Buna seara,
ma confrunt cu o situatie atipica intr-un bloc din Calea Victoriei. Membrii asociatiei de proprietari, notificati in nume propriu, sunt convocati si somati de un alt proprietar care detine mai mult de jumatate din suprafata imobilului la "obligarea pentru obtinerea acordului si semnarii corespunzator cu cota indiviza fiecarui proprietar cu privire la un contract de locatiune asupra spatiului holului comun - parter al imobilului". Notificarea continua si specifica "plata catre subscrisa a daunelor cominatorii in cuantum de 1000 ron pe zi de intarziere in emiterea unui acord in forma scrisa cu privire la acordul incheierii unui contract de locatiune.
In ce temei legal cota indiviza poate fi folosita pentru acest demers? Mentionez ca asociatia de proprietari nu este de acord cu inchirierea holului comun atata timp cat acest fapt determina proprietarii sa iasa/intre in imobil prin parte din proprietatea privata a subscrisei.
In acest context doresc sa stiu daca o consultatie juridica cu actele in fata ar fi posibila si in ce conditii? Multumesc
Inteleg de la @smaria ca acel proprietar de spatiu comercial nu face parte din asociatie pentru ca a fost dat afara. Atunci asociatia nedorind inchirierea acelui hol referitor la proportia in care detine proprietate comuna din acel hol, se considera o singura persoana (juridica) in conflict cu persoana (fizica sau juridica) detinatoare a partii mai mari din condominiu.
Practic condominiul este impartit in proprietatea comuna intre patronul respectiv si asociatie. Patronul face presiuni asupra asociatiei sa-si dea acordul, amenintand abuziv membrii asociatiei, pentru cedarea in chirie a partii comune a asociatiei.
Credeti ca, privind lucrurile in acest fel, patronul are vreo sansa intr-un eventual proces?
Daca nu deschide el un proces, asociatia nu ar putea sa-l cheme in instanta pe patron pentru a se decide acolo ca acesta sa inceteze presiunile abuzive asupra membrilor asociatiei?
................................
Patronul, in noile conditii, ca nu mai face parte din asociatie, este un tert. Or conform L230 / 2007 inchirierea unei parti din proprietatea comuna a asociatiei se face cu acordul majoritatii proprietarilor, deci decizia se ia de catre asociatie, daca majoritatea proprietarilor din asociatie sunt de acord cu inchirierea acestei parti catre tert.