avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament ce nu e inca gata!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament ce nu e inca gata!

Salut,

Am achizionat un apartament anul trecut pe baza unui antecontract (am achitat 75% la momentul semnarii antecontractului, iar restul de 25% ramane sa ii achit pe perioada anului 2017). Apartamentul e un bun viitor. Blocul si implicit apartamentul vor fi gata in martie 2017.

As avea cateva intrebari - din punct de vedere legislativ, pot face urmatoarele:

1. Il pot vinde in acest stadiu, daca apartamentul e un bun viitor? In cazul in care pot, trebuie sa fie achitat integral sau pot oricand?

2. Daca 1. e valabil, e nevoie de acordul dezvoltatorului (fiind parte in antecontract)? Ori acest lucru se intampla doar atunci cand nu e achitat integral apartamentul?

3. Pot face un schimb imobiliar? Daca da, e nevoie de punctul 2.? Si trebuie sa fie achitat integral?

4. De asemenea, o data ce eu il achit integral, dat fiind faptul ca e un bun viitor, cum se fac actele in stadiul in care nu e gata inca? Ramane valabil antecontractul pana la receptia apartamentului?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 09:20, 6 Ianuarie 2017
ynocentta a scris:

Pentru asta ar trebui sa gasiti tert care sa fie interesat sa investeasca o suma pentru bun imobil fara garantie reala ca in viitor poate sa si beneficieze de respectivul bun ...poate ca dezvoltatorul sa intre in insolventa

Buna seara,

Domnilor avocati, ne abatem de la subiect absolut inutil si fara sens.

Ce legatura are daca daca tertul doreste sau nu sa investeasca banii intr-un bun viitor? Asta e treaba mea si a tertului.

Intrebarea mea e simpla! Imi permite sau nu legea sa vand antecontractul? Este cineva aici capabil sa imi raspunda?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2017
OneQuestion, utilizator
Stați liniștit, cunosc multe situații în care promitenții-cumpărători au rămas doar cu PAGUBA. Sper să nu fie așa și în cazul dvs.
Este foarte riscant să achitați aproape în integralitate imobilul, în condițiile în care pot interveni mai multe situații, de ex: insolvența dezvoltatorului (așa cum corect spunea userul ynocentta). Practic, în această situație, nu mai aveți controlul lucrurilor.

Mă rog, este un semnal de alarmă pe care am dorit să-l trag pentru alte persoane dornice să achiziționeze un imobil. Asta pentru cine vrea să priceapă.

Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2017
Adrian ALBU, Avocat
adisan a scris:n
nNu aveți proprietatea bunului, așadar nu îl puteți vinde. Părerea mea este că ați achitat un avans enorm de mare, mai ales având în vedere că este doar o promisiune de vânzare-cumpărare.n

Cititi acest articol.

[ link extern ]

[Aici avem niste standarde de comunicare pe care trebuie sa le respectati: fara atacuri la persoana, sau ne suparam.]

Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2017
Admin, administrator
Se poate realiza un contract de cesiune a promisiunii de vânzare-cumpărare, dar numai cu acceptul promitentului vânzător. Însă nu puteți vinde bunul deoarece nu sunteți proprietar, așa cum v-am mai spis deja.
adisan a scris:

Se poate realiza un contract de cesiune a promisiunii de vânzare-cumpărare, dar numai cu acceptul promitentului vânzător. Însă nu puteți vinde bunul deoarece nu sunteți proprietar, așa cum v-am mai spis deja.

Contract de cesiune? Deci, pot da apartamentul altcuiva. Si aceea nu e vanzare? Nu primesc bani ca sa il cesionez? Implicit, pot vinde bunul, nu? Din nou spun "deci", raspunsul dumneavoastra initial a fost gresit.

Acum ca am ajuns la un consens si pe drumul cel bun, putem aprofunda?

Ati spus ca e nevoie de acceptul promitentului vanzator. De acord. Chiar daca achit integral? Si in acest caz e nevoie de acordul lui?

Apoi, daca doresc sa fac un schimb, presupun ca e acelasi lucru, nu? In cazul meu se face contractul de cesiune catre cel cu care fac schimbul de imobil, pentru apartamentul meu. Dar pentru imobilul lui? Se va face un contract de vanzare cumparare unde va aparea apartamentul meu ca plata din partea mea? Insa eu nefiind proprietar, se poate? Sau se specifica o suma oarecare, pe care cel cu care fac schimbul declara ca a primit-o, fapt care il fac si eu la cesiunea antecontractului?

Facand o cesiune a antecontractului, presupun ca nu se mai platesc inca o data taxele ca la o vanzare normala a unui apartament, nu?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Cesiune de (ante)contract sau novatie? sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)
Antecontract imobiliar andreearuxi andreearuxi Buna seara ... As dori daca se poate un sfat. Intentionez achizitionarea unui imobil (garsoniera). Aceasta este in valoare de 26.000 euro, dar pt ca se achita ... (vezi toată discuția)