avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil pt pfa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil pt pfa

Buna ziua!

Am si eu cateva intrebari, daca aveti timp.

1. Am un pfa pt care am platit impozitul pe venitul estimat, dar nu am avut activitate deloc, nu am incasat un leu. Din cate am inteles dupa ce il suspend, depun declaratia cu venitul real la finante, iar ei imi elibereaza o adeverinta cu care merg la indemnizatii. In acest caz(in care pe adeverinta va fi venit 0) mai pot primi indemnizatie pt cresterea copilului?


2. Cei 0.85% care se platesc la sanatate pt concedii si indemnizatii trebuie platiti si in cazul in care nu doresc concediu, ci doar indemnizatie? Nu as vrea sa fiu obligata la zilele de concediu.

3. Dupa nasterea copilului cat timp am la dispozitie pt a suspenda pfa-ul si sa depun dosarul pt indemnizatie?

Multumesc frumos!

Cel mai recent răspuns: Ariana123 , utilizator 10:19, 16 Ianuarie 2017
1. Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus.

Ordinul 1474/2011
situatie : Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit

solutie : În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

2. Nu sunteti obligata sa platiti contributia de 0.85% ...neplata inseamna ca nu veti beneficia de indemnizatia aferenta concediului de maternitate.

3. Dosarul pentru CCC in situatia in care nu beneficiati de concediu de maternitate si de indemnizatia aferenta se va depune in termen de maxim 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului.
In acest timp , va trebui sa suspendati si activitatea PFA-ului.
Multumesc foarte mult pt raspuns!
Imi cer scuze, mai am 2 intrebari.

1. Sapt asta merg la finante sa platesc pe anul acesta. Eu nasc in iulie, asa ca voi plati si pe august(in august urmand sa suspend activitatea).
Pot sa trec pe lunile acestea o suma modica, gen 200 lei la estimare venit sau e bine sa trec mai mult?

2. La estimarea de anul trecut am trecut si cheltuieli deductibile 800 lei ca voiam sa deduc pt infiintarea pfa-ului si casa de marcat, dar nu am mai cumparat-o, deci nu am ce sa deduc. Vor fi ceva probleme?

Multumesc si o zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pfa si cmi mariannastase mariannastase Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului pana intr-un an in cazul in care am si PFA ( de aprox. 5 luni de ... (vezi toată discuția)
Pfa concediu prenatal si postnatal roxete roxete Buna seara! Am un pfa si e singura mea sursa de venit. Sunt insarcinata si ar trebui sa intru in perioada concediului prenatal dupa care in cel postnatal. ... (vezi toată discuția)
Pfa - concediu de maternitate clamba clamba buna, eu am un PFA si acum sunt insarcinata cum se procedeaza in caz ca vreau sa iau concediu de maternitate? unde trebuie sa merg? cu cine trebuie sa iau ... (vezi toată discuția)