avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rolul cotei indivize in contractul de locatiune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rolul cotei indivize in contractul de locatiune

Buna seara,
ma confrunt cu o situatie atipica intr-un bloc din Calea Victoriei. Membrii asociatiei de proprietari, notificati in nume propriu, sunt convocati si somati de un alt proprietar care detine mai mult de jumatate din suprafata imobilului la "obligarea pentru obtinerea acordului si semnarii corespunzator cu cota indiviza fiecarui proprietar cu privire la un contract de locatiune asupra spatiului holului comun - parter al imobilului". Notificarea continua si specifica "plata catre subscrisa a daunelor cominatorii in cuantum de 1000 ron pe zi de intarziere in emiterea unui acord in forma scrisa cu privire la acordul incheierii unui contract de locatiune.
In ce temei legal cota indiviza poate fi folosita pentru acest demers? Mentionez ca asociatia de proprietari nu este de acord cu inchirierea holului comun atata timp cat acest fapt determina proprietarii sa iasa/intre in imobil prin parte din proprietatea privata a subscrisei.
In acest context doresc sa stiu daca o consultatie juridica cu actele in fata ar fi posibila si in ce conditii? Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:06, 7 Septembrie 2009
Nu are rost sa faceti o discutie cu actele in fata fiindca speta dvs este foarte clara! daca ceilalti proprietari ca si dvs nu doresc inchirierea holului imobilului catre acel proprietar care a initiat acea actiune in instanta va veti prezenta in instanta unde veti solicita respingerea cererii petentului prezentandu-va motivele refuzului!
=D>
Cred ca veti ajunge in instanta pentru solutionarea conflictului.
Nu mi se pare in regula obligatia platii daunelor cominatorii, practic consimtamantul este viciat, presupunand ca unii dintre locatarii proprietari se vor speria si isi vor da acordul.
Pe de alta parte, "reclamantul" detine peste "jumatate din apartamentele din imobil" astfel ca in situatia unei Adunari generale, votul "majoritar" ar fi asigurat...mai depinde si de prevederile statutului asociatiei.
Ar trebui gasita o solutie care sa multumeasca pe toata lumea insa dupa cum v-am spus, banuiesc ca se va ajunge la instanta.

Atentie.....a spus mai mult de jumatate din suprafata imobilului! Nu inseamna neaparat ca detine si majoritatea in cadrul asociatiei! Poate ca detine , poate ca nu!
B-)
Nu am ajuns in instanta inca si dorim sa evitam acest fapt avand deja vreo 7 procese pe alte spete cu proprietarul majoritar. Acum ne solicita conciliere prealabila. Mentionez ca acest proprietar, desi detine mai mult de jumatate din suprafata imobilului ar avea doar un vot in asociatia de proprietari (detinind spatiu comercial) iar mai nou a fost exclus din asociatie. Eu ma refeream in intrebarea mea la situatia in care se cere semnatura corespunzator cotei indivize fiecaruia pentru un contract de locatiune, este posibil legal acest lucru? adica cum? cota specificata in contractul de proprietate este netrasferabila si este legata exclusiv de proprietate. Poate fi semnat un contract de locatiune a unui spatiu comun de catre fiecare proprietar sau numai de unii, evitind asociatia, incat acel contract sa aiba validitate legala? In caz de refuz in ce temei se vorbeste de plata a daunelor cominatorii? Multumesc
Plata daunelor cominatorii este "amintita' ca sperietoare pentru proprietarii mai in etate care nu au tragerea sa se plimbe prin instanta!
Proprietarul respectiv poate solicita in instanta inchirierea dar asta nu inseamna ca are vreo sansa sa castige procesul. In fond fiecare proprietar are dreptul sa decida ce anume si cum isi foloseste cota parte indiviza din partile comune! In fond este coproprietate fortata si perpetua!B-)

Alte discuții în legătură

Dare in judecata asociatia de proprietari pentru marcare locuri de parcare din cota indiviza ilegal carmenva carmenva buna ziua, M-am mutat de curand intr-un bloc nou ,apartament cumparat fara loc de parcare,fiecare avand cota indiviza de n mp din teren.domnul presedinte ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun mirela_blue mirela_blue buna ziua! doresc si eu o informare cu privire la inchirierea unui spatiu comun din scara blocului catre asociatia de proprietari. am dori ca asociatia sa ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca pentru inchirierea unui spatiu comun (o parte din holul de de acces al blocului) este nevoie de votul majoritatii ... (vezi toată discuția)