avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune imposibila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune imposibila

Dupa ce tatal meu s-a recasatorit, ne-am vazut tot mai rar. Am aflat de curand ca a murit acum 10 ani, intr-un accident. Sotia lui n-a binevoit sa ma anunte si, evident, foloseste bunurile tatalui meu, atatea cate mai pot fi identificate.
Intrebari:
1. O pot acuza pe aceasta sotie ca m-a privat de dreptul de a participa la inmormantarea tatalui meu? Ca nu m-a anuntat, desi imi stia adresa? Ca mi-a cauat un prejudiciu emotional, dar si unul material, fiindca de 10 ani are foloase de pe urma bunurilor lui pe care vadit a evitat sa le imparta cu mine, unicul copil al defunctului?
2. Nu s-a facut succesiunea, nu exista testament. Tata figureaza inca la impozite si taxe. Dar cum incep sa cer documente, la primarii apar actualii proprietari, care aduc acte de vanzare-cumparare de acum 20 de ani (cand tata traia). Rand pe rand, au disparut de pe numele lui 2 case si o garsoniera. Padurea nu e nicaieri gasibila, desi o vad inscrisa in titlul de proprietate. In regula ar mai fi doar o jumatate hectar teren arabil. Exista vreun fel de expert pe care sa-l pot angaja ca sa desluseasca traseul acestor proprietati (si poate si altele, de care nu stiu)? Cum pot afla daca actele de vanzare-cumparare sunt autentice? Sotia tatalui meu se lauda prin sat ca „aia nu mai are nicio sansa”.
3. Presupunand ca vanzarile sunt valabile, ii pot cere sotiei tatalui meu sa explice ce au facut cu banii? Doar atat. Nu vreau sa ii impartim, doar sa spuna clar ce a facut tatal meu cu banii de pe 2 case si o garsoniera si cum s-au regasit aceste sume in bunastarea ultimilor lui ani de viata.
4. Sotia tatalui meu refuza sa imi raspunda la scrisori, nu pot face succesiunea la notar. Am dat o declaratie notariala de acceptare a succesiunii. Cat timp am la dispozitie pentru a deschide proces pentru succesiune?

Va rog sa precizati ce tine de instanta, ce tine de notar, ce tine de alte autoritati.

Am avut si avocat. Timp de 3 luni nu a miscat un deget, eu am fost cea cu idei si am cautat acte. NIMIC din partea lui, doar discutii sterile pe mail, din 2 in 2 saptamani, asa ca am reziliat contractul.
Va multumesc,
Nicio idee? La intrebari usoare stiu si eu sa raspund.
AliaXa a scris:

Sotia tatalui meu se lauda prin sat ca „aia nu mai are nicio sansa”.


Așa mi se pare și mie din ce povestiți.
Acesta ar fi răspunsul meu la întrebările care vi se par grele dvs. Mie nu.

Procesul de succesiune îl puteți deschide oricand. Numai că ar putea fi spre binele soției supraviețuitoare. Cu o cerere reconvențională ar avea destule șanse să devină unic moștenitor.

Cam asta cred că a văzut și avocatul care „nu a mișcat un deget”. (diferența dintre mine și el fiind aceea că eu întâi mă uit mai bine și după aceea zic dacă pot să mișc ceva, nu viceversa).

Nu văd cum v-ați putea dovedi calitatea de moștenitor ...după 10 ani!
În urma cu 10 ani (sub imperiul vechiului cod civil) termenul de opțiune succesorala era de 6 luni de la deces. Hai că 6 luni + cevaa, mai era ceva. Dar cu o nepăsare de 10 ani nu prea convingeți pe nimeni.

Nici măcar tatăl dvs. nu era dator să vă explice ce a făcut cu banii; darămite soția lui supraviețuitoare. Iar o cerere de chemare în judecată nu poate avea ca obiect „explicații”, ci o pretenție concretă.

A cere sau a obține? Asta este întrebarea. De putut, puteți cere orice. De obținut ...

Iertare pentru așa răspuns, dar ați insistat. (când ne bănuiți că n-am ști răspunsul, s-ar putea să fie din pricină că nici respondentului nu i-ar plăcea ce ar avea de zis. Sau pur si simplu pentru că nu i-a picat nimănui privirea pe subiect).



Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2017
romascanu, moderator
Pentru a sti dupa 10 ani ce a facut tata cu banii si averea lui, pentru istoricul familiei dumneavoastra, puteti sa va adresati unui expert topograf pentru identificarea si stabilirea la zi a situatiei juridice a imobilelor, iar pnetru bani unui expert contabil .
Toate acestea le puteti sti in functie de documentele ce le detineti .
Succes.
Multumesc, o sa ma ghidez dupa aceste sfaturi. Nu stiu ce sa fac cu cel al dnei Romascanu, care sunt sigura ca n-ar indrazni sa spuna „nepasare”, pentru ca nu are intentia sa ma insulte, deci probabil i-a scapat. Sunt copilul defunctului, cea mai importanta persoana din viata tatalui meu. Trebuie sa fiu prea slaba la minte ca sa ma opresc aici cu investigatiile si demersurile numai fiindca „ar putea” si „ar avea”.
Tot discutand cu dvs. mi-a venit o alta idee. Deci, multumesc inca o data, fara sa vreti, m-ati ajutat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca erati cea mai importanta persoana,timp de 10 ani de ce nu ati dat pe la el?
De ce nu ati incercat sa comunicati cu el,mai bine de 15 ani?Cea mai importanta persoana! Dar tatal dvs. Nu era important?Acum este important si va este tata?Sa fim seriosi!

Alte discuții în legătură

Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)
Succesiune adela88-29 adela88-29 Buna ziua. Am si eu doua intrebari daca ma puteti ajuta.Situatia este putin mai complicata. Parintii mei au un apartament pe numele lor,tatal meu a decedat ... (vezi toată discuția)