avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Sistem ticalosit-Trezirea....
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Sistem ticalosit-Trezirea....


Au fost multe indicii ca acordul de imprumut cu o serie de institutii internationale sub monitorizarea FMI este o comanda externa. Precisa si fara echivoc!

Atat presedintele Traian Basescu, cat si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, s-au tinut tare luni de zile explicand ca Romania nu prea are nevoie de un imprumut extern si mentionand raspicat, in problema nevralgica a bancilor straine din tara, care oprisera creditarea si aveau expuneri serioase pe termen scurt, ca rezolvarea se afla la actionarii acestor banci, in a caror obligatie intra pastrarea liniilor de creditare a subsidiarelor lor.

Atat in pozitia presedintelui, cat si in cea a guvernatorului a intervenit la un moment dat o schimbare neta. Ambii au devenit sustinatori ai unui imprumut extern, si inca a unuia masiv.

D-l Geoana, informat probabil mai tarziu de comanda externa, a apucat sa se faca de ras, punand conditii in numele partidului pe care il conduce spre a accepta acest imprumut, pentru ca, practic, a doua zi, dupa ce a primit un telefon de la vreun licurici, sa o dea si domnia sa la intors!

De-acum imprumutul a fost luat. Si o translatare ametitoare va avea loc. De ramai ca vitelul la poarta noua, daca nu te apuca vertijurile! Statul roman se imprumuta pentru ca sa puna la dispozitia bancilor straine din Romania bani pe care acestea ii vor folosi dupa cum le vor dicta interesele.

Aproape 13 miliarde de euro vor veni de la FMI si, pentru ca potrivit statutului organizatiei nu pot fi folositi de tara beneficiara decat pentru finantarea problemelor de balanta de plati externe, vor merge la Banca Nationala, in principiu spre a apara leul.

Practic insa, vor inlocui acea parte a rezervelor valutare ale BNR care este constituita acum din asa-numitele rezerve minime obligatorii ale bancilor comerciale care, potrivit unui mecanism cu totul si cu totul legal, sunt tinute la banca centrala.

Este doar o supozitie ca, odata eliberate, sumele respective vor fi folosite de bancile straine din Romania pentru a relua creditarea in Romania si nu vor lua calea strainatatii catre bancile-mama. Oricum, sa observam ca este vorba de aceleasi sume: aproape 13 milioarde de euro reprezinta rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale tinute la BNR, tot atat se imprumuta si Romania de la FMI!

Cat priveste cuantumul global al imprumutului extern - 20 miliarde de euro -, acesta corespunde fara echivoc ansamblului de datorii pe termen scurt pe care capitalul strain cu afaceri in Romania (banci si societati nebancare) trebuia sa le verse in 2009 in conturile creditorilor lor din strainatate, indeosebi companii-mama!

Pura coincidenta si aceasta similaritate de sume?! Sub amenintarea ca vor prabusi leul, daca, prin plata datoriilor lor in strainatate, vor scoate din tara 20-24 miliarde de euro, firmele straine din Romania (banci si societati nebancare) au castigat partida cu Romania.

O partida de altfel inegala, cu castigator dinainte stabilit. Pe cheltuiala ei, Romania aduce in tara din strainatate 20 miliarde euro, firmele straine nu mai trebuie sa-si plateasca datoriile, urmand sa se finanteze de pe piata romaneasca unde pot obtine in continuare profituri.

Fara a pierde un sfant. Caci totul este pe seama contribuabilului roman! Statul roman imprumuta 20 miliarde euro, contribuabilul roman plateste imprumutul, bineinteles cu dobanzile aferente. O asemenea schema nu putea, evident, a fi pusa la punct nici de bancile grecesti, nici de cele austriece, chiar daca acestea sunt printre beneficiari!

A fost stablita intr-un centru puternic de decizie al finantei mondiale! Ca a fost asa o dovedesc cel putin alte doua lucruri. Primul este ca, daca cineva din finanta mondiala gandea ca poporul roman ar fi ultimul care sa plateasca in aceasta afacere, s-ar fi cautat alte modalitati de iesire din situatie.

Foarte simplu, puteau, cu disbursarea acelorasi bani, sa fie sprijinite direct respectivele firme straine cu activitati in Romania si cu datorii in stranatate facute din Romania. Sa fie sprijinite sa-si continue astfel activitatile de profit in Romania. Nimeni n-a luat insa in considerare asa ceva!

Al doilea este si mai violent semnificativ. Exista o modalitate europeana de iesire din situatie: modalitate stabilita chiar in conditiile crizei in Uniunea Europeana. Bancile cu probleme pot beneficia de interventii din partea statelor, fie prin imprumuturi, fie prin preluari de participatii.

