S-a dispus de catre instanta la ultimul termen proba cu interogatoriile, respectiv:" administrarea probelor propuse ". Am inteles ca intrebarile trebuie scrise pe jumatatea din dreapta a colii de hartie. Intrebarea mea este daca intrebarile trebuie lasate la registratura cu cateva zile inainte de termen, de unde avocatul paratilor le poate citi si astfel acestia sa fie pusi dinainte in garda ce si cum sa raspunda sau pot sa dau listele cu intrebarile direct presedintelui completului de judecata in ziua cand avem termen, atunci cand sunt strigat de grefa?
Vroiam sa mai intreb daca listele cu intrebarile trebuie semnate conform cu originalul de catre mine, in cazul in care folosesc mai multe copii pentru parati si avocat?
Presedintele ne-a aprobat cate sase intrebari de fiecare parte, respectiv reclamant si parati. Sunt trei parati. In acest caz inseamna ca pot sa le adresez doar cate doua intrebari fiecaruia care adunate fac sase sau pot sa scriu pe coala de hartie cate sase intrebari pentru fiecare in parte? Nu ar fi mai bine sa prezint instantei ambele variante ca aceasta sa hotarasca care este cea buna? Sau unde as putea sa intreb cate intrebari sa adresez fiecarui parat? pana la termen mai este aproape o luna de zile.
"Interogatoriul" este si ar trebui sa ramana un element de "surpriza" prin care cel care trebuie sa raspunda la interogatoriu ar trebui sa raspunda direct, nemijlocit si fara o prealabila pregatire. In situatia in care i s-ar comunica aceste intrebari s-ar pierde caracterul acestei probe. Sigur ca in cazul persoanelor juridice ( dar nu cred ca este cazul dumneavoastra) acestea se comunica, dat fiind carcaterul special al acestei entitati juridice.
In ceea ce priveste numarul intrebarilor, sigur ca instanta are posibilitatea de a cenzura si limita intrebarile si numarul intrebarilor. In opinia mea insa instanta prin aceasta limitare nu trebuie sa aduca atingere dreptului partilor de a-si proba pretentiile. Asadar, in situatia in care dumneavoastra nu puteti sa dovediti pretentiile dumneavoastra prin aceasta proba a interogatoriului cu doar sase intrebari, instanta ar trebui sa suplimenteze numarul intrebarilor "permise"
Cu privire la forma "interogatoriului", acesta se depune in scris si semnat de dumneavoastra in calitatea pe care o aveti. Interogatoriul se inmaneaza direct presedintelui de complet la termenul de judecata.
In concluzie redactati intrebarile cat se poate de concis si pertinent incercand sa va limitati la numarul stabilit de judecator. In situatia in care mai sunt necesare intrebari suplimentare trebuie, obligatoriu, sa le mentionati demonstrand in fata instantei relevanta lor.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Am sunat adineaori la registratura de care apartine instanta si am intrebat daca pot pune sase intrebari pentru toti cei trei parati sau sase intrebari pentru fiecare in parte. Initial mi-au spus ca pot fi sase intrebari pentru toti. Adica aceleasi intrebari. Dupa aceea m-au intrebat daca am intrebari separate pentru fiecare in parte? Le-am spus ca da, fiindca intrebarile vreau sa le pun in functie de specificacitatea si interventia in cadrul cazului respectiv al fiecarui parat in parte si nu intrebari generale cum ar fi cele de cultura generala.Intr-un cuvant daca unul dintre parati a gresit facand o anumita fapta, vreau sa-l intreb desprea acea fapta care la ceilalti doi parati intrebarea referitoare la acea fapta nu are nici o relevanta. In concluzie, sa pregatesc pentru fiecare parat in parte intrebari concrete care sa frizeze faptele lui in mod direct cum cred ca ar fi mai relevant sa dovedesc adevarul? Deoarece cei de la registratura mi-au raspuns sec, ca nu stiu.
Va multumesc inca odata pentru un eventual viitor raspuns.
Ideal ar fi ca intrebarile sa fie diferite pentru fiecare parte, deoarece partile chemate la interogatoriu vor fi prezente si vor auzi intrebarile, putandu-se astfel pregati.
Formulati inetrogatoriu ptr.fiecare parat in parte,instanta trebuie sa evacueze din sala pe ceilalti parati,tocmai ptr.a nu se inspira in raspunsuri unul de la celalalt.
321 alin 1 Cpc permite sa se ia o asemenea masura in cazul persoanelor ascultate in calitate de martor. In cazul părților chemate la interogatoriu nu cunosc un temei care ar permite evacuarea celorlalte parti. Parerea mea este că o asemenea masura nu poate fi dispusă de instanță fiind o atingere adusa drepturilor egale pe care le ai părțile in fata instanței civile