avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate stabili in instanta o data exacta la care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate stabili in instanta o data exacta la care trebuie sa platesc pensia alimentara?

Buna ziua,

Revin la dvs. cu o intrebare (daca aveti cunostinta de astfel de cazuri):

Situatia este urmatoarea: cand am divortat am incheiat o conventie prin care am stabilit si plata pensiei alimentare pana pe data de 10 ale lunii, acum am avut proces prin care s-a stabilit plata pensiei alimentare in cuantum de 1/4 din venitul net.
Intrebarea mea este: la un eventual apel pt aceasta hotarare, fosta sotie poate cere sa se stabileasca o data exacta la care eu ar trebui sa platesc pensia alimentara in fiecare luna?

Mentionez ca am anuntat-o ca voi plati pensia la finalul lunii si nu s-a intamplat niciodata sa nu platesc pensia sau macar sa am vreo intarziere.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Si pana cand luati dvs salariul copilul din ce mananca? Doar din banii mamei, care acopera si obligatia dvs? De ce? Nu scrie ca parintii au obligatii in solidar? In solidar o fi insemnand eu platesc oridecate ori are copilul nevoie si tu cand primesti salariul? Si daca primesc si eu salariul tot pe 20, cine plateste intre 1 si 20? Dapix sau Agpas?
Pensia se datoreaza de la data introducerii actiunii, nu de la luna introducerii actiunii, nu de la data primului salariu ulterior introducerii actiunii.
De exemplu, in urma unei actiuni de reducere a pensiei, introduse la 15 ale luni, odata castigata actiunea de reclamant, acesta va datora pentru luna in care a introdus actiunea pensia integral pe acea luna sau incepand cu 15 (data introducerii actiunii), va datora doar pensia in cuantumul redus de instanta?
Respectiv, daca X introduce la 15 ianuarie o cerere de reducere a pensiei de la 1000 de lei pe luna la 500, si instanta ii incuviinteaza cererea, ce pensie va datora pe luna ianuarie X? Va datora pe toata luna 1000 de lei, va datora pe toata luna 500 de lei sau va datora pentru intervalul 1-15 1000 de lei impartit la 2 (ca e jumate din luna) si pentru perioada 15-30 500 de lei impartit la 2, respectiv 250 de lei, adica un total pentru ianuarie de 750 de lei?
Ce ziceti domnilor "fiorosi" si atot stiutori?
"De la data introducerii actiunii" mi se pare destul de clar in limba romana. In ce data suntem astazi? Rasp: in 10 ianuarie (nu in ianuarie).

Acu' ce sa zic? daca frustrarea pomenita de un utilizator modifica intelesul limbii materne sau al gandirii....
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2017
proastasatului, utilizator
Pensia se poate achita pana in ultima zi a lunii. Poate fi datorata de la data de 15, data introducerii actiuni. Eu va spun data pana cand poate fi platita. Ultima zi a lunii. Hai ca nu e asa greu.
@PS - doamna, dupa cum precizam si mai sus, evident ca exista situatii in care da, intr-o familie, se mananca doar din banii sotiei, pana ia sotul salariul sau invers.

Daca primiti salariul pe 20 ale lunii iar pensia o primiti la final de luna, atunci intre 1 si 20 copilul traieste din pensia primita la finalul lunii anterioare (din care traieste si mama, ca daca ea primeste salariul tocmai pe 20 - ea din ce traieste?)
Daca pensia e platita la final de luna, nu e evident ca traieste copilul din pensie toata luna care urmeaza?

Ne poticnim intr-o zi? ce mi-e ca se plateste pe 31...ce mi-e pe 1 ale lunii urmatoare?

Ah, da, daca se muta plata pe 1 ale lunii ii vine la loc orgoliul mamei, ca deh, nu plateste ea nimic in avans :)

In solidar se plateste, doamna, si as plati si eu zi de zi daca as avea copilul in ingrijire la mine in casa...altfel, sunt obligat la plata lunara, nu pe zi! Pe zi e grija mamei cum dramuieste pensia, astfel incat sa-i ajunga si de mancare pt copil.
Admin, administrator
@PS - draga doamna, ce legatura are "de la data introducerii cererii" cu "data exacta la care se plateste pensia"?

dar, ca sa va raspund la curiozitate:

De exemplu, in urma unei actiuni de reducere a pensiei, introduse la 15 ale luni, odata castigata actiunea de reclamant, acesta va datora pentru luna in care a introdus actiunea pensia integral pe acea luna sau incepand cu 15 (data introducerii actiunii), va datora doar pensia in cuantumul redus de instanta?

teoretic, nu datoreaza pensia integral ci incepand cu data de 15 pana la finalul lunii.
si o poate plati pana la finalul lunii ianuarie!

dar, repet, nu vad legatura cu stabilirea unei date exacte de catre instanta.

Admin, administrator
Am inteles pct-ul dvs de vedere, imbratisat desigur si de agpas. Adica: ce se datoreaza, de exemplu, incepand cu 15 ale lunii se poate plati pana in 30 ale lunii. De unde reiese asta? De unde reiese ca ceea ce X datoreaza lui Y (copilului) incepand cu 15 va fi platit doar pe 30? Care e temeiul legal dar si argumentul rational pentru care, e de la sine inteles, ca obligatia de intretinere care incepe cu 15 ale lunii poate la fel de bine sa fie platita abia pe 30?
De ce n-ar fi la fel si cu salariul? Ceea ce angajatorul va datoreaza cu titlu de retributie pe 1 si 15 ale lunii, acesta poate, la fel de bine, plati abia pe 30, caci tot in acea luna va aflati? Sau daca aveti un credit scadent la 15, dvs decideti ca il veti plati pe 30, ce problema ar avea banca?

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara simone 01 simone 01 Am o nelamurire vis a vis de termenul de plata a pensiei alimentare. Am o hotarare judecatoreasca prin care instanta a stabilit suma care se plateste ca pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sorinus71 sorinus71 Buna ziua, Am inaintat cererea de divort prin birou notarial la data de 11 Ianuarie 2012, care se va finaliza pe data de 13 Februarie 2012, ideea este ... ... (vezi toată discuția)
Stabilire cuantum pensie alimentara hp777 hp777 Buna ziua. Doresc sa stiu : 1. care este cuantumul/procentul pensiei alimentare in cazul unui copil major, student ? 1/4 sau 1/3 din salariul net lunar, ... (vezi toată discuția)