avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! In prezent sunt angajata cu c.m.i. pe 4 ore timp de 3 luni. Mi l-au prelungit inca 3 luni. Acest c.m.i va expira in 27.05.2017.Acum in ianuarie dupa recomandarile medicului as vrea sa raman insarcinata.Mentionez:in perioada 06.2014-07.2016 am lucrat cu cmi pe 8 ore apoi somaj pana in 28.11.2016 cand m-am angajat.Daca as ramane luna aceasta gravida teoretic ar fi sa nasc prin septembrie-octombrie 2017.Daca acest cmi se incheie in 27.05.2017 am vreo sansa sa intru in perioada aceea de 2 ani pt.crestere si ingrijire copil?
Cel mai recent răspuns: LambruCristiana , utilizator 12:03, 16 Ianuarie 2017
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. In speta, daca veti naste in septembrie-octombrie 2017,atunci perioada eligibila pentru CCC va fi octombrie/noiembrie 2015 - septembrie/octombrie 2017.

Astfel, in aceasta perioada trebuie sa aveti minim 12 luni in care sa fi realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit sau sa va fi aflat în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 (somaj indemnizat, concedii medicale etc.)

Din ce ati postat , reiese ca veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.
Multumesc frumos.
Credeam ca ma afecteaza cu ceva faptul ca e contractul doar pe 4 ore si faptul ca este semnat pe o perioada determinata. Multumesc pentru clarificari.
Nu va afecteaza ... la terminarea duratei c.i.m. , va puteti inscrie la somaj , iar din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Unei colege i s-a terminat perioada contractuala iar doamna de la resurse umane i-a afirmat faptul ca nu va intra in somaj,desi avea continuitate si multi ani de lucru in urma iar aici a avut cim doar pe 3 luni si apoi nu i l-a mai prelungit si nici somaj.Multumesc din suflet pt. aceste precizari concise.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lua ccc in următoarea situație? Ileana 94 Ileana 94 Buna ziua. Va rog să mă ajutați și pe mine cu o informație. Eu am terminat in 2 iulie 2018, Masteratul. Nu am depus documentele pentru îndemnizație de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Ionelaignat.82 Ionelaignat.82 Dacă am intrerupere de două luni în ultimii ani. (vezi toată discuția)
Demisie si plata dividende pentru indemnizatie ccc manuelaconect manuelaconect Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu clarificarile urmatoare: 1. Daca am demisionat in februarie (la acest angajator am lucrat 12 luni) dar pana in ... (vezi toată discuția)