avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate stabili in instanta o data exacta la care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate stabili in instanta o data exacta la care trebuie sa platesc pensia alimentara?

Buna ziua,

Revin la dvs. cu o intrebare (daca aveti cunostinta de astfel de cazuri):

Situatia este urmatoarea: cand am divortat am incheiat o conventie prin care am stabilit si plata pensiei alimentare pana pe data de 10 ale lunii, acum am avut proces prin care s-a stabilit plata pensiei alimentare in cuantum de 1/4 din venitul net.
Intrebarea mea este: la un eventual apel pt aceasta hotarare, fosta sotie poate cere sa se stabileasca o data exacta la care eu ar trebui sa platesc pensia alimentara in fiecare luna?

Mentionez ca am anuntat-o ca voi plati pensia la finalul lunii si nu s-a intamplat niciodata sa nu platesc pensia sau macar sa am vreo intarziere.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

@PS - v-a raspuns Dapix mai sus.

comparatia cu salariul si banca, nu are nicio legatura: acolo avem niste contracte semnate si nimeni nu intretine pe nimeni.

Legea spune asa:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

Daca mijloacele prin care eu platesc pensie - adica salariul - il primesc atunci - de unde pot sa fiu obligat sa dau mai devreme?
(revin, e totusi vorba de 1 zi: 31 ale luni vs 1 ale lunii)
proastasatului a scris:

De ce n-ar fi la fel si cu salariul? Ceea ce angajatorul va datoreaza cu titlu de retributie pe 1 si 15 ale lunii, acesta poate, la fel de bine, plati abia pe 30, caci tot in acea luna va aflati?a banca?

Angajatorul plătește salariul ulterior lunii în curs(01-30) abia în luna următoare.
@proastasatului, aici e vorba de plata pensiei pe luna în curs, nu pe luna anterioară, cum plătește angajatorul salariul.
Pentru luna calendaristică 01-30, ziua scadentă este 30 pentru că este pe luna în curs.
Angajatorul plătește salariul pentru luna în care muncești abia luna viitoare în 15, deci cu 15 zile întârziere.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2017
Dapix, utilizator
@CostinIancu, iată că am dat peste un topic în paralel, cu întrebări identice cu ale userului @proastasatului, și unde un respectabil consilier juridic(freeelis), clarifică prin răspunsuri pertinente și în acord cu legea aplicabilă în vigoare.
Întrebări identice cum se calculează luna: 19-decembrie = 19-ianuarie...etc.
Topicul aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Dnule Dapix eu v-am propus dezlagarea unei situatii foarte simple: La 15 ianuarie X depune o cerere de reducere a pensiei de la 1000 de lei la 500 de lei. X castiga procesul, instanta incuviintandu-i reducerea pensiei de la 1000 la 500 de lei de la data introducerii actiunii. Intrebare: care e cunatumul pensiei datorat de X pentru luna ianuarie?
proastasatului a scris:

Intrebare: care e cunatumul pensiei datorat de X pentru luna ianuarie?

750 lei

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara simone 01 simone 01 Am o nelamurire vis a vis de termenul de plata a pensiei alimentare. Am o hotarare judecatoreasca prin care instanta a stabilit suma care se plateste ca pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sorinus71 sorinus71 Buna ziua, Am inaintat cererea de divort prin birou notarial la data de 11 Ianuarie 2012, care se va finaliza pe data de 13 Februarie 2012, ideea este ... ... (vezi toată discuția)
Stabilire cuantum pensie alimentara hp777 hp777 Buna ziua. Doresc sa stiu : 1. care este cuantumul/procentul pensiei alimentare in cazul unui copil major, student ? 1/4 sau 1/3 din salariul net lunar, ... (vezi toată discuția)