avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Gasit in parbriz hartie de la Politia Locala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Gasit in parbriz hartie de la Politia Locala

Buna ziua! Am mers intr-o localitate cu o matusa sa o duc la un spital{sanatoriu}! Necunoscand orasul am oprit in fata unui supermarket sa merg sa intreb de adresa unde trebuia sa ajung! Ca un facut matusa mea avea nevoie de o toaleta! Ideea este ca am oprit{parcat} circa 15 minute in fata acelui market,unde mentionez erau alte 10-15 masini parcate fara a ingreuna in vreun fel circulatia! La intoarcere am gasit in parbriz o hartie de la Politia Locala prin care sunt instiintat ca voi fii amendat pt parcare neregulamentara ca undeva mai sus exista un semn { eu nu am ajuns pana la el} care interzice acest lucru, si cu un nr de telefon pt contact! Am sunat constiincios la acel nr dorind sa aflu cuantumul amenzii {nu exista PV} ,unde mi-a raspuns o D_soara care nu mi-a spus cuantumul amenzii dar m-a indrumat sa caut agentul Politiei Locale care mi-a lasat instiintarea{ avea numele scris acolo} ,sa stau de vorba cu el si sa ma inteleg! Mentionez ca acest lucru s-a intamplat in Dambovita,masina mea avand nr de alt judet! Va rog mult sa-mi spuneti ce se poate intampla!#-o Unde puteam sa caut eu agentul politiei locale ,intr-un oras pe care nu il cunosc si cand trebuia sa ajung cu matusa la internare!!!????:OAm revenit cu telefon la nr lasat pe instiintare ,cu rugamintea de a ma lamurii,dar primind acelasi raspuns ,adica sa caut agentul care mi-a lasat instiintarea,am renuntat si am plecat acasa! La ce sa ma astept???Multumesc anticipat pt raspuns!!!!#-o#-o:O:sorry::sorry:
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 23:58, 18 Septembrie 2018
Nici eu nu ma cert, dar actul de la inceputul documentului este doar o parere a biroului juridic al primariei, care nu are valoare. Nu reprezinta decit o opinie, nu e izvor de drept, nu reprezinta echivalentul unei hotariri judecatoresti. O hotarire judecatoreasca e data in urma unui proces intentat in nume personal, dvs. puteti gresi in plingere, ca si alti zeci, sute sau mii de cetateni. Dar decizia ICCJ e reala si probabil,ca sa scuteasca timp si bani,avocatii firmei in cauza s-au adresat primariei. Dealtfel am citit si motivarea biroului juridic in privinta deciziei ICCJ, si e gresita, politistii locali pot constata la fata locului incalcari ale codului rutier, dar nu se pot substitui politiei rutiere in cazul in care se cere identificarea soferului vinovat. HCL nu poate fi mai cu mot decit decizia ICCJ. Juristii primariei spun ca da, dar nu au baza juridica.
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2018
latka, utilizator
Din decizia ICCJ 11/2017:
51. Se poate observa, așadar, că legiuitorul nu a stabilit, în mod expres, în competența poliției locale atribuția de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, și nici de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate.

52. Or, vidul legislativ nu se poate complini prin adoptarea, de către autoritățile administrației publice locale, a unor acte normative secundare, în materia constatării contravențiilor la circulația rutieră, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, aspect reținut de Înalta Curte de Casație și Justiție - Completul competent să judece recursul în interesul legii, prin Decizia nr. 9 din 25 mai 2015 privind legalitatea hotărârilor adoptate de consiliile locale în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 526 din 15 iulie 2015).
.........................................
56. În concluzie, nu se poate pune semnul egalității între polițistul rutier și polițistul local, competențele acestuia din urmă în domeniul circulației pe drumurile publice fiind limitate și expres prevăzute de lege.

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

În numele legii

D E C I D E:

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, stabilește următoarele:

În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 și art. 105 pct. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
sigur ca un expert poate, dar fiind un profesionist, o face contra cost. pana acum nimeni nu a parut ca vrea o consultatie

jacky21 a scris:

pai din ce vad:

Nu poate un EXPERT pentru numele lui Dumnezeu sa elaboreze un proces pentru cetatenii care se vor arde in viitor? Care sa fie clar si sigur? Ca asta cu bajbaiala nu inspira incredere.
Au ei dreptate sau avem noi ? Ca daca au ei platim si plecam naibii capul si avem grija data viitoare, in caz contrar ... ?

Toata "smecheria" esafodajului demonstrativ al juristului de la primarie e o gainarie, pentru ca spune ca ce constata politistul local in baza legii 155/2010 e "altceva", adica nu sunt contraventii rutiere pe drumurile publice, ci contraventii pe domeniul public si privat al municipiului Cluj Napoca. Ca si cum drumul public in sens rutier, cind "patrunde" pe teritoriul vestitului municipiu, nu mai e drum public rutier. Haida de ! Sau Tulai Doamne ! Asta trebuie demonstrat si ridiculizat in instanta, pe asta se bazeaza hocus-pocusul d-lui jurist de a nu lua in seama decizia ICCJ, dar nu cred ca o instanta serioasa accepta asa ceva.

