Buna ziua,
Am pe rol un proces de anulare a unui act de vanzare -cumparare si intretinere cu uzufruct viager , incheiat in 2013 intre mine si 2 soti in varsta de 79 ani.
Batranii au decedat in aprilie -mai 2016 , procesul fiind deschis in iunie 2015 de fiul decedatei , pe motiv ca doamna nu avea discernanant la momentul semnarii actului.
La semnarea actului doamna a fost asistata de sotul dansei(acesta fiind introdus in act la cererea doamnei) ,iar la cererea doamnei notar a unui act medical am dus-o pe doamna la un cabinet psihologic unde am facut un Mmse, acesta fiind cel mai recent act medical inaintea semnarii actului.
Instanta a cerut o expertiza de la INML pentru a se stabili daca doamna a avut discernamant , iar cei de la INML au cerut o ancheta sociala la ultimul domiciliu al defunctei.
Problema majora este faptul ca fiul doamnei a venit cu o fisa medicala de la Obregia , unde doamna figura cu Dementa mixta, Alheizmer stadiu moderat., lucru nestiut de mine.
Mentionez ca din septembrie 2013 pana in martie 2015 m-am ocupat exclusiv de intretinerea celor 2 soti , respectand intocmai clauzele contractuale ,avand toate chitantele , doamna fiind in stare normala de sanatate. In tot acest timp nu m-am intalnit niciodata cu vreo ruda a doamnei , eu stiind ca nu mai tine legatura cu acestia de peste 20 ani.(in acest timp doamna a trait doar impreuna cu sotul , ingrijindu-l chiar si oe acesta).
In aceste acte medicale (prezentate de fiu ) apare cu Alzheimer din 2008.
La momentul semnarii actului le-am achitat sotilor 9500 e+ 500 ron/luna pt cheltuieli.
Am sanse de castig?
Daca se doveste ca doamna nu avea discernamant pot recupera din sumele cheltuite?
Mentionez ca acum locuiesc la adresa respectiva impreuna cu cei 2 copii si procesul este f important pt viitorul nostru...
Buna ziua,
!. Va sfatuiesc sa solicitati sprijinul unui avocat care, dupa studierea exacta a actelor pe care le aveti si a situatiei de fapt, va poate sprijini in demers!
2. Si in situatia in care, sa spunem, s-ar constata ca actul a fost semnat de o persoana fara discernamant si ar fi dispusa anularea lui, dumneavoastra veti putea solicita restituirea tuturor cheltuielilor cu dobanda de rigoare.
Lipsa discernamantului anuleaza si intretinerea prestata timp de 1 an sau doar vanzarea -cumpararea ?
Daca doamna (fara discernamant) a fost insotita de sot la notar (semnand si sotul , find beneficiarul intretinerii alaturi de dansa ) pot scapa de anularea actului?
Multumesc .