avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... NERESPECTARE HOTARARE JUDECATOREASCA -DIVORT !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

NERESPECTARE HOTARARE JUDECATOREASCA -DIVORT !

In luna iulie a fost data o hotarare judecatoreasca in urma divortului . De atunci sotia mea nu a respectat hotararea judecatoreasca referitoare la capetele de cerere privind program vizita minor si privind revenirea la vechiul nume . Mentionez faptul ca am atacat acea hotarare privind capatul de stabilire a pensiei intretinere minor , acesta stabilindu-se eronat , in care nu s-a tinut seamaa de adeverinta de salariat ,ci de declaratia data de fosta sotie .
Ce pot face si care ar fii masurile care se impun pana la devenirea hotararii definitive dat fiind faptul ca nu toate capetele de cerere au fost atacate , acestea . normal devenind definitive !!!!????
Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2010
ion-alin, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion-alin , utilizator 08:58, 7 Septembrie 2009
multumesc !!! nu intarzierea schimbarii numelui ma deranjaza !! .deranjant este faptul ,si in acelasi timp cu repercursiuni fata de minor ,comportamentul fostei sotii (intelectual-profesoara ) prin care ingradeste drepturile casigate prin ......MINUNATA LEGE ........din ROMANIA !!!!!!


Daca ati frunzari catusi de putin codul de procedura civila, ati observa ca:
Art. 278 C. pr. civ. Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
3. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale;

Decoamdata, fie ca va convine sau nu, dv. sunteti in culpa prin neindeplinirea obligatiei de intretinere stabilita prin hotararea judecatoreasca. Faptul ca ati creat un cont penumele copilului in care virati banii, cont la care mama careia i s-a incredintat minorul spre crestere si educare nu are acces, nu inseamna ca va indepliniti obligatia de intretinere; obligatia de intretinere este o prestatie lunara necesara acoperirii nevoilor zilnice ale copilului.
In cazul in care i se nazare mamei copilului sa va dea in judecata pentru neindeplinirea obligatiei de intretinere, va avea castig de cauza. Pot sa va dau nr. unei hotarari judecatoresti in care judecatorul motiveaza '' referitor la sustinerea paratului ca a contribuit la intretinerea minorului cumparandu-i cele necesare, acest aspect nu va fi retinut de catre instanta deoarece obligatia de intretinere stabilita in sarcina sa a fost in bani si nu in natura.''
Mama copilului poate face o simpla cerere la judecatorie prin care sa solicite infiintarea popririi pe salariul dv. Sincer va spun ca, in zona in care locuiesc eu, judecatoria trimite ordonanta de infiintare a popririi la doua trei zile de la pronuntarea hotararii, fara ca mama sa mai faca cerere...

Cat priveste dreptul la vizita si nume, acestea nu se incadreaza in situatiile prevazute de art. 278. Dv. veti putea cere punerea in executare a hotararii abia dupa ce se va pronunta instanta de apel caci hotararea acestei instante va fi definitifa. Dupa ce se va pronunta instanta de apel, chiar daca hotararea va fi atacata cu recurs, dv. veti putea cere investirea cu formula executorie a acesteia si punerea ei in aplicare deoarece recursul nu suspenda executarea hotararii definitive.

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
gi-jane2, moderator
ion-alin a scris:

Mentionez faptul ca am atacat acea hotarare privind capatul de stabilire a pensiei intretinere minor , acesta stabilindu-se eronat , in care nu s-a tinut seamaa de adeverinta de salariat ,ci de declaratia data de fosta sotie .

Cred ca glumiti. Poate ati dorit sa spuneti ca pensia de intretinere s-a stabilit pe baza declaratiilor Dvs. de venit, sau alte inscrisuri depuse de fosta sotie.
Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 3317 din 25 aprilie 2005: "1. La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.". In lipsa adeverintei de venit sau a venitului in sine , instanta va stabili o cota procentuala (in functie de numarul minorilor) din cuantumul venitului minim brut pe economie, si in niciun caz o suma calculata pe baza declaratiei petentei.
Puteti sa considerati aceste randuri o exemplificare a soliloqui, adica a monologului interior.

Momentan, nu prea aveti ce sa faceti.....potrivit art 278 alin 1 pct 3 din codul de procedura civila: . Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:...... rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale.
Prin urmare....trebuie sa va conformati pentru moment acelei hotarari pronuntate. in situatia in care instanta de apel micsoreaza cuantumul pensiei de intretinere veti achita lunile urmatoare mai putin sau deloc....sa se ajunga la suma stabilita prin hotararea definitiva si irevocabila.
Nu exista, daca tot vorbim despre specialitate, hotarare judecatoreasca ce "a ramas definitiva in privinta capetelor ce cerere x si y". Hotararile judecatoresti nu se respecta fractionat.

Hotararea judecatoreasca nu este definitiva (evident, nici irevocabila) dar este executorie de drept, adica prin efectul legii. Asta inseamna ca trebuie respectata intocmai, chiar daca a fost exercitata calea de atac a apelului.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Hotarare de divort  Loredana Puscasu Loredana Puscasu am primit hotararea de divort dar nu stabileste nicaieri ca ea este executorie, se stabileste in schimb faptul ca poate fi atacata cu apel in termen de 30 de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara laurali laurali Buna seara, In urma divortului instanta a stabilit o pensie alimentara pentru copil, pensie pe care tatal refuza sa ne-o dea pe motiv ca decizia inca nu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Andrei_I Andrei_I Buna ziua! Am o hotarare data de catre judecatorie, irevocabila pe divort. Cand se implineste termenul de apel pentru celelalte capete de cerere, cel care ma ... (vezi toată discuția)