avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate stabili in instanta o data exacta la care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate stabili in instanta o data exacta la care trebuie sa platesc pensia alimentara?

Buna ziua,

Revin la dvs. cu o intrebare (daca aveti cunostinta de astfel de cazuri):

Situatia este urmatoarea: cand am divortat am incheiat o conventie prin care am stabilit si plata pensiei alimentare pana pe data de 10 ale lunii, acum am avut proces prin care s-a stabilit plata pensiei alimentare in cuantum de 1/4 din venitul net.
Intrebarea mea este: la un eventual apel pt aceasta hotarare, fosta sotie poate cere sa se stabileasca o data exacta la care eu ar trebui sa platesc pensia alimentara in fiecare luna?

Mentionez ca am anuntat-o ca voi plati pensia la finalul lunii si nu s-a intamplat niciodata sa nu platesc pensia sau macar sa am vreo intarziere.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

In cadrul apelului nu se pot modifica pretențiile. Pensia de întreținere se achită până în ultima zi a lunii pentru care se datorează.
Am inteles: deci daca nu a cerut in chemarea in judecata pt marire pensiei - nu se poate modifica la apel, corect?
Buna ziua,
Nu exista o prevedere legala care sa stabileasca o data fixa de platit pensia alimentara.

Eu credeam ca se poate cere aplicarea acestui articol din Noul Cod Civil:

CAPITOLUL IV
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
Art. 533

Plata pensiei de întreţinere

(1) Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.

Pensia se va plăti pentru luna în curs, cel târziu ultima zi din lună.
Art. 533 permite acordul de voințe al părților, că dacă acestea hotărăsc de comun acord, instanța nu intervine în decizia lor privată.
De ex. părțile se pot înțelege să se plătească lunar, la 2 luni, trimestrial, sau chiar în avans pe 3-6-12 luni.
Instanța va stabili mereu plata lunar, fără să fixeze o dată anume, ultima zi din lună fiind scadentă.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara simone 01 simone 01 Am o nelamurire vis a vis de termenul de plata a pensiei alimentare. Am o hotarare judecatoreasca prin care instanta a stabilit suma care se plateste ca pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sorinus71 sorinus71 Buna ziua, Am inaintat cererea de divort prin birou notarial la data de 11 Ianuarie 2012, care se va finaliza pe data de 13 Februarie 2012, ideea este ... ... (vezi toată discuția)
Stabilire cuantum pensie alimentara hp777 hp777 Buna ziua. Doresc sa stiu : 1. care este cuantumul/procentul pensiei alimentare in cazul unui copil major, student ? 1/4 sau 1/3 din salariul net lunar, ... (vezi toată discuția)