avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament ce nu e inca gata!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament ce nu e inca gata!

Salut,

Am achizionat un apartament anul trecut pe baza unui antecontract (am achitat 75% la momentul semnarii antecontractului, iar restul de 25% ramane sa ii achit pe perioada anului 2017). Apartamentul e un bun viitor. Blocul si implicit apartamentul vor fi gata in martie 2017.

As avea cateva intrebari - din punct de vedere legislativ, pot face urmatoarele:

1. Il pot vinde in acest stadiu, daca apartamentul e un bun viitor? In cazul in care pot, trebuie sa fie achitat integral sau pot oricand?

2. Daca 1. e valabil, e nevoie de acordul dezvoltatorului (fiind parte in antecontract)? Ori acest lucru se intampla doar atunci cand nu e achitat integral apartamentul?

3. Pot face un schimb imobiliar? Daca da, e nevoie de punctul 2.? Si trebuie sa fie achitat integral?

4. De asemenea, o data ce eu il achit integral, dat fiind faptul ca e un bun viitor, cum se fac actele in stadiul in care nu e gata inca? Ramane valabil antecontractul pana la receptia apartamentului?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 09:20, 6 Ianuarie 2017
Cesiunea antecontractului nu e o vânzare a apartamentului. Răspunsul meu nu a fost greșit deoarece dvs ați întrebat dacă puteți vinde bunul. NU, nu îl puteți vinde, așa cum v-am spus (nu numai eu).
În rest, aprofundați singur.

Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2017
Adrian ALBU, Avocat
In primul rand trebuie sa intelegeti ca nu sunteti proprietar deoarece nu a operat transferul dreptului de proprietate. Dezvoltatorul este proprietar si figureaza ca atare in CF. Astfel, pentru orice operatiune legata de apartament, in principiu, daca in antecontract nu este stipulat altfel, trebuie sa ii cereti acordul. In ceea ce priveste cesiunea, dvs. cesionati dreptul de a deveni la o anumita data proprietar, drept conferit prin antecontract, indiferent ca ati achitat integral pretul sau doar partial. Pentru cesiune aveti nevoie de acordul proprietarului deoarece un tert se va substitui in drepturile dvs conferite de antecontract si va ramane, in continuare, co-contractantul proprietarului, urmand a incheia vanzarea; in principiu nici un dezvoltator nu lasa un aspect de felul acesta descoperit decat daca e vreun srl de cartier care s-a gandit sa faca si el un bloc (sper ca nu e cazul). Deci : puteti cesiona contra unui pret drepturile dvs. derivand din antecontract si daca nu este altfel stipulat, va trebuie acordul dezvoltatorului-proprietar.
Cat priveste schimbul, nu aveti ce schimba deoarece nu detineti bunul. Un schimb se va materializa, de fapt, tot intr-o cesiune urmata de o cumparare sau poate tot de o cesiune. In principiu, dvs il percepeti ca pe un schimb insa practic va fi un ansamblu de operatiuni : veti vinde (prin cesiune) drepturile din antecontract si veti achizitiona (prin cumparare) un alt imobil. Nu va recomand sa va complicati, taxele fiind cam aceleasi.
Cum anticipez si niste intrebari legate de pret, va spun ca cesiunea, daca o faceti ca persoana fizica, o puteti face la orice pret doriti in masura in care nu exista o interdictie in acest sens asumata prin antecontract. Daca insa, sunteti persoana juridica in antecontract, cesiunea nu o veti putea face la un pret inferior avansului deja platit si este posibil sa vi se ceara si o expertiza (doar posibil, nu obligatoriu; obligatoriu era doar la vanzare; nu stiu daca in acest moment mai este dar nu vad de ce nu ar fi).
Lamurit?
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2017
Irina Pricop, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune de (ante)contract sau novatie? sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)
Antecontract imobiliar andreearuxi andreearuxi Buna seara ... As dori daca se poate un sfat. Intentionez achizitionarea unui imobil (garsoniera). Aceasta este in valoare de 26.000 euro, dar pt ca se achita ... (vezi toată discuția)