avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prescriptie pentru tagada de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prescriptie pentru tagada de paternitate

Buna ziua,

Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ani?

Multumesc
edmond11 a scris:

Deci sa inteleg ca eu, ca "tata" nu mai am dreptul niciodata sa cer test ADN????

Aveți dreptul să faceți testul ADN dacă cereți CONTESTAREA paternității.
Contestarea recunoașterii de paternitate este nelimitată în timp deoarece acest drept nu se prescrie.
Deci să nu faceți confuzie între tăgada paternității, ci contestarea ei.
Acțiunea în contestarea recunoașterii de paternitate se poate face de orice persoană iar acțiunea formulată este imprescriptibilă.
`
Model de acțiune în contestarea recunoașterii de paternitate AICI: [ link extern ]
Nu, dar va puteti convinge copilul, termenul pt a tagadui el paternitatea, curge de la majorat.


Vedeti dvs, @Dapix, nu poate cere ce il sfatuiti pt ca e un copil rezultat din casatorie, nu recunoscut. Speta citata nu are absolut nicio legatura cu subiectul.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Nu, copilul este rezultat în timpul căsătoriei mele cu mama lui și a fost recunoscut de către mine la naștere, motiv pentru care și plătesc pensie de întreținere de 8 ani, de când s-a terminat divorțul.
edmond11 a scris:

Nu, copilul este rezultat în timpul căsătoriei mele cu mama lui și a fost recunoscut de către mine la naștere, motiv pentru care și plătesc pensie de întreținere de 8 ani, de când s-a terminat divorțul.



Fiind rezultat in timpul casatoriei, nu l-ati recunoscut, era al dvs si daca nu va duceati sa il declarati dvs, e prezumat al dvs.


Art. 53
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie. Dispozitiile art. 51 sunt aplicabile si situatiilor prevazute in prezentul articol.

Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.


iar alta e situatia copiilor nascuti in afara casatoriei

Art. 56
Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.

Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Art. 58
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata.
Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.


Dvs nu ati recunoscut copilul, nu aveti ce contesta.




Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic vorbind, deși nu mai sunteți în termen, puteți cere repunerea în termen. Asta presupune faptul că aveți indicii că minorul nu este copilul dvs astfel că interesul în promovarea acțiunii este actual.
Însă aceste aspecte, în lipsa unor informații privind cazul, sunt precizate strict teoretic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune de contestare a recunoasterii paternitatii iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Care este baza legala pentru o actiune de contestare a recunoasterii paternitatii?Va rog sa imi spuneti care sunt pasi care trebuiesc parcursi ... (vezi toată discuția)
Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)
Tata fara sa stii jr jr Recent fratele meu a decedat . Cu putin timp inainte de deces a aflat ca fosta sotie ,de care era divortat,l-a trecut ca tata al unui copil nascut la un an ... (vezi toată discuția)