Hai sa ne uitam putin in legea dedicata acestor atributii, chiar la inceputul atributiilor rutiere:
Art. 7
In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii:
a) asigura fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei pe drumurile publice;

iar pentru asta, ceva ma jos, se specifica clar

h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar;
i) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, avand dreptul de a efectua semnale de oprire a conducatorilor acestor vehicule;
j) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor rutiere de catre pietoni, biciclisti, conducatori de mopede si vehicule cu tractiune animala;
k) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala, in zona rezidentiala, in parcuri si zone de agrement, precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap;

Deci politistul local poate constata la fata locului contraventii rutiere pentru a asigura fluenta pe drumurile publice de pe teritoiul unei localitati . Punct.

Legiuitorul a fost foarte clar, drumul public nu se transforma peste noapte in altceva si sigur asta nu se intimpla in Cluj Napoca.

Prin urmare se aplica cu succes decizia ICCJ nr. 11/2017 nu ce zice d-l jurist. Politistul local are niste delimitari stricte, altfel nu mai exista cel rutier, care se poate interesa in mod expres si de identitatea unor conducatori auto nesurprinsi fizic atunci cind incalca codul rutier.

De ce? pentru ca iar se explica clar ce atributie ultima are:
m) coopereaza cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru identificarea detinatorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a stationarii neregulamentare sau al autovehiculelor abandonate pe domeniul public

Ce vreti mai mult ? Adica spune clar ca nu are voie nici macar daca ridica o masina sa trimita de capul lui citatie.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2018
latka, utilizator
@latka
******* 7 stele pentru raspunsuri! Va multumesc pentru timpul investit in aceasta problema.
Sunt convins ca alte cateva zeci de mii de oameni va vor fi recunoscatori, citind randurile dvs.

Cu respect,
jacky

Expertii/profesionistii sau oricare alta persoana care, cunoaste legea si poate sa garanteze ghidarea soferilor in aceasta situatie, puteau de mult face bani (SI INCA POT), din aceasta mascarada, nu trebuie sa astepte sa fie consultati:
- o platforma web (site) cu un modul de cumparare integrat: utilizatorul da click pe un buton "cumpara Ghid amenzi ilegale parcare Cluj", plateste o suma modica (e.g. 50 ron - care e jumatate din minimul amenzilor prevazute de HCL-ul cu pricina) => castig la volum
Daca ei in ard ilegal pe cetateni pentru minim 100 lei, dvs ii salvati pentru max 50.
Peste 47 000 de amenzi/an date, din care sa zicem 20 000 doar pentru parcari, din care 8000 cauta pe net si gasesc ghidul =>
8000 * 50 = 400 000 lei sau 88 000 euro/an

Ar prinde ideea. Cei ce vor sa faca bani, sa faca! DAR SA NE AJUTE CINEVA!

Un link postat in acest forum cu redirect spre site-ul creat, pentru trafic, pagina optimizata SEO bine, si neaparat titulatura de EXPERT sau AVOCAT care sa inspire incredere precum si asumarea responsabilitatii in ghidarea soferului pe parcursul procesului.

Ghidul sa fie SIMPLU SI AL NAIBII DE CLAR:
e.g.
1. Am gasit in parbriz nota de constatare (nesemnata, nu m-am intalnit cu politistul). Dau curs?
Raspuns avocat/expert: nu

2. Am primit acasa nota de comunicare a datelor utilizatorului masinii cu amenintarea ca, in caz contrat sunt amendat (imagine atasata). Dau curs?
Raspuns avocat/expert: nu, astfel de actiuni sunt ilegale

3. Am primit procesul verbal completat abuziv intrucat n-am comunicat datele cerulte la pct2. Dau curs
Raspuns avocat/expert: nu. Sau il contestati in x zile sau sa aveti pregatita o scrisoare care sa le-o trimiteti soferilor si care sa le-o adreseze ca raspuns Politiei Locale.

4. Am primit amenda etc sau am fost contactat de politia rutiera sau te miri ce le mai trece prin cap astora..

Daca vreti sa stergeti raspunsurile postate si sa creati un astfel de ghid FACETI-O VA ROG.
Aveti sansa sa va mega-imbogatiti din aceasta oportunitate.

Alte discuții în legătură

Amenda posta poliția locala Erc.andreeasorina Erc.andreeasorina Astazi am primit prin posta o amenda pt parcare regulamentara din partea poliției locale. Precizez faptul ca masina mi-a fost ridica masina si procesul verbal ... (vezi toată discuția)
Prin decizia Îccj (complet ril) nr. 11/2017 (m. of. nr. 750/19.09.2017): ... petrica_pascal petrica_pascal Prin Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 11/2017 (M. Of. nr. 750/19.09.2017): Art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din O.U.G. nr. 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie nesemnat chess chess In urma nerespectarii semnului de accesul interzis cu exceptia riveranilor, mi s-a intocmit un proces verbal de contraventie de catre un agent al politie ... (vezi toată discuția)