Doamne pazeste sa fi acceptat insa bancile straine din Romania participatii romanesti la capitalul lor! Sa zicem ca statul roman n-avea bani de asa ceva, dar poate putea face rost de bani pentru asa ceva!

Despre altceva este insa vorba! O asemenea perspectiva a fost scoasa din calcul! Cum sa-si permita sau cum sa se permita unei autoritati dintr-o tara bananiera sa preia participatii tocmai la stapani?!

Analiza de Ilie Serbanescu
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
rodica_post, utilizator
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 19:32, 19 Octombrie 2009

Frica pazeste regulile- solutia sta in educatie, dublata de sanctiuni:
- „Noi sa sanctionam intr-o masura mai mare, iar educatia sa fie facuta de fiecare in parte si de institutiile prin care trece fiecare-.
-
- La nemti, cred ca mentalitatea si impunerea legii au fost de baza”.
- Cum e la nemti si la elvetieni povesteste V.G, fostul primar al sectorului 1, care crede ca solutia cea mai eficienta e coercitia:
- „In Elvetia, pe timp de iarna, am vazut cum soferii opreau pe dreapta la intrarea in tunel ca sa-si scoata lanturile, apoi le puneau din nou cand ieseau din tunel.
- Nu tinea numai de civilizatie, ci si de frica.
- Stiau ca erau filmati, iar contraventia i-ar fi costat masina.
- In Germania iti confisca masina pentru conducere cu numere false.
- Nu se joaca.
- La noi imediat apar circumstantele...”
-
Sociolog si latin, Marius Pieleanu priveste lucrurile cu detasare: „Suntem un popor care respecta regulile mai putin decat nemtii, care sunt un etalon de normativitate in Europa.
- Dar asta e o caracteristica a poporului roman de-a lungul istoriei.
- Face parte din comportamentul nostru latin, dar tine si de educatie. In Italia, Franta, Spania, regulile sunt mai respectate si datorita unui nivel de educatie mai ridicat, dar nici ei nu le respecta chiar ca in Germania sau Anglia”.

Tot Europa sa ne invete

Pieleanu crede ca buba isi are radacinile in copilarie:
- „Desi socializarea primara (cei sapte ani de acasa) e corect realizata in majoritatea cazurilor, dupa aceea se intra in contact cu alte institutii, scoala, prietenii, serviciul, comunitatea, unde aceste reguli nu mai sunt respectate.
- De exemplu, la scoala inveti sa copiezi, sa fumezi pe ascuns in curtea scolii.
- Deoarece societatea romaneasca nu are niste valori clare, individul e pus sa aleaga: alege ce e mai usor, adica un comportament deviant”.
- El vede rezolvarea tot in educatie, dar si in... Europa:
- „Sa stim exact care sunt regulile, iar ele sa fie impuse de toata comunitatea: familie, scoala, biserica, autoritati.
- E interesant ca, in strainatate, romanul respecta regulile.
- Europa e salvarea si in acest caz, pentru ca suntem incapabili ca popor sa ne civilizam singuri”.

MEDICUL

Spaga umileste
M.C, presedintele Colegiului Medicilor din Romania:
- „Un medic poate sa stea in garda si 24 de ore.
- Ce sa-i ceri unui medic obosit?
- Un medic incepator are 300 de euro pe luna, iar unul cu vechime ajunge la 600 de euro.
- In Occident, se ajunge la 5.000 de euro/luna.
- Spaga e umilitoare, dar, chiar si cu ea, un medic nu ajunge la mai mult de inca un salariu, deci maximum 1.200 de euro lunar, ceea ce e foarte putin pentru cineva care a invatat, dupa terminarea liceului, 11 ani ca sa ajunga medic.
- Solutia?
- Medicii sa aiba un venit macar ca si notarii si avocatii, pentru ca ei salveaza vieti.
- Abia apoi sa se aplice sanctiuni dure pentru cei care nu respecta regulile”.
-
-
FUNCTIONARUL

Oamenii nu cunosc legile
C. D., director executiv Directia Venituri Buget Local Sector 2:
- „Insuficienta cunoastere a legislatiei, necunoasterea atributiilor institutiilor publice, schimbari legislative frecvente, comunicarea interinstitutionala greoaie, acestea sunt motivele pentru care nu respecta oamenii legea.
- Precum si faptul ca orice termen se prelungeste in fata presiunii opiniei publice, care, in mod frecvent, asteapta expirarea acestor termene”.


