avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avem dreptul la somaj ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avem dreptul la somaj ?

Sunt asociat unic intr-o societate (s.r.l.) angajat cu carte de munca pe durata nedeterminata pe o functie tehnica , iar sotia este administratorul societatii angajata cu carte de munca contabil, avem peste 20 ani vechime si cotizare la stat. Datorita crizei economice si impozitului forfetar introdus societatea trece printr-o perioada dificila si nu mai putem sa ne platim salariile, toti angajatii au fost concediati, inclusiv noi din aceasta luna. Activitatea societatii va fi suspendata pe 3 ani. Ce demersuri trebuie sa facem ca sa putem sa beneficiem de somaj ? Avem acest drept dupa 20 de ani de cotizare , societatea fiind in suspendare nu in lichidare ? Va rog un raspuns. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: system , utilizator 19:30, 6 Septembrie 2009
Aceleasi pe care le-ati facut si cand ati desfiintat celelalte posturi.
Pana aici am ajuns.....dar reformulez. In cazul meu de asociat unic si sotia de administrator al societatii cu activitatea suspendata pe 3 ani, avem dreptul sa beneficiem de somaj dupa 20 de ani de cotizare , societatea fiind in suspendare nu in lichidare ? Nu realizam alte venituri.
system a scris:

. ... Ce demersuri trebuie sa facem ca sa putem sa beneficiem de somaj ?


V-am raspuns la intrebare..........nu altceva si v-am spus ca aceleasi pe care le-ati facut si pentru ceilalti salariati, deoarece aveti calitatea de salariat. Este normal si lesne de inteles ca , daca activitatea firmei se suspenda, nu mai realizati venituri.#-o


Veti beneficia de somaj cu siguranta, conform art. de mai jos.

Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Art. 66. [felurile concedierii pentru motive obiective]
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.
[ 5 adnotări ]
Art. 67. [drepturile salariaţilor concediaţi pentru motive obiective]
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

La suspendarea activitatii veti desfiinta posturile dvs. iar peste 3 ani sau oricand in aceasta perioada, daca dispuneti reluarea activitatii le veti reinfiinta.
Daca nu obtineti venituri, nu are relevanta ca soc. a fost suspendata sau lichidata.

Pentru a intelege mai exact ca intradevar aveti dreptul la somaj in cazul dvs, cititi si urma articole:

lg 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indicatorul d ereferinta;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât indicatorul de referinta

norme la legea 76/2002
Art. 24. - (1) Încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj în situaţia prevăzută la art. 44 lit. b) din lege se aplică persoanelor care deţineau autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare al unei societăţi comerciale anterior datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Acum cred ca va veti convinge ca aveti acest drept.

1. Colegele mei s-au straduit si au reusit sa va ofere temeiul legal al problemei dvs.
2. Daca aveti dubii asupra raspunsurilor mergeti direct la AJOFM si va lamuriti. dar nu veti primi atatea lamuriri asa cum ati primit pe acest forum, pentru ca AJOFM are interesul sa respinga cat mai multe dosare de somaj. Asa ca tot la noi veti reveni!

Alte discuții în legătură

Acte cerute pt somaj! dorali dorali in cazul in care am extrasul de cont cu viramentele de la o societate unde am lucrat cu 7 ani in urma,imi mai trebuie o alta adeverinta din care sa reiasa ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata in 6 luni,in cateva zile firma la care lucrez intra in insolventa ce se intimpla cu mine? omide1 omide1 Buna ziua Sunt insarcinata in 6 luni ,firma la care lucrez intra in insolventa in 3- 4 zile ,o saptamana nu stiu exact.Am intrebat seful ce se intimpla cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj xveronik xveronik Buna ziua, Sotul meu este pus intr-o situatie in care nu stie daca poate beneficia de somaj. A lucrat in ultimele 12 luni cu o vechime in munca de peste 10 ... (vezi toată discuția)