Buna ziua...va rog sa ma ajutati cu un sfat..Am divortat in urma cu 7 ani si in urma div fetita mea a ramas la fostul meu sot.Am platit pensia de intretinere 2 ani apoi am ramas fara loc de munca si nu am mai putut plati..Ulterior am nascut un baietel care acum are 2 ani..Fostul sot mi-a facut plangere penala pentru neplata pensiei..Eu am dat declaratie la politie ca nu am avut posibilitatea financiara sa ii mai platesc,am dus chitantele care divedesc ca,atunci cand am muncit i-am platit...Cu toate astea s-a inceput urmarirea penala...oare ce mai pot face acum?.Am luat adeverinte care dovedesc ca nu am posibilitati financiare,nu am loc de munca,terenuri sau alte averi...am un copil mic si sotul meu are un salariu de 500 ron din care supravietuim cu greu.Am inceput sa ii dau alocatia baiatului ca alti bani nu am de unde...Am uitat sa precizez ca am din urma de dat suma de 48 de mil restant...Oare ce se poate intampla??..Va multumesc anticipat!
Poate sa procedeze la executarea silita a sumei reprezentand pensie de intretinere datorata de dvs. pentru ultimii trei ani.
In situatia in care nu aveti venituri si/sau alte bunuri, teoretic nu are cu ce sa va execute.
In ceea ce priveste dosarul penal, art. 378 alin (1), lit. c prevede faptul ca Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă..
Daca dvs. ati facut dovada imposibilitatii efective de a achita pensia alimentara, dat fiind faptul ca nu aveti venituri si sau alte bunuri, este posibil sa se dea o solutie de clasare in faza de urmarire penala. In situatia in care, totusi, dosarul va fi trimis in judecata, in fata instantei va trebui sa reprezentati documentele si sa motivati imposibilitatea de a va respecta obligatia de plata a pensiei alimenare pentru minora.
Atata timp cat dovediti ca nu ati procedat la neplata pensiei cu rea credinta, apreciez ca nu ar trebui sa existe probleme de natura penala. Textul de lege este foarte clar in sensul ca fapta constituie infractiune daca neplata timp de 3 luni a obligatiei de intretinere a fost determinata de rea-credinta, nu de imposibilitate financiara efectiva.
Va multumesc din suflet...eu nu imi pot vedea fetita pe motiv spus de tatal ei ca NU VREA...oare pot face ceva in cazul acesta?..fetita are 13 ani si am dreptul prin hot.judecatoreasca sa o iau primul si al 3-lea wek.end dintr-o luna lucru care nu s-a mai intamplat de ani...