avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate stabili in instanta o data exacta la care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate stabili in instanta o data exacta la care trebuie sa platesc pensia alimentara?

Buna ziua,

Revin la dvs. cu o intrebare (daca aveti cunostinta de astfel de cazuri):

Situatia este urmatoarea: cand am divortat am incheiat o conventie prin care am stabilit si plata pensiei alimentare pana pe data de 10 ale lunii, acum am avut proces prin care s-a stabilit plata pensiei alimentare in cuantum de 1/4 din venitul net.
Intrebarea mea este: la un eventual apel pt aceasta hotarare, fosta sotie poate cere sa se stabileasca o data exacta la care eu ar trebui sa platesc pensia alimentara in fiecare luna?

Mentionez ca am anuntat-o ca voi plati pensia la finalul lunii si nu s-a intamplat niciodata sa nu platesc pensia sau macar sa am vreo intarziere.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Perfect! Acesta este si raspunsul meu. Si anume, petentul datora o pensie de 1000 de lei pe luna. Prin cererea depusa la instanta in data de 15, acesta a solicitat reducerea pensiei la 500. Instanta incuviintandu-i cererea de la data introducerii acesteia, respectiv de la 15 ianurie (exemplul meu), petentur va datora pana la 15 ianuarie, jumatate din 1000 de lei, si anume 500 de lei, iar incepand cu 15 ianurie, data introducerii cererii, va datora 500 de lei, respectiv jumatate ptr 15 zile ramase ale lunii, si anume 250 de lei. Insumand 500 datorati pe perioada 1 ianuarie-15 ianuarie, raportati la pensia de 1000 lei, cu cei 250 de lei, raportati la pensia modificata incepand cu 15 ale lunii, datorati pe perioada 26 ian - 31 ianuarie am ajuns amandoi la totalul de 750 de lei.
Totodata am acceptat ca data de 15 ianuarie, data introducerii actiunii, respectiv data de la care pensia se modifica de la 1000 de lei lunar, la 500 de lei lunar. Acceptand ca data introducerii actiunii, 15 ianuarie, e data de la care petentul datoreaza pensia modificata, concluzionam ca aceea e ceea ce inseamna "de la data introducerii actiunii" si nu TOT parcursul lunii ianuarie. Deci asa cum petentul va lua ca reper 15 ale lunii ca data a reducerii pensiei ce o datoreaza, fiind "data introducerii actiunii", aceiasi data de 15 o va lua in considerare si ca cea de plata a pensiei "de la data introducerii actiunii" quod erat demonstrandum!
Nope, wrong again. O poate plati pana la sfarsitul lunii intreaga suma si cea pana in 15 si cealalta modificata.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2017
againstPAS, utilizator
@PS - nu va inteleg logica!

Deci asa cum petentul va lua ca reper 15 ale lunii ca data a reducerii pensiei ce o datoreaza, fiind "data introducerii actiunii", aceiasi data de 15 o va lua in considerare si ca cea de plata a pensiei "de la data introducerii actiunii" quod erat demonstrandum!

Nu este obligatoriu cum ziceti dvs, insa se poate interpreta si asa, daca vreti sa fie ca dvs.
Legal, e pana la finalul lunii in curs.

Oare daca ii faceti plangere penala pentru c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,alea 3 luni cum se vor calcula? de la 15 la 15 ale lunii?

Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2017
CostinIancu, utilizator
Dvs ce ati dori sa insemne "de la data introducerii actiunii"? Sa insemne, luna, trimestru, anotimpul? Sau credeti ca leguitorul nu cunoastea suficient de bine limba romana pentru a formula "din luna in care a fost introdusa actiunea" sau cel mai tarziu la data de 30 ale lunii introducerii actiunii? Deci ce sinonim doriti sa gasiti ptr cuvantul "data"?
eu vorbeam de data pana la care se poate face plata pensiei: pana in ultima zi a lunii. dar cum nu reusiti sa intelegeti diferenta dintre data de la care se datoreaza pensia si data pana la care se poate face plata pensiei, asta e.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara simone 01 simone 01 Am o nelamurire vis a vis de termenul de plata a pensiei alimentare. Am o hotarare judecatoreasca prin care instanta a stabilit suma care se plateste ca pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sorinus71 sorinus71 Buna ziua, Am inaintat cererea de divort prin birou notarial la data de 11 Ianuarie 2012, care se va finaliza pe data de 13 Februarie 2012, ideea este ... ... (vezi toată discuția)
Stabilire cuantum pensie alimentara hp777 hp777 Buna ziua. Doresc sa stiu : 1. care este cuantumul/procentul pensiei alimentare in cazul unui copil major, student ? 1/4 sau 1/3 din salariul net lunar, ... (vezi toată discuția)