Cesiunea antecontractului nu e o vânzare a apartamentului. Răspunsul meu nu a fost greșit deoarece dvs ați întrebat dacă puteți vinde bunul. NU, nu îl puteți vinde, așa cum v-am spus (nu numai eu).
În rest, aprofundați singur.
In primul rand trebuie sa intelegeti ca nu sunteti proprietar deoarece nu a operat transferul dreptului de proprietate. Dezvoltatorul este proprietar si figureaza ca atare in CF. Astfel, pentru orice operatiune legata de apartament, in principiu, daca in antecontract nu este stipulat altfel, trebuie sa ii cereti acordul. In ceea ce priveste cesiunea, dvs. cesionati dreptul de a deveni la o anumita data proprietar, drept conferit prin antecontract, indiferent ca ati achitat integral pretul sau doar partial. Pentru cesiune aveti nevoie de acordul proprietarului deoarece un tert se va substitui in drepturile dvs conferite de antecontract si va ramane, in continuare, co-contractantul proprietarului, urmand a incheia vanzarea; in principiu nici un dezvoltator nu lasa un aspect de felul acesta descoperit decat daca e vreun srl de cartier care s-a gandit sa faca si el un bloc (sper ca nu e cazul). Deci : puteti cesiona contra unui pret drepturile dvs. derivand din antecontract si daca nu este altfel stipulat, va trebuie acordul dezvoltatorului-proprietar.
Cat priveste schimbul, nu aveti ce schimba deoarece nu detineti bunul. Un schimb se va materializa, de fapt, tot intr-o cesiune urmata de o cumparare sau poate tot de o cesiune. In principiu, dvs il percepeti ca pe un schimb insa practic va fi un ansamblu de operatiuni : veti vinde (prin cesiune) drepturile din antecontract si veti achizitiona (prin cumparare) un alt imobil. Nu va recomand sa va complicati, taxele fiind cam aceleasi.
Cum anticipez si niste intrebari legate de pret, va spun ca cesiunea, daca o faceti ca persoana fizica, o puteti face la orice pret doriti in masura in care nu exista o interdictie in acest sens asumata prin antecontract. Daca insa, sunteti persoana juridica in antecontract, cesiunea nu o veti putea face la un pret inferior avansului deja platit si este posibil sa vi se ceara si o expertiza (doar posibil, nu obligatoriu; obligatoriu era doar la vanzare; nu stiu daca in acest moment mai este dar nu vad de ce nu ar fi).
Lamurit?