avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contribuția de 2% pe salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contribuția de 2% pe salariu

Am lucrat in România din anul 1971 pina in anul 1990. Locuiesc in America si nu știu cu sa procedez sa depun dosarul de pensie pt.limita de virsta. Nu am nici un alt document in afara de cartea de munca in original. Va mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 14:44, 24 Ianuarie 2017
Buna dimineata
E foarte bine daca aveti cartea de munca in original. Imputerniciti pe cineva sa mearaga la Casa de Pensii , si se rezolva totul.
Va trebuie in copie urmatoarele acte: pasaport sau buletinul de acolo, certificat de nastere, certificat casatorie, livret militar ( si originalul - daca nu il aveti trebuie o adeverinta de la Comisariat), carnet de munca - copie si original, adeverinte de sporuri, adeverinta de grupa (daca aceasta nu e trecuta in carnetul de munca - pt gr I sau II) + imputernicire + copie CI a persoanei imputernicite.
Atentie la imputernicire! Aceasta trebuie sa cuprinda: - toate datele de identificare ale dvs ( nume, prenume, data nasterii, locul nasterii, numele si prenumele parintilor, domiciliul
- datele de identificare ale persoanei imputernicite ( inclusiv CNP si serie, nr de BI sau CI), pentru ce anume o imputerniciti - sa va depuna dosarul de pensie, sa va ridice decizia si carnetul de munca, sa va ridice pensia si cupoanele de pensie de la factorul postal sau de la casa de pensii a jud ..... si neaparat mentiunea ca - mandatarul are aceleasi obligatii ca titularul inclusiv cea de a anunta Casa de Pensii in termen de 15 zile de orice modificare intervenita in situatia titularului.
Fara aceasta mentiune procura nu va e luata in considerare.
Multumesc pt. răspuns. Ulterior am aflat ca imi trebuiesc o serie de acte in original si copii (certificat de naștere, pașaport, diploma de absolvire a liceului, copie după certificatul de Amrican Citizen, etc. si o împuternicire. Soțul meu se va ocupa de depunerea dosarului de pensionare. In acest caz are nevoie de toate aceste acte?
Imputernicirea trebuie facuta doar pt cineva care are domiciliul stabil in Romania. Banuiesc ca sotul dvs nu domiciliaza in Romania.
Diploma de liceu nu va trebuie, doar cea de facultate - daca e facuta la zi - + adeverinta din care sa rezulte ca facultatea e fost facuta la zi.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2017
Gabi50, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pentru dubla cetatenie hoffman hoffman Locuiesc in Franta de 10 ani si am dubla cetatenie franceza si romina.Anul acesta avind virsta de pensionare as vrea sa stiu care sunt posibilitatile pe care ... (vezi toată discuția)
Anii facultate pensie adelone adelone Este obligatorie introducerea acelor ani la pensie? Eu cred ca nu , dar am nevoie de o confirmare. Nu mai am foaia matricola, si sunt dispusa sa renunt la acei ... (vezi toată discuția)
Dosar pensionare. tzuku51 tzuku51 maine implinesc varsta de 64 ani(multumesc,asemenea) si deoarece am reducere 1 an(am 6.5 ani grupa II),doresc sa-mi depun dosarul de pensionare; m-am angajat ... (vezi toată discuția)