avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate stabili in instanta o data exacta la care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate stabili in instanta o data exacta la care trebuie sa platesc pensia alimentara?

Buna ziua,

Revin la dvs. cu o intrebare (daca aveti cunostinta de astfel de cazuri):

Situatia este urmatoarea: cand am divortat am incheiat o conventie prin care am stabilit si plata pensiei alimentare pana pe data de 10 ale lunii, acum am avut proces prin care s-a stabilit plata pensiei alimentare in cuantum de 1/4 din venitul net.
Intrebarea mea este: la un eventual apel pt aceasta hotarare, fosta sotie poate cere sa se stabileasca o data exacta la care eu ar trebui sa platesc pensia alimentara in fiecare luna?

Mentionez ca am anuntat-o ca voi plati pensia la finalul lunii si nu s-a intamplat niciodata sa nu platesc pensia sau macar sa am vreo intarziere.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Instanța de judecată poate stabili o dată până la care să fie plătită pensia de întreținere. În practică însă, nu se face referire la vreo dată ci se dispune plata lunară a pensiei de întreținere.
Aveti dreptate dnule agpas. Asa e. Sunt gata sa va dau dreptate in orice privinta cu o singura conditie: dvs, si altii aidoma, sa ramaneti doar cu dreptatea!
Inteleg si "filosofia" care sta la baza acestui "rationament:, si anume: sa platiti o pensie cat mai mica, cat mai tarziu posibil si dupa aceea sa sustineti ca va topiti de grija si dragoste parinteasca. Si cu asta sunt de acord: topiti-va in continuare de mana cu cei care au nepasarea si ipocrizia de a se face ca si cred.
Vorbeam strict de un concept doamna. Nu a vorbit nimeni nici de cuantum, nici de data exacta, ce e asa greu de inteles? Userul intreba daca poate fi constrans pentru o anumita data a platii. Grija si dragostea fata de un copil sa stiti ca nu se traduce doar prin cuantum si data platii. Ca daca ar fi asa, niciun parinte cu resurse mai modeste nu ar mai face copii. Va reamintesc totodata un alt concept simplu: parintii nu sunt ţinuţi în mod egal la intretinere, ci proporţional cu propriile venituri. Asa ca de obicei dragostea fata de copil nu e direct proportionala cu contul bancar al unuia sau altuia. La un moment dat o sa intelegeti, credeti-ma.
Asa e dnule agianst pas. Dar nici grija si dragostea parinteasca nu pot insemna DOAR program de legaturi de personale si actiuni in instante. Oricat ati suci-o ca la Ploiesti cresterea, educatia si grija fata de un copil costa, caci nici caietele, nici ghiozdanele, nici hainele, nici meditatiile, nici mancarea nu sunt gratis. Iar un parinte cu adevarat preocupat de copil nu se intreaba mereu cat de tarziu poate plati o pensie cat mai mica, ci cum poate munci mai mult ca copilului lui sa nu-i lipseasca nimic. O sa vina vremea cand si dvs, cel mai probabil cu ajutorul propriului copil, veti intelege asta! Caci una e ca am venituri modeste, si alta e cand declar ca desi sunt sanatos tun n-am niciun venit si nici in bascheti nu ma doare din ce o manca si o imbraca copilul meu. Dar, cum bine ziceati, toate la timpul lor. Copilul creste si vede si intelege singur. Nu trebuie sa fie "alienat" ca sa priceapa la 10 ani, de exemplu, ca o pereche de adidasi costa cam cat toata pensia pe care o plateste celalalt parinte.Asta cu atat mai mult cu cat unii parinti rezidenti au dovezi clare despre asa-zisele venituri modeste ale parintelui nerezident. Si daca copilul de 10 ani nu intelege acele dovezi, nu-i bai, le va intelege la 14 ani, si tot le va intelege intr-o buna zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara sorinus71 sorinus71 Buna ziua, Am inaintat cererea de divort prin birou notarial la data de 11 Ianuarie 2012, care se va finaliza pe data de 13 Februarie 2012, ideea este ... ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara simone 01 simone 01 Am o nelamurire vis a vis de termenul de plata a pensiei alimentare. Am o hotarare judecatoreasca prin care instanta a stabilit suma care se plateste ca pensie ... (vezi toată discuția)
Stabilire cuantum pensie alimentara hp777 hp777 Buna ziua. Doresc sa stiu : 1. care este cuantumul/procentul pensiei alimentare in cazul unui copil major, student ? 1/4 sau 1/3 din salariul net lunar, ... (vezi toată discuția)