AliaXa a scris:
Sotia tatalui meu se lauda prin sat ca „aia nu mai are nicio sansa”.
Așa mi se pare și mie din ce povestiți.
Acesta ar fi răspunsul meu la întrebările care
vi se par grele dvs. Mie nu.
Procesul de succesiune îl puteți deschide oricand. Numai că ar putea fi spre binele soției supraviețuitoare. Cu o cerere reconvențională ar avea destule șanse să devină unic moștenitor.
Cam asta cred că a văzut și avocatul care „nu a mișcat un deget”. (diferența dintre mine și el fiind aceea că eu întâi mă uit mai bine și după aceea zic dacă pot să mișc ceva, nu viceversa).
Nu văd cum v-ați putea dovedi calitatea de moștenitor ...după 10 ani!
În urma cu 10 ani (sub imperiul vechiului cod civil) termenul de opțiune succesorala era de 6 luni de la deces. Hai că 6 luni + cevaa, mai era ceva. Dar cu o nepăsare de 10 ani nu prea convingeți pe nimeni.
Nici măcar tatăl dvs. nu era dator să vă explice ce a făcut cu banii; darămite soția lui supraviețuitoare. Iar o cerere de chemare în judecată nu poate avea ca obiect „explicații”, ci o pretenție concretă.
A cere sau a obține? Asta este întrebarea. De putut, puteți cere orice. De obținut ...
Iertare pentru așa răspuns, dar ați insistat. (când ne bănuiți că n-am ști răspunsul, s-ar putea să fie din pricină că nici respondentului nu i-ar plăcea ce ar avea de zis. Sau pur si simplu pentru că nu i-a picat nimănui privirea pe subiect).