avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot declara la politie ca raspund eu de faptele mele ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot declara la politie ca raspund eu de faptele mele fiind minor?

Buna,am 16 ani si vrea sa stiu daca exista o cale de a declara la politie ca raspund eu de faptele mele ?
Ca sa nu mai raspunda parintii de mine dar in continuare sa stau cu ei pana ma stabilesc.
Scopul este de a ii scapa pe parinti de o grija si sa pot avea mai multa libertate
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:09, 5 Ianuarie 2017
Conf. C.p. minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.
Nu cred ca va referiti la savarsirea unor fapte penale, dar daca va fi cazul, raspundeti pt ele. Nu aveti ce declaratie sa dati, sunteti in grija parintilor pana la majorat, daca vi se intampla ceva, se va cerceta daca a fost neglijenta din partea lor.
Problemele nu sunt asa mari pt ei, avand in vedere varsta copilului.
Daca vrei neaparat, puteti cere in instanta sa se recunoasca cu anticipatie capacitatea deplina de exercitiu. Totul tine de motive, desigur. Noi nu le stim. Adica daca o ceri asta pt ca vrei sa ai mai multa libertate, sa nu te mai cheme ai tai in casa cand se lasa seara.. poti sa renunti la idee.

Art. 40 ncc

Capacitatea de exerciţiu anticipată

Pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu. În acest scop, vor fi ascultaţi şi părinţii sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, şi avizul consiliului de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile minorului de 16 ani marian96 marian96 As vrea sa intreb daca un minor de 16 ani isi poate castiga custodia ca fiind fara tutore/parinte, mai exact , sa fie singur ? Care sunt sansele? Au fost ... (vezi toată discuția)
Pot pleca de acasa la 17 ani? Cristina757 Cristina757 Buna ziua! Vreau sa ma mut la iubitul meu, am împlinit 17 ani in luna aprilie. Dacă plec de acasă la el fara ca el sa stie ca am fugit ce se poate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in ... A1987 A1987 Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in strainatate iar copii vor sa ne urmeze ,problema e mama fetei nu vrea sai dea procura declaratie ... (vezi toată discuția)