avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acte cerute pt somaj!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acte cerute pt somaj!

in cazul in care am extrasul de cont cu viramentele de la o societate unde am lucrat cu 7 ani in urma,imi mai trebuie o alta adeverinta din care sa reiasa faptul ca am lucrat acolo, pentru a putea beneficia de somaj?societatea s-a desfiintat si nu pot lua ,asa ceva, imi trebuie neaparat acea adeverinta? De la fortele de munca mi s-a spus ca anii respectivi nu mi se iau in considerare desi pe cartea de munca sunt scrisi, am viramentele ca sa dovedeasca cotizatia mea in acea perioada. E posibil asa ceva?Din 11 ani pe cartea de munca,raman doar cu 4 ani...6 luni de somaj! va rog raspundeti-mi, nu stiu ce sa fac. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dorali , utilizator 09:43, 27 Ianuarie 2010
Pentru a putea beneficia de somaj, CIM trebuie sa fi incetat cu un articol din Codul Muncii care sa va dea acest drept (ex: art.65 - desfiintarea postului). Aveti nevoie de adeverinta pt stagiul de cotizare la AJOFM eliberata de firma care v-a incetat CIM si trebuie sa aveti cotizat 12 luni in ultimii 2 ani.

Conform legii 76/2002
"Indemnizaţia de şomaj
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.
(3) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiază de indemnizaţii de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul;
b) nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1) pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de până la 5 ani, dar nu mai puţin de 1 an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 10 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă fixă, neimpozabilă, lunară, reprezentând 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data stabilirii acestuia."

Nu va ajuta extrasul de cont pentru ca acesta nu dovedeste ca "s-au retinut si virat contributiile sociale" pentru dvs. ci ca firma a platit niste sume la asigurari. Adeverinta data de firma certifica exact acest lucru- stagiul dvs de cotizare .

Daca va tin nervii ati putea sa soliciti la AJOFM o adeverinta cu stagiul dvs de cotizare , ar trebui sa va raspunda in 30 de zile. Aceasta adeverinta o depuneti apoi la dosarul de somaj si solicitati revizuirea de la 6 la 9 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.
Va multumesc pt. raspunsuri, va rog sa-mi dati voie sa va urez tuturor ,,sarbatori fericite.'' un craciun fericit si plin de caldura sufleteasca,implinirea tuturor dorintelor,mii de multumiri pt. tot ce realizati aici,si un sincer si calduros ,,La multi ani!":vishenka:=D>
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2009
dorali, utilizator
revin pe forum si la acelasi ...topic, am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv, ..Am bagat dosarul de somaj la fortele de munca, a fost ok, DAR...mi s-au cerut adeverinte de la ultimele locuri de munca.Bun,.. .Una dintr-e firmele la care eu am lucrat nu mai exista astazi.Respectiva firma avea sediul in Bucuresti ,am lucrat acolo acum ...aproximativ 7 ani...eu fiind din Zimnicea, jud.Teleorman(aici fiind un punct de lucru) firma s-a numit Picena manifacture, ca mai apoi sa-si schimbe denumirea in Eurouniform . Ideea este ca eu nu am de unde sa iau aceasta adeverinta...cum am spus si mai sus in celelalte mesaje, am extrasul de cont cu viramentele dar, se pare ca nu este de ajuns. Ok, dar eu unde trebuie sa ma adresez , pentru a obtine aceasta adeverinta de la o firma care nu mai exista??Am intrebat la fortele de munca de o adresa ceva...de la bucuresti ,...de undeva..dar nu au stiut sa ma lamureasca...In cartea de munca este operat , au zis ca este in regula, dar ...imi trebuie acea adeverinta pt. a mi se calcula anii lucrati la acea intreprindere. Si sunt destui ...7 ani lucrati care nu mi se vor lua in calcul .Intrebarea mea este :unde trebuie sa ma adresez, o adresa .??..nu stiu ce trebuie sa fac, dar va rog daca stiti dumneavoastra, unde trebuie sa ma adresez,la inspectoratul de munca al bucurestiului , la itm...? si daca aveti si o adresa va rog din suflet!!am urmat mereu sfaturile din acest forum ,si mi-au fost de mare ajutor. Va multumesc pt. timpul acordat si pt. atentia dumneavoastra. Mii de multumiri! Cu respect Dorali !
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
dorali, utilizator
1. Nu ati spus daca ati solicitat la AJOFM adeverinta cu stagiul de cotizare si daca vi s-a dat. Aceasta era dovada stagiilor de cotizare.
2. Incercati la ITM Bucuresti unde ar trebui sa se afle arhiva de la orice societate privata din Bucuresti.
3. Mai incercati si la Oficiul Registrului Comertului (ORC) din Bucuresti sa aflati ce e cu firma: a falimentat, s-a desfiintat... Sa va spuna daca are lichidator judiciar si acesta va poate da adeverinta necesara pentru ca ar trebui sa posede arhiva firmei, daca nu a depus-o la ITM.
4. Tot de la ORC aflati numele si adresa administratorului, a unui director, a cuiva cu raspundere din acea societate.
5. E ca mult de alergat dar eu cred ca tot AJOFM va putea rezolva daca era putina bunavointa.
6. Eu v-as zice sa depuneti dosarul de somaj asa cum il aveti si dupa ce obtineti acea adeverinta solicitati recalcularea indemnizatiei de somaj.

Alte discuții în legătură

Procura petrea.manuela petrea.manuela Sunt angajata cu carte de munca la firma sotului meu,pe postul de economist,insa eu cu sotul nu mai pastram legatura...nu mai accepta nici un fel de ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj mariatoader mariatoader cartea de munca este inchisa cu art.ce prevede obtinerea aj.de somaj , dar pentru ca sant actionar la o societate srl , care nu a realizat nici un leu venituri ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj Ionelaionelaionela Ionelaionelaionela Daca am lucrat 6 ani cu carte de munca si mi s-a desfacut apoi contractual de munca pt restructurarea postului pot benefecia de somaj si cat timp? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)