discuția)