avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rugăminte- divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rugăminte- divort cu minor

Buna ziua! Ma numesc Lucia, am 33 ani si o fetita de 6 ani. Am intentat divorțul in Romania in 08.06.2016, pe motivul violentei in familie, lipsei de comunicare si neimplicare in cresterea copilului. La dosar am probe: certificat medico- legal, înregistrări audio de abuz etc. Mentionez ca am dubla cetățenie (româna si a Rep.Moldova), fetita născută in România la fel si cu cetățenie a Rep Moldova. Eu mi-am luat fetita si cateva lucruri personale si am venit în vara în Rep. Moldova, pentru linistea si protecțIa ambelor. Am obținut procura de la el, spunandu-i ca se apropie vacanta de vară si vreau sa merg cu fetița în vizită la bunici. A rămas sa ma reprezinte d-na avocat, până la pronunțarea finală.
In legătură cu divorțul, de atunci si până in prezent nu s-a întâmplat mai nimic. In perioada 08.06.16- 07.12.2016 au fost trei sedinte cu ultima amânare în 25.01.2017. Soluțiile pe scurt au fost: pentru a se face dovada reședinței reclamantei ( 19.10.16), pentru a se lua la cunostinta de înscrisurile depuse la dosar (02.11.16) si administrarea probei testimoniale cu efectuarea anchetei sociale (07.12.16).
D- na avocat mi-a spus ca cel mai bine si in siguranta pentru mine si fetita e sa plec la părinți in MD, fără gândul de a rămâne si in alt oras din România. De asemenea custodia exclusiva pe mine se poate obtine mai usor fiind cu resedinta in alta țară.
Vreau sa ma ajutati sa inteleg de ce durează atât de mult totul cu atatea amânări, fără anchetă socială, audierea martorilor? Soțul este de-acord cu divorțul dar refuză sa accepte custodia exclusivă. Mentionez ca de când am venit în MD, nu s-a implicat cu nimic in creșterea fetiței. Doar de ziua ei in cele 7 luni i-a trimis 100 ron (specific ca are un salariu de aproximativ 4000ron lunar). In timpul căsniciei timp de 10 ani mi-a ascuns veniturile reale.
Eu sunt disperată! Aici mi-am gasit servici ca educator si am 130eur venit lunar. Sunt ajutată de părinți, dar si ei până la o limită ( au probleme de sănătate).
Procura / acordul soțului pe fetiță este valabilă până in aprilie 2017. Ce consecințe sunt dacă până atunci nu se termină totul?
Pot sa mut procesul la Chisinău (stramutare proces)? Cum ar fi mai bine?
Ce se întâmplă dacă trece un an, iar eu nu sunt divorțata. Lui ii convine situația aceasta, nu plăteste încă pensie alimentară si stă cu toate condițiile in casa (mobilată si utilaje cu ajutorul părinților mei).
Cu d-na avocat foarte rar comunic ( o comunicare anevoioasa) prin e-mail sau la telefon o data in 1-2 luni. Ma simt izolată de tot iar privarea la informații referitoare la sedinte, dosar, ma nelinistesc!
Dati-mi va rog o soluție la cazul meu!
Va multumesc!
Lucia
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA VASILE , Avocat 11:18, 9 Ianuarie 2017
Buna ziua,

Daca aveti avocat ales pentru a va reprezenta interesele, ar trebui sa incercati sa comunicati cu acesta si sa ii solicitati informatii si lamuriri. Daca vi se pare ca nu comunica bine cu dvs. sau ca nu va ofera toate informatiile necesare, puteti sa schimbati avocatul.

Custodia exclusiva (autoritatea parinteasca exclusiva) nu se incuviinteaza decat pentru motive foarte intemeiate (cum ar fi si violente asupra mamei si copilului) si trebuiesc analizate toate punctele de vedere ale cauzei. Este normal sa dureze un pic mai mult procesul, cu atat mai mult cu cat dvs. sunteti plecata din tara.

La ultimul termen s-a dispus efectuarea anchetei sociale, astfel incat instanta a dispus ca un reprezentant al directiei sociale sa se deplaseze la domiciliul dvs. din Moldova pentru a verifica si analiza conditiile in care locuieste copilul.

Fostul sot va plati pensie de intretinere inca de la data introducerii cererii de chemare in judecata, astfel incat el va trebui sa plateasca si din urma (este mai anevoioasa perioada pana la finalizarea procesului de divort).

Daca nu veti obtine custodia exclusiva, va trebui sa ii solicitati tatalui copilului acordul de fiecare data cand iesiti din tara cu copilul, insa aceasta procedura se va supune legislatiei din Moldova, intrucat astfel de cauze se judecata la domiciliul minorului.

Divortul nu poate fi mutat in Moldova, doar ulterior pronuntarii divortului, va trebui probabil sa faceti recunoasterea hotararii de divort in Moldova, iar orice masura cu privire la copil va trebui judecata acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de mare ajutor - divort cetatean moldovean casatorit cu cetatean roman, domiciliu minor lenaka7 lenaka7 Buna ziua, spuneti-mi va rog niste solutii referitor la problema mea. Sunt casatorita din martie, am luat numele sotului nu am facut contract inaintea starii ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor aida-mommy aida-mommy Buna ziua, As dori sa imi dati cateva detalii referitoare la cele mentionate mai jos. Doresc sa divortez de sotul meu, este african de origine ne-am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am divorțat de sotie și avem custodie comună dar ... George198724 George198724 Buna ziua.am divorțat de sotie și avem custodie comună dar ea a ecat din țară și a duc minorul la părinții ei in republica moldova cum procedez pt a ... (vezi toată discuția)