De ce nu respectam regulile

Ofiterul de Servici

Coruptia, lipsa de fermitate a autoritatilor si mentalitatea comunista „sa moara si capra vecinului” intretin in Romania productia zilnica de fraieri si de smecheri.
Nu respectam regulile de circulatie, dar ne plangem de traficul de cosmar, mintim, dar nu ne place cand politicienii ne vand gogosi, dam spaga, dar incriminam coruptia, nu respectam regulile motivand ca suntem latini, dar ne plangem ca nu traim ca-n Germania.



Trecem pe rosu pentru ca oricum nu vine nicio masina.
Depasim coloana la semafor pentru ca ne grabim.
Suntem agramati pentru ca e important ce spunem, nu cum scriem.
Mintim ca sa nu ranim spunand adevarul.
Dam spaga ca sa rezolvam mai repede chestii birocratice sau pentru ca, de fapt, suntem in culpa cu ceva.
Si ne gandim ca, daca tot traim in tara in care aia mari nu respecta regulile, de ce ne-am gasi tocmai noi sa platim oalele sparte?
Respectarea regulilor, de la cele de bun-simt pana la legile votate de parlament, e o materie optionala in Romania.

Exemplul vine de la puternicii zilei, care nu inteleg ca puterea ar trebui folosita altfel decat ca sa-si musamalizeze faradelegile.

Pus in fata alternativei, romanul de rand va alege si el, intotdeauna, calea facila de rezolvare a unei situatii, in locul celei mai grele, dar care respecta regulile.

Motivatia sta in credinta populara, impartasita, conform ultimului sondaj INSOMAR, de 66% dintre romani, ca succesul nu poate fi obtinut decat prin coruptie.


Si tot folclorul popular mai spune ca, acolo unde sunt doi fraieri, se va gasi un smecher care sa-i conduca.



romania inedit a scris:

Si eu am votat schimbarea in 1996 , 2000 si 2004 , asa ca acum vreau tot o schimbare !


Sper ca a-ti auzit ultima noutate !
A fost "eliminat" un candidat - Naty Meier-.....=D>=D>=D>=D>
-a fost retinut si in prezent este cercetat de anchetatori-.

Iata o dovada concreta ca tupeul a fost de proportii atunci cand si-a permis sa iasa pe scena politica si sa aspire la presidentia Romaniei.

Inca mai sunt candidati cu "pete" de acest gen.

Din pacate,cei care spun adevarul sunt "eliminati" de cei care ii sustin pe acesti infractori de drept .

Se spune mereu ca este Democratie.....
Si astazi exista cenzurari in massmedia ,TV si in virtual.
Nu ai voie sa spui adevarul ca esti banat ,cenzurat ori "hartuit" pentru ca scrii un mesaj ori deschizi un topic unde sesizezi ceva public.

Nu cred ca si-ar permite cineva sa faca afirmatii scrise daca nu are dovezi concrete.

Pentru a duce o acuzatie unei persoane-asa stiu eu- trebuie sa ai probe concludente .
Desi exista.....trebuie sa te supui "ordinelor" si "constrangerilor" celor care iti pun pumnul in gura prin actiunile lor.

Asa este in Democratia noastra !

Sa asteptam si alte surprize de acest gen pana la alegeri !....

Stiu cine urmeaza...insa ma btin in pronostic mometan.

Asa se face selectia "naturala" a candidatilor : - Trebuie deferiti justitiei si autoritatilor pentru a raspunde pentru tot ceea ce au facut !-.

Sa avem nitica rabdare si vom vedea cine este menit sa fie un Presedinte adevarat care sa distruga acest sistem ticalosit de aproape 20 de ani .

Cred ca s-a saturat si Dumnezeu de ticalosiile facute de majoritatea celor care detin functii inalte !

:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce parere aveti despre candidatii la prezidentiale ? davidpaulclaudiu davidpaulclaudiu https://www.youtube.com/watch?v=APuRJMTbEhE Raspuns pentru Alex C. : Traiesc intr-o tara libera, democrata care imi asigura prin drepturi sansa de a ma ... (vezi toată discuția)
Cu cine votati ? Costinel Burca Costinel Burca Pentru ca topicul cu cine ati votat a fost admis , inseamna ca si topicul cu cine votati este permis . ... (vezi toată discuția)
Votul, intre utopia doctrinara si interesul real al votantului elga50 elga50 Ce luam in considerare cand votam, daca votam? Doctrina utopica, imaginea liderilor de partid, interesul nostru individual sau ce altceva? (vezi toată discuția)