avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cladire construita langa casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cladire construita langa casa

Buna ziua! Locuiesc din anul 2012 intr-un duplex P+1 care are o curte cu o latime cuprinsa intre zidul casei si gardul lateral de 2,3m. In anul 2015, terenul lateral, cu o suprafata de 400mp a fost achizitionat si pe el a fost ridicata o constructie de P+1 si mansarda la mai putin de 1 metru de gardul meu. In acest fel, casa care a fost construita este cu mult mai inalta decat a mea fapt care a condus la retinerea razelor solare in intervalul octombrie-aprilie (cand se stie ca soarele la pranz cu greu depaseste linia orizontului) acest lucru conducand la cresterea facturilor la incalzirea cu centrala electrica (gaze nu sunt in zona) cu aproximativ 30% (In intervalul 2012-2015, valoarea facturii ENEL cea mai mare nu a depasit 900 lei) respectiv in iarna 2015-2016 si ultima factura din luna decembrie 2016 (care nu a fost o luna friguroasa cum este ianuarie 2017 la care inca nu am citit consumul) valoarea facturilor s-au situat in jurul valorii de 1400-1500 lei cu aceleasi setari ale centralei electrice. Va rog sa ma sprijiniti si sa ma indrumati cu un sfat pentru a remedia aceasta situatie fara a ajunge intr-un caz extrem (ca cel al cladirilor din Bucuresti care au primit decizie de demolare), respectiv daca o solutie ar fi obligarea prin hotarare judecatoareasca a proprietarului sa suporte contravaloarea diferentei la viitoarele facturi lund ca reper cea mai mare factura a perioadei cand locuinta mea beneficia de razele directe ale soarelui. Inainte de a incerca formularea unui raspuns, completez cu informatia ca pe acel teren se putea ridica casa in cel putin alte doua locuri fara a avea proprietarul vreun impediment oferindu-mi si mie accesul la lumina si caldura solara. Mentionez ca am avut o discutie amiabila cu proprietarul expunandu-i temerea mea atunci cand s-a trasat fundatia casei insa acesta a refuzat spunand ca el ridica casa acolo unde doreste el. Multumesc
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 07:11, 10 Ianuarie 2017
Trebuie sa depuneti o cerere la disciplina in constructii si inca de la inceput , cand ati observat distanta si inaltimea trebuia sa le solicitati (primariei , serviciul disciplina in constructii) sa opreasca lucrarile si sa anuleze autorizatia de construire .
Nu aveti castig de cauza daca veti solicita sa va plateasca diferenta la facturi, trebuie sa atacati cauza, nu efectul.
In situatia de fata vecinul dumneavoastra a respectat legialatia in vigoare. In noul Cod Civil se prevede:

CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale
Art. 612
Distanţa minimă în construcţii

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie pe linia de hotar de catre vecin - autorizatie obtinuta dupa 2 ani marianica marianica Va rog mult sa ma sfatuiti intr-o mare problema. Acum doi ani vecinul nostru a demolat mare parte a peretelui unei bucatarii de vara construite in urma cu ... (vezi toată discuția)
Distante legale pentru constructii si plantatii be_onest_1972 be_onest_1972 Buna seara, am descoperit discutii foarte interesante pe acest forum si cu mare bucurie am aflat despre sfaturi foarte utile adresate celor ce si-au expus ... (vezi toată discuția)
Distanta intre propietati vacarunicolaie vacarunicolaie care este distanta legala intre gard imprejmuitor si balconul casei vecinilor/ (vezi toată discuția)