Buna seara!
Acum patru luni am facut succesiunea dupa mama mea care a decedat pe 23 noiembrie 2010; cu mult scandal si amenintari din partea fratelui care nu locuieste cu tatl meu si de care nu l-a mai interesat nimic; eu locuiesc cu tatal meu in apartamentul tatului si eu am grija de el in tot ce inseamna spitale, doctori, spalat, mancat, ingrijit; dupa succesiune fiecare avem un certificat de mostenitor unde ni se spune cota care ne este data in urma dezbaterii.(apartament si pamanturile mamei)
problema este ca tatal meu vrea sa-mi dea mie si partea lui si partea care i-a revenit de la mama in urma succesiunii si el a zis ca este bine sa facem la notar un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager sau cu clauza de intretinere, ei aici apare problema ca saracul de el, nu stie cum sa fie facut contractul ca dupa decesul lui, fratele meu sa nu -l atace si sa darame acest contract si sa ma trezesc data afara din casa.(asa am fost amenintata de frate ca orice contract o sa-mi faca tata, el o sa-l darame in instanta si o sa am de furca).
in conditiile in care el nu are grija de el nu-l suna decat la trei luni si atunci se cearta cu tata, nu i-a adus niciodata nici o paine sau o sticla de apa.
va rog sa ma ajutati si sa ma sfatuiti ce este cel mai bine sa fac; trebuie sa-i dau vreo suma de bani tatalui cand fac contractul in fata notarului? trebuie sa stipulam in contract acest lucru? trebuie sa mergem cumva la vreun medic psihiatru pentru a fi tatl meu exminat si sa avem vreun document cum ca este in deplinatatea facultatilor la momentul incheierii acestui contract? trebuie sa facem vreo adresa catre vreo institutie a statului pentru fi prezenta
printrun jurist ceva la incheierea actelor? o cunostinta mi-a zis ceva de autoritatea tutelara a oamenilor in varsta sau ceva de genul, ca ar trebuisa fie prezenti. vreu sa stiu exact ce trebuie sa fac pentru ca fratele sa nu-mi faca probleme dupa decesul tatalui.
va multumesc!
Cel mai bine este sa obtineti un Certificat medico - legal cu privire la discernamantul tatalui. Insa, acesta nu este obligatoriu dar, in caz de litigiu, veti putea demonstra ca tatal a avut discernamant cand a semnat actul.
In baza art. 30 din Legea nr. 17/2000 puteti solicita tatal poate solicita asistarea de catre un reprezentant al autoritatii tutelare daca a îndeplinit vârsta de pensionare (2) Persoana vârstnică, astfel cum este definită la art. 1 alin. (4), va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros ori gratuit, a bunurilor ce îi aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, de un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică respectivă. Nici aceasta procedura nu este obligatorie.
Probabil tatal dvs are 3/4 din apartament iar dvs si fratele aveti impreuna1/4, in urma mostenirii. Si sigur, fratele va cere sa il platiti pentru partea lui, chiar daca veti cumpara si partea tatalui cu uzufruct viager.
Poate ar fi bine sa va intelegeti cu dansul dupa ce cumparati de la tata (sau chiar inainte) si sa il platiti pentu partea lui, ca sa nu va faca sicane. (Tot e fratele dvs. si "sangele, apa nu se face"...).
Si noi am avut o situatie asemanatoare si ne-am inteles sa il platim pe fratele nostru, chiar daca el nu s-a ocupat deloc de tatal bolnav... Si asa am reusit noi, doua surori si un frate, sa ramanem frati, sa ne putem vedea fara sa ne uram.
Poate e mai bine cu binele, daca veti reusi.
Acesta e un sfat sincer, din propria experienta. Dumneavoastra veti decide.
Radiere uzufruct
szep edina
Am cumparat in 2008 un apartament de la niste tineri. In apartament se afla si un batran de 88 de ani care are doar drept de uzufruct viager. Am fost de acord ... (vezi toată discuția)