In anul 2016 am realizat venituri din activitati de marketing afiliat prin promovarea unor produse si servicii internationale pe internet si am castigat comisioane la vanzarea acestor produse (marketing afiliat).
Mentionez ca sunt persoana fizica si nu sunt angajat.
Am fost platit prin intermediul unor procesoare de plata (gen PayPal, Payza, SolidTrustPay, etc.), iar apoi am retras o parte din acesti bani in contul bancar si in cele din urma, i-am retras prin intermediul bancomatului.
Dupa ce am mai citit pe internet, cred ca pot sa declar aceste venituri folosind declaratia 200 sau 201.
Cred ca declaratia 200 este mai potrivita in acest caz deoarece 201 din cate am inteles se refera la veniturile realizate in strainatate (desi aceste companii care ofera aceste servicii se afla in afara Romaniei, eu am locuit in tara in timpul promovarii acestora).
Nu am primit banii doar dintr-o singura sursa si nu toate aceste site-uri ofera rapoarte cu veniturile realizate (o parte din acestea chiar s-au inchis intre timp).
Pentru a promova aceste produse nu intru in contact direct cu clientii. Vanzarea se face prin promovarea unui link de afiliat/referal primit la inregistrarea pe aceste site-uri.
Eu doar trimit vizitatori catre aceste link-uri si sistemul inregistreaza automat atunci cand cineva cumpara produsele de pe aceste site-uri, iar eu primesc un comision.
Deci si daca in viitor m-as inregistra ca SRL, PFA sau alta forma juridica, ar fi imposibil sa ofer bon fiscal/facturi din moment ce nu intru in contact direct cu clientii.
1) Care credeti ca ar fi cel mai bun mod de a declara aceste venituri?
In alte tari, legislatia este mai actualizata si este mult mai usor sa declari astfel de venituri. #-o
2) Pentru declaratia 200, trebuie sa atasez o dovada de unde provin aceste venituri? In caz ca da, ma gandeam la un extras de cont din contul bancar pe anul 2016. Credeti ca este in regula?
3) La momentul de fata, nu am retras in totalitate banii in contul bancar din aceste procesoarele de plati prin care am fost platit initial.
As putea sa declar acesti bani doar in momentul cand ajung in contul meu bancar (astfel nu vad cum as putea sa-i declar fiindca mai exista si comisioane la extragere din cont + ce mai pierd la conversia valuatara din USD in RON)?
4) Cat este aceasta contributie in 2017 pentru persoanele fizice dupa noul cod fiscal (din ce am citit, in anii anteriori era 16%)?
In cazul in care nu sunt angajat, sunt obligat sa platesc si contributia la sanatate + pensii?
Imi cer scuze pentru continutul destul de lung, dar am vrut sa ofer cat mai multe detalii.
Trebuie sa va inregistrati intai ca PFA/SRL pentru a putea depune declaratii la finante privind veniturile. Prima declaratie la PFA e 220 si anul urmator se depune 200.
Impozitul la PFA este de 16% si veti plati si CASS si, eventual, si CAS, daca veniturile depasesc un anumit prag.
Chiar trebuie sa fii o forma juridica pentru a-ti declara veniturile din astfel de activitati in Romania?
Sunt foarte multe persoane din toata lumea care se ocupa cu marketing-ul afiliat in mediul online (ca persoane fizice) si din cate stiu, pot sa-si declare veniturile la stat printr-o simpla declaratie anuala.
1) Din cate m-am documentat, pentru PFA trebuie sa ai studii in domeniul respectiv. Eu nu am studii in marketing, deci varianta asta cade din start.
2) Ce rost ar avea un SRL cand eu nu intru in contact direct cu clientii? Nu vand produse sau servicii proprii si nu as putea sa dau bonuri sau facturi fiindca nu am acces direct la datele cumparatorului.
Vanzarea este executata pe site-urile companiilor ale caror servicii le promovez. Eu doar trimit vizitatori (trafic) catre aceste site-uri prin intermediul unui link de afiliat si castig un comision daca acesti oameni cumpara produsele de la companiile respective.